Bilar från A till Ö: Blazer – lysande vägvisare

På svenska betecknar ”blazer” en udda kavaj, alltså en kavaj som inte ingår i en kostym. Detta innebär inte att Chevrolet uppkallat en bilmodell efter ett klädesplagg. Men det är faktiskt samma ord som blivit både kavaj och bil.

Det svenska ordet ”blazer” kommer från engelska, vilket kanske stavningen – men absolut inte det försvenskade uttalet – ger någon ledtråd om. Även på engelska kan ”blazer” beteckna en särskild sorts klädesplagg. Men intressant nog råder det delade meningar om ordets ursprung. De förklaringar som florerar är samstämmiga i sin övertygelse om att blazern började bäras i Storbritannien och att det var idrottande överklassynglingar som spred blazermodet. Därefter går dock versionerna isär.
Enligt den ena förklaringen var det cricketspelare som gjorde plagget populärt bland sportande gymnasie- och universitetsstuderande. Det ska dock inte ha varit de som började bära blazrar. När kavajen slog an bland cricketspelarna hade den redan fått sitt namn. Enligt denna förklaring uppstod benämningen ”blazer” nämligen i samband med eller strax efter drottning Victorias kröning 1837. Då skulle nämligen besättningen på krigsfartyget HMS Blazer ha burit en sorts snofsiga sportjackor som kom att uppkallas efter fartyget.

Jakthund blev jacka?
Att det funnits ett brittiskt krigsfartyg som burit namnet Blazer är ställt utom tvivel. (Det har till och med funnits sju sådana Blazrar. Det första fick sitt namn från George Spencer (1758–1834), som var befälhavare över krigsflottan. Spencer bestämde att ett fartyg skulle uppkallas efter en av hans jakthundar. Och tydligen tyckte även senare höjdare inom marinen att detta var ett mycket fyndigt namn, ty de valde att använda det om och om igen. Det som användes vid tidpunkten för Victorias kröning var det tredje i raden av Blazrar.) Men att fartyget funnits innebär förstås inte med nödvändighet att denna förklaring till benämningen blazers ursprung är den riktiga.
Enligt en annan förklaring var det nämligen inte cricketspelare utan roddare som såg till att blazern blev populär. Och enligt denna förklaring var det inte krigsfartyg som gav upphov till namnet på plagget utan roddbåtar, eller rättare sagt de jackor som bars av medlemmarna i roddarklubben Lady Margaret Boat Club vid universitetet i Cambridge. Roddarna hade röda jackor. Färgen var iögonfallande och det påstås att jackorna blev kända för att de var ”blazing red” (”illröda”). Senare ska substantivet ”blazer” ha kommit att bli benämning på själva jackan.
Den mer allmänna betydelsen av det engelska ordet ”blazer” är annars ”något som lyser starkt”. Både detta ord och verbet ”blaze” kommer för övrigt från en gemensam indoeuropeisk ordstam som givit upphov till många olika ord i många olika språk. I svenskan har vi exempelvis fått ordet ”bläs”, alltså något som lyser i pannan på exempelvis en häst. Den som blir lurad av det svenska uttalet av ”blazer” och råkar stava ordet ”bläser” är således inte alldeles fel ute.
Hos det amerikanska bilmärket Chevrolet betecknar ”Blazer” dock inte en kavaj utan en bilmodell – eller kanske snarare ett namn som bars av flera olika bilmodeller. Blazer började sin bana som en stor pickup. Senare blev Blazer mindre och kom att signalera snarare stajlad stadsjeep än slagtålig arbetshäst.

Vagnen som visade vägen
Chevrolet eller General Motors har inte kunnat svara på varför man valde namnet ”Blazer”, men enligt Joseph Guzek, en före detta formgivare av fordonsfälgar på företaget Motor Wheel, var det GM-ingenjören och terrängfordonsfantasten Vic Hickey som började använda namnet. Guzek deltog i designandet av hjulen till de fordon som Hickey kanske är mest känd för: de så kallade ”Baja Boot”-bilarna. (Nej, ”Baja Boot” betyder inte ”skitstövel”. Namnet på monstertruckarna kommer från terrängkörningstävlingen Baja 1000, som i sin tur fått sitt namn från den mexikanska halvön Baja California, där biltävlingen körs.) Men Hickey byggde också i slutet av 60-talet på uppdrag av Chevrolet en terränggående konceptbil som han kallade Trailblazer. Ordet ”trailblazer” betyder ungefär ”den som märker ut en stig genom att bläcka träd vid sidan därav”. Chevrolet verkar ha uppskattat namnet, men behöll bara den senare delen av namnet när man något år senare började bygga Blazer. Man kan dock säga att Blazer banade väg för vägvisaren, för på 2000-talet har Chevrolet börjat använda även namnet ”Trailblazer”, först på en lyxigare version av Blazer och sedan som en egen bilmodell.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!