Foto: Eva Hilden Smith/LaBelle Rockett

Livslång passion för mat och dryck

Han är gastronomen och kulturhistorikern som är ständigt aktuell. Nu senast syntes han i matlagningsprogrammet ”Vi lagar bästa maten” på SVT, och dessutom är han aktuell med inte bara en utan två böcker. – Intresset för mat och dryck har hängt med mig hela livet. Redan vid några års ålder var jag med ute i köket och hjälpte till att laga mat, berättar Edward Blom för Bil & Bostad.

Mat- och dryckeshistoriker, kokboksförfattare, tv-personlighet, arkivarie, riddare. Edward Blom har många titlar. Just nu är han aktuell med två böcker som båda handlar om mat, om än med väldigt olika inriktningar, och närmare jul lanserar han även sin egen glögg.
En av de böcker där Edward är inblandad är den nya utgåvan av uppslagsverket ”Matens historia från A till Ö”. Författare till boken är Jan-Öjvind Swahn, men i denna nya utgåva, den fjärde i ordningen, har Edward bidragit med ett femtiotal nya ord.
– Det var jätteroligt att arbeta med boken, säger Edward. Jag har använt detta matlexikon väldigt mycket själv som källa genom alla år – så att istället få vara den som skriver uppslagsord i det är stort! Jag har jobbat med mat- och dryckeshistoria i över 20 år, så jag har ju samlat på mig väldigt många källor och en del kunskap, vilket är roligt att få komprimera ner i små informationstexter.
Vilket var det första ordet du la till i ”Matens historia från A till Ö”?
– Jag tror det var Crème bavaroise/Bayersk kräm, som är en klassisk efterrätt, föregångare till bland annat pannacotta. Jag hade redan för några år sedan gjort en anteckning i ett av mina exemplar av matlexikonet där jag undrade varför detta ord inte fanns med. Betydligt mindre omfattande, äldre svenska matlexikon har självklart haft med det. Men de uppslagsord som kändes mest nödvändiga var ”wallenbergare” och ”toast Skagen”. De roligaste att skriva var kanske ”Federweißer” och ”Crossover”.

Minns sin kollega
Jan-Öjvind Swahn var, precis som Edward Blom, en mångsysslare med gedigen utbildning och många intressen – mat ett av dem. Många minns nog Jan-Öjvind som programledare för ”Fråga Lund” och ”Kvitt eller dubbelt”. Ifjol gick Jan-Öjvind bort, och Edward, som arbetade med honom i tv-programmet ”Edward Bloms gästabud” 2009, minns sin kollega med värme.
– Han var en fantastisk person. Jan-Öjvind förenade stor kunskap med enorm skicklighet att föra ut sin kunskap på ett nöjsamt sätt i tv och böcker, vilket de flesta akademiker på högre nivå tyvärr inte lyckas med. Jag fick glädjen att göra en tv-serie ihop med honom en gång och hade fantastiskt roligt. Särskilt när kameran var avstängd och vi åt en liten vickning och drack några snapsar så strömmade underbara anekdoter ur honom. Det som också imponerade var hans stora professionalitet och plikttrogenhet. Han var lite skeptisk gentemot mig de första dagarna, men efter att ha serverat honom råkor och fått till brunsåsen så bra att han satt och åt det ur snipan med sked var jag accepterad.

Låt barnen smaka
Den andra av Edwards nya böcker är kokboken ”Mums för minigourmeter och matgladisar” som han skrivit tillsammans med sin fru Gunilla Kinn Blom och Henrietta Anefalk. Med denna bok vill Edward slå ett slag för att låta barnen ta del av ett bredare utbud av smaker och mat, något vi i Sverige är alltför försiktiga med, menar han.
– Tanken är att låta även de allra minsta få uppleva ett brett spektrum av smaker – istället för bara barnmatsburkar, som oavsett vad som står på etiketten alla bara smakar okryddat potatismos. Modern forskning visar att särskilt under det första året har barn lätt att vänja sig vid olika smaker; det man inte ätit då blir man betydligt kinkigare med. I till exempel Frankrike har det alltid varit självklart att man vill låta sina minsta få uppleva glädjen i god mat – och många tycker det är roligt att laga sin egen barnmat. Dessutom är det oerhört mycket billigare, och eftersom man lagar så många portioner åt gången inte särskilt tidskrävande per portion. Boken består framförallt av recept på maträtter för barn från sex månader upp till två-tre år, men många recept funkar även för äldre barn och för hela familjen. De olika tipsen och faktatexterna, som hur man ska gå tillväga när barnen vägrar äta, eller hur man gör med barn på restaurang, lämpar sig för barn i alla åldrar.
Vad är det viktigaste som förälder att tänka på när man lagar mat åt sina barn?
– Att det ska vara gott och mångfacetterat. Sedan finns några få regler som gäller barn under ett år, som att man ska låta bli honung, vara försiktig med salt och tillsätta lite mer fett – men dem har de flesta föräldrar koll på. Det är smakerna och matglädjen som ofta glöms bort.

Tidigt intresse
Själv fick Edward upp intresset för mat och livets goda i tidig ålder.
– Jag njöt nog redan av bröstmjölken. Intresset för mat och dryck har hängt med mig hela livet. Redan vid några års ålder var jag med ute i köket och hjälpte till att laga mat. Och så fort jag lärde mig läsa läste jag kokböcker och matlitteratur.
Du älskar ju god mat i alla dess former, men jag antar att du kommer i kontakt med sådant som är mindre gott också. När var senaste gången du åt något riktigt äckligt?
– Jag brukar försöka låta bli att tala om mat som ”äcklig”, eftersom det finns så många som svälter på jorden, och även för oss svenskar ligger det inte längre tillbaks än ett par århundraden. När jag var domare i ”Vi lagar bästa maten” var folk väldigt duktiga och trevliga, men det var ju en tävling på tid och några gånger gick saker väldigt fel – som att en langos inte hann tillagas utan bara var deg, eller att en sallad fick för mycket ättika och socker – det kändes ju lite besvärligt att äta. Senaste hela måltiden som var en kraftig smakmässig besvikelse var en sorts köttfärsbiff jag åt på ett gatukök i Nynäshamn när vi kommit med Gotlandsfärjan och var väldigt hungriga.
Om vi vänder på det. När var senaste gången du åt något riktigt gott, och vad var det?
– Jag äter gott nästan hela tiden. Igår, exempelvis, hade livsmedelskedjan Picard ett event på franska ambassadörens residens där toppkocken Sebastian Gibrand hade lagat maten, det var en fantastisk lunch. Till middag åt vi rysk rundrökt makrill med blomkålsmos och sedan polsk blodkorv med surkål – det var också underbart.
Närmare jul lanseras Edward egen glögg, och just julen är Edwards favorithögtid, åtminstone sett till maten.
– Jag älskar julmaten! Riktigt traditionell, gammeldags och med stor mångfald. Idag äter man ju annars den allra intressantaste maten vid andra tillfällen än till de stora högtiderna.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!