Bilar från A till Ö: Boreas – spansk vintersport

En sportbil som kommer från det soliga Spanien men som delar namn med symboler för snö, vinter och nordanvind – hur hänger det ihop? Bilar från A till Ö försöker reda ut begreppen.

Så här års verkar det vara obligatoriskt att ett antal väderleksrapporter och vinterdäckstester innehåller formuleringar som ”Kung Bore är i antågande”. Med detta menas helt enkelt att det håller på att bli kallt och att snön snart är här. Men vem är egentligen den där Bore? Var kommer hans namn ifrån? Ja, med tanke på vilken söndertjatad stilfigur han är skulle man kunna tro att hans namn är släkt med engelskans ”bore”, som betyder ”tråkmåns”, men så är faktiskt inte fallet.
Först och främst kan vi konstatera att Kung Bore är en personifikation av nordanvinden och vintern, ungefär på samma sätt som Gumman Tö är en personifikation av våren, Fader Tid av tiden, Liemannen av döden och Moder Jord av planeten Jorden alternativt den fruktbara marken.

Patriotisk placering
Kung Bore kom till världen på 1600-talet. Han uppfanns av den svenske patrioten och historikern Olof Rudbeck den äldre (1630–1702). Eventuella trogna läsare kommer eventuellt ihåg att Rudbeck d. ä. även tidigare har figurerat i Bilar från A till Ö. Det gjorde han då spalten handlade om bilen Atlantis, som var uppkallad efter sagans sjunkna örike. Berättelsen om Atlantis var påhittad av Platon, men Rudbeck placerade landet i Sverige. Och detta var inte Rudbecks enda grekisk-nordiska hopkok. Hans vinterkung var nämligen en blandning av den grekiska vinterguden Boreas och den fornnordiska guden Bor (vars namn också förekommer i formerna Bur, Borr och – lämpligt nog – Burr).
I antik grekisk mytologi var Boreas nordanvindens gud, men han blev en symbol inte bara för nordlig vind utan också för norden och vintern. I latinet gav gudens namn upphov till orden ”boreus”, som betyder nordlig, och ”boreas”, ett poetiskt ord för nordanvinden, samtidigt som det är en metonymi (omskrivning) för norden. Adjektivet ”boreus” har i sin tur givit upphov till ordet ”borealis”, som på svenska blivit ”boreal”. Ordet används exempelvis i begrepp som boreala zonen. Detta är enligt en av flera definitioner den del av norra halvklotet som har ett sammanhängande snötäcke på vintern.
Oavsett definition hör Spanien definitivt inte till den boreala zonen. Spanien är snarare något som förknippas med sol, sangría och siesta. Ändå används namnet Boreas på en spansk supersportbil. Men när det gäller den spanska sportbilen är det inte associationer till mörkret, kylan, isen, halkan, dubbdäcken, snöslasket, skottandet, de isbelagda vindrutorna, de borealt bottenfrusna bilbatterierna eller de desperat spinnande drivhjulen i snödrivan som man vill framkalla. Det som DSD Design & Motorsport, bolaget bakom bilen Boreas, tagit fasta på är att guden Boreas beskrivs som ”en mycket stark gud med ett häftigt temperament” (citatet hämtat från företagets webbplats). Styrka och temperament brukar ju traditionellt sett vara sådant som gärna förknippas med sportbilar.

Hemskt många hästar
En annan sak som brukar höra ihop med sportbilar är många hästar. Även detta förenar guden och bilen. Guden Boreas framställdes ofta som en bevingad häst. Och i grekisk folktro var det Boreas och Zefyros, västanvindens gud, som om våren förvandlade sig till vindformade hingstar som svepte ner över stona och befruktade dem. Visserligen fick Boreas barn på ett för grekiska gudar mer ”normalt” sätt också, det vill säga med en människa, men DSD Design & Motorsport verkar tycka att hästhistorien är bättre. Bland de hästar som har guden Boreas som far är det i DSD:s skapelseberättelse tolv föl som framhävs som särskilt märkvärdiga. De blev de ”snabbaste och mest framstående av sitt slag”, skriver DSD Design & Motorsport. Och som av en händelse är det just tolv snabba och framstående bilar som DSD tänker tillverka. Enligt företaget kommer de att ha en toppfart på 380 km/h och kunna accelerera från 0 till 100 km/h på 2,8 sekunder. Detta ska åstadkommas genom att bilarna blir både bensin- och eldrivna. Och många hästar blir det. Varje Boreas-bil kommer att ha mer än 1000 hästkrafter.
Tillverkningsstarten är planerad till december. Skapandet av en bil som är uppkallad efter vinterguden måste förstås inledas i midvintermånaden.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!