Foto: Maria Wall

I nollräntans förunderliga värld

Denna krönikepingis vi har Nicklas Berglund och jag som bara fortsätter vecka efter vecka här i Bil & Bostad. Varje gång får jag en ny skruvad boll som ska returneras i form av en krönika och med ständigt nya ämnen. ”Vad har blivit bättre de senaste tjugo åren?” Ja själv har jag blivit tjugo år äldre och likt många män i samma ålder har jag upptäckt att ändan blir mindre och magen större.

Det vimlar av jeansbutiker men var finner jag byxorna från 80-talet som gick upp över midjan? Alla modeller från Dressmann dansar och är glada i sina brallor som hänger på höften. I hate those guys.

Gud bevare Stefan Ingves
Som jag minns det hade vi levt med extremt höga boräntor vi som bodde i villa under 80-talet och en bit in på 90-talet, men nu sänktes alla räntor från cirka 15 procent till fem procent. Jag blev loser i det spelet när jag sålde och pengarna jag fick räckte knappt till att betala lånet vi hade på villan. Men bortsett från det måste denna tid ha varit happy days för de som fick låna och skaffa insats, radhus eller villa. Och det har fortsatt framgent vad jag förstår.
Riksbankschefen Stefan Ingves har satt räntan på noll procent och lägre än så under de senaste åren. Han fick nyss nytt förtroende och aldrig har det väl funnits mer nöjda bostadsägare än nu? När spricker bubblan? Den borde ha spruckit för länge sedan säger analytikerna. Men knappast under valåret. Så alla ni som bor med lånade pengar i en fastighet som bara stiger i värde. Njut så länge illusionen håller.

Bättre sjukvård nu
Eftersom jag led av ständig magkatarr och magsår under en stor del av 80-talet och början av 90-talet fick jag själv uppleva när den medicinska nyheten kom att magsår beror på bakterier. Jag fick en kunnig behandling av antibiotika och Losec på Umeå Regionsjukhus vilket gjorde mig helt frisk på en vecka. Har aldrig haft besvär sedan dess.
Infektionsmottagningen har räddat livet på mig tack vare kunniga läkare som förstår sig på blodprover och vet vilken antibiotika som ska användas. Hjärtläkare har gett mig rätt behandling för mitt förstorade hjärta, jag har en stent inopererad i ett kranskärl och en inopererad defibrillator till hjärtat om det skulle lägga av. Jag har fått vaccin som har fungerat bra mot både lunginflammationer och influensor. Hipp hurra för allt!
Inte mycket av denna fantastiska sjukvård fanns som jag minns 1997 så jag vill hävda att här har landstingsskatten gjort nytta åtminstone när det gäller mig.

Vårt fantastiska internet
Jag är född 1951 och har ju varit med om det mesta från tv:s barndom när det var en sensation att bara kunna se den flimrande testbilden, till dagens internet och en hel värld du når på några sekunder i en smartphone. År 1997 förstod jag inte att det skulle gå så snabbt med vare sig datorer eller den första Nokian jag köpte där man både kunde ringa och sända SMS. Fanns det verkligen behov av fler funktioner?
Jag såg att Vasabåtarna nyss har ordnat med snabbare dataförbindelser vilket känns tio år för sent. Det fanns faktiskt en viss tjusning att sitta mitt på Kvarken med en död telefon som sedan bytte sändningsstation. Pling! Välkommen till Finland. Eller tvärtom.
Det ska visst vara fritt att surfa över hela EU nu men jag är fortfarande skraj att ha på vissa tjänster på min smarta telefon. Finns det wifi? Bra att veta när man sitter i Bangkok och kollar de senaste dumheterna från Donald Trump på CNN.

Björklöven ska upp igen!
För tjugo år sedan var det nära att fotbollslaget UFC gått upp i Allsvenskan, om det inte varit för det förbannade Ljungskile. Vi hade ett damlag i fotboll i UIK som skulle bli det ledande damlaget i Sverige och vi hade ett Björklöven med Sasja Beljavski som var där och harvade upp och ner i Elitserien. Björklöven har börjat säsongen bra i år och jag hoppas de kan hålla sig kvar i toppen av serien hela vägen. Vi ska upp nu till SHL om inte annat för att spöa den eviga fienden Skellefteå AIK i en riktig seriematch. Eller hur?
Och så vill jag ha byxor som också går upp igen. Tack för kaffet!

Ja du Nicklas. Det var länge sedan jag köpte en flaska saft och blandade med vatten. Ibland köper jag dock en läskedryck. Coca-Cola, Champis eller Grape Tonic. Hur gör du? Använder du groggvirke? Skriv om dina kolsyrade minnen och preferenser.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!