Foto: Maria Wall

Besökarna är viktigare än eldsjälarna

Benny undrar vilka vi bör vända oss till för att Umeå ska fortsätta utvecklas. Inte har vi mycket tid att få rätsida på det här heller, om vi ska tro de lokala trollen på Facebook.

Det finns en subkultur i före detta kulturhuvudstaden Umeå som i huvudsak hålls samman av tre grundläggande åsikter. Dessa är att A) våra politikerna är infantila, B) att Krister Olsson i själva verket är Krösus Sork och C) att det nya kulturhuset är fult – vilket inte särskilt vitsigt brukar uttryckas med formuleringen ”finlandsfärja”.
Men nu är det hög tid att komma över det där. Hur man kan göra sig löjlig över Väven när vårt förra stadsbibliotek är så fasansfullt tråkigt och fantasilöst? Det stärker tesen att det här är sånt vissa VILL tro, snarare än känner på riktigt, återigen för att det passar en vald världsbild.
Mycket kan man säga om Väven, men fegt och intetsägande är det inte, och det är alltid att föredra framför kostnadseffektiva hus som skulle vara funktionella om bara inte byggnader också har en uppgift att vara spännande och vackra.
De där åttitals-tegelhusen i kräkig terakottafärg är verkligen deprimerande och tyvärr finns de lite varstans i stan. Dock trodde jag att vi hade sett det sista av det slaget.
Så döm därför av min förvåning när de nya punkthusen uppe på Fridhem står klara – med nästan ännu fantasilösare finish! En hemsk beige färg på teglet trumfas endast av de illamåendegröna plåtdetaljerna. Jag har gissat mig till att detta är trygghetsboenden, men till och med nyblivna, nyrika pensionärer som just sålt sina kåkar är faktiskt värda bättre. Liksom vi som måste köra förbi dem på väg till universitetet eller IKSU.
Vad sägs om vitt tegel? Nästan det enda tegel som är snyggt, och rimligtvis inte dyrare? Jag förstår inte, vill man inte rengöra vitt tegel, och därför väljer smutsbrunt?
Men, utöver viss arkitektonisk dumsnålhet har Umeå trots allt vissa problem, vilket inte är konstigt. Vem har inte problem liksom, eller ”utmaningar”, som man brukar säga för att det ska låta lite käckare.
Ett som de flesta av oss bryr oss om, nästan så mycket att vi kan tänka oss att göra nåt åt saken, är ”city-döden”. Sundsvalls-problematiken som vi fasat för ända sen IKEA norr om Sundsvall tog strypgrepp på deras citykärna.
Nu är vi nästan där. Åtminstone känns det så.
Flera lokala landmärken har fått stänga ner och det här används mest som ett slagträ för ... ja, vadå egentligen? För att nåt var bättre förr? För att våra politiker missköter sig? Jag förstår inte riktigt. Fölk är till och med irriterade över ombyggnationen på Vasaplan? Det ser ju ut att bli jättefint, eller har jag fel?
Så när en prisbelönt butik som Kii inte klarar sig skyller vi på de som älskar gratisparkeringarna utanför stans jättegalleria. Ingen verkar fråga sig själva om de kunde ha gjort annorlunda ... eller ifrågasätter fastighetsägarnas hyror – trots att sambandet är uppenbart. Om platsen för fastigheten inte lockar shoppande människor i tillräckligt stor utsträckning så torde ju hyran inte vara motiverad. Allt hänger ju ihop.
Så vilka ska vi då vända oss till för att råda bot? Jo, till oss själva förstås.
Det här är verkligen inte komplicerat på nåt sätt.
Vill vi ha en levande stad med charmiga små butiker? Handla på de charmiga små butikerna. Posta inte strunt på Facebook.
Vill vi ha små festivaler i vår stad? Besök de små festivalerna.
Gilllar vi att det finns livemusik mitt i veckan? Ja, ni gissade det: Gå på livemusik mitt i veckan.
Besökare är faktiskt ännu viktigare än eldsjälarna som driver nischade butiker och små kulturevenemang. Besökare är vad som får the world att gå runt.
Så, med detta sagt – vad passar bättre här än några trevliga tips på ställen att besöka.
Butiken Eljest är trogen sitt namn – annorlunda och rolig. Gå dit och handla, vettja. Och gå till Johan på SoSo, som låter dig designa dina egna jeans i Utopia. Jag skäms faktiskt över att jag inte köpt några jeans av honom (ännu).
Men även jag ska bättra mig!

Benny: På tal om lokala butiker och produkter – har du fyndat något på Bondens egen marknad på lördagarna? Eller kanske stödjer du de lokala ölbryggerierna? Tipsa oss om närproducerade grejer!
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!