Foto: Victoria Söderberg

Fyra inspirerande dagar

För alla som gillar och jobbar med inredning och design är Formexmässan en stor händelse. En som besöker mässan så ofta hon kan är Victoria Söderberg som driver inredningsbutiken Victoria Home här i Umeå och också bloggar om inredning. Här skriver hon om sina upplevelser från höstens mässa och om säsongens trender.

Det är onsdag morgon den 23 augusti.
Jag står som på nålar av spänning och nyfikenhet. Det här har vi väntat länge på, ända sedan den förra mässan i januari.
Snart öppnar portarna för höstens stora inredningshändelse och Nordens största inredningsmässa med sina 65 000 kvadratmeter. Formexmässan i Stockholm. Här samlas inköpare från Sverige och från många andra länder – agenter, grossister, importörer, formgivare och producenter.
Till Formex kommer 23 000 besökare och 800 medierepresentanter. Det här är de roligaste och mest inspirerande fyra dagarna under hela hösten för mig.
Nu har kön börjat röra på sig och vi följer den mänskliga ormen av inredningsintresserade mot den första hallen. På vägen dit passerar vi den gigantiska entréhallen där det alltid byggs upp en tema-utställning och man aldrig vet vad man ska mötas av.
När vi till slut kommer in i den stora A-hallen går vi rakt in i ett hav av lampor, sammetskuddar, målade vikväggar som ser ut som oljemålningar, och en fluffig ljusgrå soffa fylld med mjuka linnekuddar.
När jag vänder på huvudet ser jag ännu en monter som är uppbyggd med fyra väggar som ett hus med flera rum inuti. I ett av rummen står en hög säng med en ännu högre skotskrutig sänggavel, på sängen ligger rader med sköna kuddar i liknande nyanser.
Nästa rum rymmer en sammetssoffa och ett vardagsrumsbord av betong. I taket ovanför hänger en lampkrona av horn. Kanske en aning för maskulint för min smak, men det är snyggt och exklusivt.
Hur ska jag hinna se allt på fyra dagar, det här är helt galet! Var jag än tittar så vill jag kolla närmare på allt och helst på en och samma gång.

Allt och mer därtill
Mässan består av tre stora hallar och ungefär 850 utställare med montrar i olika storlekar fyllda med lampor, möbler, inredningsdetaljer, köksprylar, keramik och allt man kan tänka sig behöva i en inredningsbutik – och mycket mer därtill. Ni kan ju bara tänka er! Som tur är så är hallarna indelade så att man kan få lite struktur under mässan.
I den största A-hallen hittar man textil, lampor, möbler, inredningsdetaljer, modeaccessoarer och väskor.
I den mindre B-hallen finns mycket hantverk, keramik, köksdetaljer och många lite mindre utställare.
C-hallen rymmer presentartiklar av alla de slag, grattiskort och allt möjligt ätbart som kryddor, citruskryddade pepparkakor, choklad, karameller, teer och godis. Självklart står det små skålar med smakprov i varje hörn med chokladtryffel, nougat, lakrits och glöggfyllda kolor, det ena godare än det andra. Efter en förmiddag här behövdes ingen lunch den dagen, kan jag säga.

Urnor och krukor
Något som man hittar lite längre bort i hallen är en av mina ”hang ups” och en inredningsdetalj som jag aldrig tycks bli less på. Krukor och urnor, gärna i lite större storlek. Många gånger behöver jag inte ens ha en växt i, krukan i sig är fin som den är. Under mässan hittade jag mängder av annorlunda, handgjorda krukor som jag gillade lite extra mycket, de som är gjorda av svart lera, matta lite bleka och raka terrakottakrukor, grå matta maffiga urnor och gamla plåtlådor och andra kärl som man kan plantera i. Här hittar man även det mesta till trädgården, men det är lite mindre av det under höstens mässa förstås.
Formexmässan är inte öppen för allmänheten utan vänder sig till entreprenörer som i sin tur säljer vidare det man beställt under mässan i sina butiker, så det finns gott om plats och det är sällan köer eller trängsel i varken gångar, montrar eller på restaurangerna – hur skönt som helst alltså.
Mässan för hösten pågår alltid under vecka 34. Det är förstås under den här mässan som man hittar det mesta till mysiga advent och jultiden men också höstens trender inom heminredning som man alltid är lika spänd på att få se.

Tre trender
Som vanligt är det tre eller fler trender samtidigt som gäller. I höst förutspår Formex trenderna Raw luxury, Creativity och Body comfort.
Raw luxury: Metaller oxideras och patineras och färgskalan går från förkolnade färger via petrol, bränd orange, choklad och ametist till det nakna beige.
Creativity: Vardagliga och enkla material inpirerar. Det handlar om recycling, loppis och att vara kreativ.
I trenden Body comfort går färgerna via beige, lera, rost och läder till plommon och syren. Sammet och naturgarvat läder med gyllenbrun patina som kontrasteras med vitt och soyabrunt.
Jag brukar själv inte ta så allvarligt på trender, men visst är det väldigt inspirerande med något nytt och några spännande infallsvinklar som inspirerar till nya upplevelser hemma. Jag brukar plocka ut några delar som jag tilltalas speciellt mycket av, något särskilt material, strukturer, detaljer eller kanske några nya färger.
När det gäller möbler tycker jag att jag sett mycket av både modernt typsnitt med järnstolar med tunna ben, pinnstolar i ljusa nyanser, gamla gedigna trämöbler och mycket recycling. Möblerna blandas gärna på ett smakfullt sätt och det är ju det som är det svåra i kråksången, att blanda snyggt, men när man lyckas är det så läckert. Recycling är också spännande, material som blivit något annat än vad de var från början, till exempel blir gamla bildäck uppdelade i långa remsor och flätade till en stolsrygg eller en bänk. Alla bord jag såg var gjorda av trä, glas, marmor eller plåt. Mycket skinn och päls, både naturligt och fejkat, kunde vi också se i många montrar. Mässingen är kvar tillsammans med glas och gärna i kontrast med grovt trä och fluffiga mattor.
Det är mycket känsla och själ som jag ser i montrarna, men inte mycket vitt. Det naturliga är fortfarande stort – mysigt och murrigt blandat med sköna mattor, färgat munblåst glas och metaller.
På mässan har många leverantörer specialiserat sig, vissa har mest keramik, andra har lampor och ytterligare andra har satsat på textil.

Inred med doft
Gången som leder oss hela vägen från 01:01 till monter 33:01 är lång – slutet är så långt bort att det inte kan ses. Vi börjar från början av gången helt enkelt och går successivt framåt. Där, alldeles i början, möts vi av mängder av ljusslingor, julgranar, adventsljusstakar och en massa annat som har med stämningsbelysning att göra. Julstämningen kommer smygandes (fast för mig ska jag erkänna har den redan funnits sedan några veckor). Så jag passar på att mysa lite extra.
Vi går vidare och upptäcker att det doftar fantastiskt – hyllor är proppade med långa rader av doftljus. Jag gillar verkligen att använda dofter i inredningen och det är ju inte för intet som doftminnen är det sista vi har kvar när vi blir gamla. Dofter påverkar oss mycket, tänk er att dofta på en solgul citron, känna fräschheten och det sura syrliga – visst rinner det till i munnen?
Längre bort ser vi inredning med riktigt gammaldags känsla, fast det mesta är nytt i montern. Men möblerna är gamla, stora skåp och rejäla träbord, fast de är målade i matt svart. Snyggt och kul med kontraster känner jag.

Inspirerande utställning
Varje Formexmässa brukar vi få lite extra inspiration vad gäller material, kulörer eller strukturer. Så även denna gång. Man har byggt upp en inspirationsutställning, och under just den här mässan visade Jotun höstens färgtrender. Det visades smutsiga nyanser av pasteller och naturfärger. Glansen är helmatt och ytorna rena och släta.
Under mässdagarna bjuds vi också på föredrag. Den här hösten kunde man välja mellan att lyssna på föredrag om ”Kreativitet för journalister och bloggare”, ”Världens bästa butik”, ”Inred för välbefinnande” eller ”Färger och trender enligt Jotun” för att nämna några.
Självklart går vi också en bra stund i B-hallen. Där trivs jag riktigt bra för där finns hantverk, fin keramik och många mindre designer. Många montrar är små och uttrycksfulla.
Kändisar på plats
En annan lite småtrevlig sida av Formex är att få se och kanske också träffa kändisar och ansikten som vi känner igen från tv.
Vissa av dem är här för att de har egna märken – ”Ernst”, ”Jimsch”, ”Leyla”, ”Pernilla Wahlgren” och ”Carolina Gynning” för att nämna några, medan andra nog är där för att få idéer och inspiration.
Längst ner i A-hallen har allt mode samlats bredvid montrar med smycken, skor och handväskor. Här har många av klädmärkena gjort annorlunda montrar med sängar fyllda med klänningar eller ordnat modevisningar och visat sina plagg på massor av kreativa sätt. En väldigt spännande del av mässan tycker jag.
När vi klämt och känt på klänningstyger, vantar och skinnväskor ett bra tag går vi vidare till montrar med glimmande armband, ringar och halsband – det är så roligt med smycken och lite bling i vardagen.

Julstämning
Nu hör jag stämningsfull julmusik som spelar en bit bort. Jag dras dit som en humla till ett saftglas. Många tycker nog att det är på tok för tidigt att lyssna på julmusik, men sån är inte jag – no no! Jag älskar mysig julmusik och hör snart mig själv nynna med under ”Stilla natt” och ”Driving home for christmas” med Chris Rea, samtidigt som jag fingrar på några svarta barockinspirerade ljusstakar och små tomtar. Hur mysigt som helst.
När jag drömt mig bort en stund kommer jag till delen i hallen med julklappspapper, snören, fina band, god jul-klistermärken och fluffiga silkespapper. Formex har en hel avdelning för leverantörer som erbjuder allt som man behöver för att kunna slå in fina paket och julklappar i butiken.
Jag är en riktig pappersnörd och tycker att inslagning av paket är en konst och lika viktig och rolig som innehållet. Det behöver inte vara perfekta paket, inte alls, men gärna med något extra, en detalj, en fin handpysslad adresslapp, en liten pappersstjärna eller något annat som man gillar.
I år är jag sugen på att slå in paket i dova färger, mörkt grå mot matt svart, brunt eller med lite extra knöligt vaxat papper, överblivna tapetbitar och hemmagjorda hängande tags av mina egna bilder i svartvitt och bilder som jag hittat på Pinterest.
Och nu står jag här omringad av vackra pappersrullar, bomullssnören med glitter och fina silkespapper – härligt härligt!

Härliga kontraster
Det vi har sett mycket av även denna Formexmässa är möbler, fat och skålar av återvunnet torrt trä, kontraster mellan stilar och mellan litenhet och maffighet, mellan riktigt gammalt och väldigt modernt.
Det är det finaste tycker jag själv, att skapa en spänning mellan stilar och material, och då man möts av det oväntade. Feminint möter maskulint, blankt möter matt, och mjukt möter hårt.
Höstens färger som jag tycker att jag ser mycket av här på mässan är dova, milda och smutsiga nyanser av plommon, rosa, grått, grönt och beige.
Materialen på textilerna är absolut mest av linne och sammet. Så mycket mysiga kuddar, plädar och längder till sovrum och vardagsrum, och dukar, tabletter, kökshanddukar och tygservetter till kök och matrum. Färgerna är även där allra mest i grått, linnefärg, rosa och plommon.

Prisade produkter
Förutom att Formex är en mötesplats för inköp och inspiration är det också där som trendexperten Stefan Nilson på uppdrag av Formex väljer ut tolv favoriter bland nyexaminerade designstudenter från bland annat Konstfack, Beckmans, Malmstens och Berghs. Han har framför allt sökt efter intressanta designlösningar som passar in i det övriga sortimentet på Formex. Bland studenternas arbeten finns design för det dukade bordet, accessoarer till hemmet och en hel rad andra innovativa objekt som förgyller vardagen.
Under mässan i augusti nomineras även produkter till tävlingen Formidable 2017. Det är tolv produkter som väljs ut av en jury och under vårens mässa i januari presenteras den vinnande produkten som juryn valt, och dessutom den som fått flest röster på Formex hemsida under ”Folkets val”. Det blir spännande att se resultatet och vilken produkt som vann – det får vi veta under januarimässan nästa år.
Man har dessutom anammat att Finland firar 100 år som fri nation. Några unga finska smyckesformgivare firar med att komma till Stockholm och ställa ut på Formex under namnet Jewellery from Finland.
Formex Nova är ännu en utmärkelse, som går till en ung formgivare som är verksam inom Norden. Pristagaren utses av en expertjury och vinsten består bland annat av en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 kr. Den här gången vann Quin Jiang som är industridesigner – poetisk och funktionell på samma gång. Han är född i Kina men har sin bas i Sverige sedan 2011.

Hem med nya idéer
Som ni märker händer det mycket under de fyra dagar som Formex är igång och det är svårt att hinna med allt som jag skulle önska. Även om vi under alla dagar besöker mässan från öppning och inte går förrän kvinnan i högtalarna upprepat sitt budskap, ”Nu är klockan nitton noll noll och mässan stänger”, minst tre gånger räcker inte tiden riktigt till.
De fyra underbara fantastiska dagarna är slut.
Vi masar oss mot utgången med värkande fötter och överfyllda sinnen med nytänkande och massor av idéer. Nu väntar höstsäsongen och årets bästa månader om du frågar mig, och sedan den fina adventstiden. Och jag har med mig så mycket från höstens mässa.
Det mesta blir med en liten twist eller i en annan färg eller med en helt annan funktion än det jag fått inspirationen från.
Den här hösten kommer att bli hur mysig som helst hemma. Det kommer att bli mängder av ljusslingor, sköna kuddar bakom ryggen i soffan, en pläd runt benen, massor av tända ljus i mysiga ljusstakar och ljuslyktor, och kaffet vill jag njuta av i en rejäl kaffekopp som passar perfekt att kupa båda händerna runt.
VICTORIA SÖDERBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!