Att hitta sin första bostad

Det kan vara svårt att hitta en ny hemvist på den rådande bostadsmarknaden. Allra svårast är det för de som letar efter sin allra första bostad. Men oavsett om man är nybörjare eller inte är det viktigt att vara förberedd när man ska göra ett bostadsköp. – Det gäller att alltid vara påläst. Då vet man också vilka frågor man behöver ställa, menar Ulrica Johansson, fastighetsmäklare på Mäklarringen.

Många frågar sig kanske om de någonsin kommer att få möjlighet att äga en egen bostad. Prisutvecklingen på bostadsrätter i Umeå kommun har ökat markant de senaste åren, en utveckling som fortsatte under början på 2017. I januari steg bostadsrättspriserna till den nya rekordnoteringen 29 700 kronor per kvadratmeter. Enligt rapporter från Umeå kommun har det samtidigt skett en marginell minskning av antalet försäljningar under första halvåret.
Genom att priserna har gått upp har också förutsättningarna för att göra det första bostadsköpet förändrats. De som har drabbats hårdast av den här utvecklingen är unga vuxna. Sedan 2010 finns ett så kallat bolånetak i Sverige. Det innebär att man får ta ett bolån som motsvarar högst 85 procent av köpesumman. De resterande 15 procenten finansieras i vanliga fall med egna pengar, vilket utgör den så kallade kontantinsatsen. Det initiala steget när man ska köpa sin första bostad är därför att undersöka i vilken prisklass man ligger.
– Först och främst bör man besöka banken för att få ett lånelöfte. Det kan ta tid, så det kan vara bra att vara tidigt ute. Det gäller att alltid vara påläst. Då vet man också vilka frågor man behöver ställa, säger Ulrica Johansson, fastighetsmäklare på Mäklarringen.

Lån och visningar
Har man inte möjlighet att spara ihop pengar till en kontantinsats finns det även banker som erbjuder lån till kontantinsatsen. Ett sådant lån ingår dock inte i bolånet, utan är ett fristående privatlån. Om man är student eller inte har en fast inkomst, brukar många banker även kräva att det finns en medsökande när man ansöker om ett bolån. Det innebär att banken vänder sig till den medsökande om låntagaren skulle missköta sina betalningar.
För att få en överblick över sina finansiella möjligheter kan det även vara bra att utvärdera utsikterna på marknaden. Detaljer som bostadstyp, storlek och läge bör vara med i budgetberäkningarna. Men ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja.
– Det viktigaste är att inte bara titta på nätet, utan att man verkligen går på visningar. Om man tar sig till visningarna får man också en ganska bra känsla för utbudet och var priset kommer att landa. Läge och stomme, det är det som brukar kosta i slutändan, menar Ulrica Johansson.
– När det gäller kostnader brukar folk vara både välinformerade och pålästa, fortsätter hon. Det är få som är naiva. Det mesta av informationen går också att få från broschyrer eller genom att rådfråga en mäklare. Men det finns även de som tar med sig rådgivare, för att exempelvis undersöka renoveringsbehovet på det man vill köpa. Men alla har så klart inte samma krav. Alla har olika frågor och ligger på olika kunskapsnivåer.

Rådfråga mäklaren
Priserna kan i sin tur variera beroende på område. Inom Umeå tätort har stadsdelen Berghem legat i topp sedan 2014, vad gäller priser på bostadsrätter. Men under 2017 har priserna där minskat något, vilket gjort att Haga och Sandbacka istället har seglat upp som det dyraste området. Som potentiell köpare kan det vara bra att veta vilket område som passar ens specifika prisklass. Därför föreslår Ulrica Johansson att man vänder sig till någon som vet.
– Jag skulle rekommendera att man ringer till en mäklare, framhäver hon. Många väljer att gå på öppna visningar istället för att kontakta oss personligen. Men där kan det vara mycket folk och då finns risken att mäklaren inte har tid över till alla. Det är säkrast att höra av sig till en mäklare och boka en privat visning. Då får man också den information och de råd man behöver.
– I dagsläget ser annars bostadsmarknaden jättebra ut, fortsätter hon. Det har skett stora förändringar på tillgång och utbud bara i år. När det gäller hus är det fortfarande en ganska tuff marknad, men på bostadsrätter är det nästan större tillgång än efterfrågan för tillfället, säger Ulrica Johansson.
Långsiktiga lösningar
I bostadsbristens fotspår har dock den allmänna oron vuxit. Enligt en undersökning av Mäklarhuset, som genomfördes 2016, är det många föräldrar som är oroliga över att deras barn ska ha små möjligheter att ordna en egen bostad. Hela 77 procent av de 1123 tillfrågade uppgav också att de känner ett ekonomiskt ansvar för att hjälpa sitt barn att köpa en bostad.
– Bostadsbristen har slagit hårt på unga vuxna och det har även drabbat deras föräldrar. Bankerna har dragit åt sig på lånelöftena, vilket har gjort att föräldrar ofta måste bidra finansiellt. De lösningar som än så länge har föreslagits från politiskt håll har varit kortsiktiga. Det behövs en mer långsiktig lösning för att barn idag ska kunna skaffa en egen bostad när de blivit vuxna, understryker Ulrica Johansson.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!