Foto: Maria Wall

Får det vara ett glas Samarin?

Det var ölmässa på Nolia i helgen där lokala mikrobryggerier och andra fick visa upp sina buteljerade maltdrycker. Kanske ni var där och smuttade på skummet, beskan, sötman, humlen, malten och allt vad är med dessa drycker? För dessa entusiaster är det högst förbjudet att komma in på en pub och säga ”en stor stark.” Nej du. Det är att skända dessa drycker.

Däremot kan man gärna fråga: ”Vilken öl passar till vilken maträtt”? De som jobbar på Umeås pubar och restauranger är rätt kunniga här. Men det var nog inte detta som denna krönika ska handla om. Utan någonting annat!

För dig som ska ut i rymden
Det vimlar numer av drycker som hamnar under etiketten ”sportdrycker”. De innehåller i regel en massa C-vitaminer, socker och koffein som ska stimulera din trötta hjärna. Det är möjligt att de ger dig en tillfällig kick och det är nog därför ungdomen använder dryckerna som groggvirke.
Jag är tillräckligt gammal för att minnas en pulverdryck från 60-talet som hette Tang. Den smakade citrus eller apelsin och man blandade ut den med vatten. Den marknadsfördes ett tag som en dryck som de amerikanska astronouterna drack i rymden och var därför väldigt eftertraktad. Klart man ville nå samma höjder som Neil Armstrong och John Glenn!
Jag undrar om inte en påse med Tang kunde höja min tankeskärpa när det gäller att tippa travet. Men finns det sånt att köpa idag?

Sam Katz marknadsförde Samarin
När jag nämner Tang är det lätt också att nämna Samarin. Även den hör hemma i min ungdom. Vita kuvert med vitt pulver som man blandade i vatten. Det bubblade, smakade salt och sen rapade man! Samarin var bra för matsmältningen hette det, men jag drack det nog mest för skoj. I början av 90-talet hade vi reklamdagar här i Umeå och fick besök av en reklamguru från New York som hette Sam Katz. Han flyttade från Manhattan och öppnade byrå i Malmö där hans stora uppdrag var att marknadsföra – Samarin!
Ett stort ögonblick tyckte jag att få träffa honom. Och han blev glad att höra att hela min familj uppskattade drycken. Som den fick oss att rapa!

Blåbär lär öka synskärpan
Nicklas frågar efter bästa dryck för den som letar svamp. Ja det är väl thermoskaffe som gäller i skogen, men ska man verkligen hitta kantarellerna så vill jag hellre rekommendera blåbärsdryck. Ekströms blåbärssoppa förknippas alltid med Vasaloppet men kanske även fungerar i skogen? Forskningen har visat att synskärpan ökar med blåbär och det är ju precis det som behövs för svampletaren. Nu är i och för sig svampsäsongen snart över, men blåbärsdryck kan ju komma till användning även i andra sammanhang?
Kanske till den som spanar efter en partner på krogen? Kanske bartendern kan fixa blåbärsdrinkar? Om inte annat blir du blå om mun och sänder signaler med det. Aha! Ett blåbär är här i afton. Han, hon är lättledd om inte annat!

Amelin drack Svart Renault
Det finns en del som tror att vi som jobbar med kreativa yrken – konstnärer, musiker eller skribenter som jag själv – jobbar bättre efter ett glas vin eller två. Jag har själv erfarenhet av detta och jag kan intyga att så fungerar det inte. Visst finns det exempel på motsatsen men det är undantag. Jag vet att arbetarkonstnären Albin Amelin anlitades av Folkets park i Kramfors för att göra en muralmålning i foajén som skulle vara klar till invigningen. Han kom till Kramfors, såg på väggen, bodde på hotell men det hände inget. Alla blev mer och mer nervösa. Natten innan invigningen såg han till att han fick en flaska Svart Renault cognac. Han drack och målade och när flaskan var tom på morgonen var målningen klar. Jag tror nog den är kvar där än.

Idrottsprestationer och skärpan
Jag vet att OS-skytten drack några pilsner innan han sköt prick och vann medaljer i OS. Han gjorde det för att koppla av och kunna hålla armen still. Jag har hört om backhoppare i Paradiskullen i Ö-vik som alltid tog ett järn för att lugna nerverna innan de hoppade. Vår duktige fäktare från Umeå, Göran Flodström, berättade för mig att när han tävlade mot övriga världseliten var det kopiösa mängder med kaffe de drog i sig.
För mig räcker några koppar kaffe varje morgon när jag skriver. Eller vanligt kranvatten som är av högsta kvalitet här i Umeå. Unikt i världen snart. Drick!

Ja du Nicklas. Sverige lottades mot Italien i kvalet till VM. Jag vet att du älskar italiensk fotboll men vilket lag ska du hålla på nu? Säg inte Island! Så lätt kommer du inte undan.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!