Foto: Peter Öberg

Kickstart för bilhösten på MRF-dagen

Än en gång har det blivit dags för MRF-dag hos våra lokala bilhandlare. Lördagen den 2 september är datumet att se fram emot, både för billister som för välförsedda återförsäljare. – Allting pekar på att det blir en bra dag för både bilhandlare och kunder, säger Jakob Ederlöf, platschef på Burlin Motor i Umeå.

Det har blivit en tradition vid det här laget. Första lördagen i september brukar innebära öppet hus och gratis tårta hos merparten av Bil & Bostads bilhandlare. Och 2017 är inget undantag. Även under denna lördag, den 2 september närmare bestämt, kommer Umeås bilentusiaster kunna fira MRF-dagen på bästa sätt. Oavsett drivmedel, märke och modell, kommer man att kunna hitta vad man söker. Det finns någonting för alla i sedvanlig ordning, precis som förra året. Men bara bilhandlarna själva kan berätta vilka nyheter som presenteras den här gången.
– MRF-dagen blir en kickstart för vår del, säger Andreas Israelsson på Umeå Van Service. Det är startskottet för höstsäsongen, vilket bland annat innebär lanseringen av två nya bilar. Det handlar om Opel Insignia kombi och Jeep Compass, som båda kommer att presenteras till helgen.
– Den här dagen är ett utmärkt sätt att komma igång efter sommaren, fortsätter han, och vi hoppas naturligtvis på att mycket folk ska besöka oss, nu när sommarperioden är slut. För oss innebär det utökade öppettider, med fler säljare på plats, även om vi har gjort vårt bästa för att ha folk här även under semestern. Sommaren har annars varit bra, med mycket att göra och en stark försäljning av framförallt begagnade bilar.

Nya modeller och begagnat
Försäljningen av just begagnade bilar brukar också ha sin högsäsong under juli månad. En annan lokal säljare, som även han vittnar om en stor efterfrågan på begagnade alternativ under sommarmånaderna, är Erik Edberg från Bilinvest.
– Jag skulle säga att efterfrågan på begagnade bilar nästan är större än utbudet just nu. Umeå är en stor stad, men det här är fortfarande Norrland, och här är många beroende av bilar för att kunna ta sig fram. De stora avstånden bidrar på så sätt till att intresset är så stort som det är.
– Därför förväntar vi oss också att det kommer mycket folk till oss under årets MRF-dag, tillägger Erik Edberg. Vi kommer bland annat att introducera en ny modell, som heter Peugeot 5008. Det är en större version av Peugeot 3008 SUV, som tidigare blivit framröstad till årets bil. Förutom att provköra nya Peugeot 5008, som även går att göra sjusitsig, kan besökarna självklart prova årets bil, samt våra andra bilar. Och naturligtvis kommer det att bjudas på en bit tårta i vanlig ordning.

Hög efterfrågan
Bilinvest har som uttalad ambition att ses som ledande i branschen vad gäller miljö- och kvalitetskrav. Det handlar inte bara om att minska felkostnader, reklamationer, risker och miljöpåverkan, utan också att kunna känna stolthet över de tjänster och produkter som man levererar.
– Samtidigt som vi ser en alltjämt stor efterfrågan på både diesel- och bensindrivna bilar har vi våra laddhybrider, som vi har sålt sedan 2014, med en fortsatt stark efterfrågan. Nästa år kommer dessutom en ny laddhybrid från Peugeot, som kommer vara ett välkommet tillskott. I vårt avlånga land tror jag nämligen att laddhybriden fortfarande är att föredra framför elbilar, säger Erik Edberg.
Det finns många trender i fordonsbranschen, men intresset kring hybridbilar är kanske en av de tydligaste. Åtminstone i här Umeå, där fler av bilhandlarna kan rapportera om en stor efterfrågan.
– Man märker att folk följer med i debatten om drivmedel just nu, vilket har gjort att vi har fått många frågor om hybrider. Det är ju en utveckling som är bra för oss, eftersom att Toyota är så pass långt fram i den utvecklingen, menar Jakob Ederlöf på Burlin Motor, som även de gör sig redo för att uppmärksamma MRF-dagen på lördag.
– Normalt sett är det här en väldigt bra säljperiod, fortsätter han, så allting pekar på att det blir en bra dag för både bilhandlare och kunder. Det finns oseriösa bilhandlare där ute, men om man är MRF-ansluten handlare kan man inte vara oseriös. Går man till en MRF-handlare kan man vara trygg i den vetskapen, att det här är en seriös bilhandlare som följer det regelverk som finns, och därför kan erbjuda sina kunder en garanti för en god affär.

Trygga bilaffärer
Motorbranschens Riksförbund, MRF, har i dag cirka 1500 medlemmar runt om i Sverige. Förutom att erbjuda garanti och kundskydd, tillhandahåller MRF även rådgivning till sina medlemmar, samt statistik och prognoser över fordonsbranschens utveckling. Enligt deras redovisning av året än så länge nådde personbilsregistreringen den bästa julimånaden sedan 1965, något som gör det till den näst bästa julimånaden någonsin. Prognosen för hela året ligger nu på 375 000 personbilar, vilket är just över rekordnoteringen från 2016, då 372 318 personbilar registrerades. Allting verkar således tyda på en minst sagt stark marknad i höst.
För Umeå Van Service blir det ett speciellt år i dubbel bemärkelse. Som om stadiga försäljningssiffror och MRF-dag inte vore nog firar man också 30 år senare under hösten. Något som Andreas Israelsson här avrundar med att orda om.
– Vi ska sätta oss ner och planera det nu, berättar han, tillsammans med en presentation av vad som händer under hösten. Det kommer nytt från både Jeep och Opel, såväl som från Fiat, men än så länge är inga datum satta. Men hösten hos oss kommer att innebära ett riktigt jubileumsfirande, som definitivt blir en av höjdpunkterna för vår del.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!