Foto: Maria Wall

Om sanningen ska fram

Vem ska man tro på i denna värld? Jag såg Oliver Stones intervjuprogram i TV med Vladimir Putin. Här fick vi höra Putin berätta om sitt Ryssland som han tog över efter Jeltsin år 2000 och fram till idag.

Många menar att det var en inställsam Stone som lät Putin prata alldeles för fritt om Rysslands roll i världspolitiken. I Sverige fick SVT en massa kritik för att man sände intervjuerna. Ledar- och kulturskribenter har rasat över att Putin fick prata fritt om Ukraina, om Krim, om Nato och Donald Trump.
Tålde inte våra svenska TV-tittare höra Putins version av sanningen? Jo jag tycker nog det. Vi har väl själva en kritisk förmåga att bedöma vad som kan vara sant eller inte.

Johannes 14:6
När jag satte mig för att skriva denna krönika så ringde det på dörren. Jag öppnade och där stod två tjejer från Jehovas vittnen som ville komma in och berätta om sin kyrka och hur Jesus hade frälst dem. Jaha, sa jag. Men jag har inte tid just nu, jag måste jobba. Egentligen borde jag ha släppt in dem för att höra deras syn på sanningen. Om varför de är Jehovas vittnen, tror på gud och hur vägen till Herren går genom Jesus. Jag tänker på Johannes 14:6 och citatet ”Jag är vägen, sanningen och livet.”
Jag kunde också ha frågat om hur det känns att knacka dörr i dessa tider. Är inte det ett ganska förlegat sätt i denna digitaliserade tid? Så kom jag på att det gör ju även våra lokala partier strax innan val. Att knacka dörr med sina partikamrater iklädda ytterjackor med partiemblemet på tillhör en sammansvetsande ritual. Men också ett sätt att inbjuda väljarna att höra deras syn på sanningen. Man får inte ljuga om man ska få komma in i himlen – eller kommunfullmäktige kanske det heter för dem.

Sanningen om handeln
Jag skrev för någon vecka sedan en krönika i VK där jag påstod att konsulter gärna vill visa glada siffror för sina uppdragsgivare. I det här fallet var det Fastighetsägarna som redovisade glädjesiffror för kommunfullmäktige. Handeln i Umeås citykärna hade inte påverkats av allt byggstöket menade de. Jag var nog av en annan uppfattning och menade att vi nog fick vänta in en mätning även för år 2017 innan vi fick veta sanningen. Givetvis fick jag på skallen. Varför trodde jag inte på tillväxtvisionen och de goda prognoserna? Jo för att jag går mitt i byggstöket och lyssnar på handlarna och konsumenterna dagligen. Jag ser hur butiker läggs ner, hur gator har stängts, hur bilisterna klagar. Den evinnerliga tid det tar att färdigställa Rådhustorget. Jag skriver att ombyggnationen av Vasaplan går i en rasande fart – likväl stör det väl handeln? Att inte kunna erkänna det är som att gå på en match där Björklöven får storstryk, och gå därifrån och tro att de har vunnit?

Säger politikerna sanningen?
Det är många som har den uppfattningen att politiker ljuger, men det tycker inte jag. Jag lyssnar ofta på debatterna i Umeå kommunfullmäktige och jag vill nog hävda att så gott som alla kommer med förnuftiga inlägg med hög trovärdighet. Vitsen med demokratiska församlingar är också att argumenten kan prövas. Säger kommunalrådet Hans Lindberg (S) att tillväxten är bra finns det alltid någon ledamot från Vänstern eller Arbetarpartiet som säger ”nu får du hejda dig”. Säger kommunalrådet Anders Ågren (M) att kriminaliteten i Umeå har ökat, finns det alltid någon annan som säger att det har den inte alls, men så mycket som du tjatar om det så tror många det.
Så länge som det pratas, debatteras och diskuteras har sanningen en chans att göra sig hörd. Här kan jag även tåla att någon far med osanning. Sånt kan granskas och bemötas. Det är värre med de som tiger. Om sanningen ska fram.

Ja du Nicklas. Vilka ska man satsa på för att Umeå ska utvecklas med nya näringar och evenemang? Nördarna hävdar jag. Entusiasterna! Det var såna som fick till jazzfestivalen, filmfestivalen, folkmusikfestivalen, Umeå Open och Littfest. Vilka kommer sen?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!