Foto: Maria Wall

När skrattar pingvinerna åt oss?

”Alla är vi lite konstiga.” Ja det kanske vi är. Även om vi tycker att vi uppför oss normalt kanske andra tycker att man är besynnerlig, kufisk, eljest, säregen eller rent av knäpp. Människan är väl en biologisk varelse som både behöver någonstans att bo, äta, sova men som också är beroende av andra för sin överlevnad. Skola, vård, omsorg!

Men människan gillar också att skapa gemenskaper. Vi går till frikyrkans väckelsemöten, till Björklövens hemmamatcher, till musikevenemang. Att sitta hemma och lösa melodikrysset gör fler än man tror, men det är också trevligt att gå ut en kväll och tävla med sitt gäng i en pubquiz. Här kan man äntligen få beröm för sina kunskaper om Carli Tornehave.

Jeans med spruckna knän
Vi klär oss inte bara för att för att hålla värmen i detta kyliga klimat. Vi visar vilken grupp av människor vi tillhör. Polisen har sina uniformer så vi ska veta vilka de är. Läkarna ska ha sina vita rockar med pennor i bröstfickan även om de sitter i nån dator och ger råd över internet. På stan ser jag både tjejer och killar i tights och träningskläder som signalerar att de är på väg till något gym. De som går på Konsum med träningsbrallor och vanliga promenadskor verkar ha gett upp.
Har ni sett hur många som går omkring på stan med jeans eller svarta brallor med spruckna knän? Det där modet dök upp för något år sedan nu dominerar det snart gatubilden. Finns det nån övre ålder för det modet? Jag ställde frågan till mina vänner på Facebook och blev genast utskälld. ”Man får väl klä sig som man vill!” Jo förvisso.

Att klä sig som pingviner
Umeå är en universitetsstad och snart blir den årliga höstpromoveringen när nyblivna doktorer ska få sina hattar och lagerblad. De som inbjuds till denna högtidlighet förväntas bära smoking eller frack. Kvinnorna förväntas ha långklänning eller dräkt av något slag. Allt om hur man ska se ut finns att läsa i Magdalena Ribbings böcker om vett och etikett och det duger inte med att komma dit i en kostym du köpt hos Dressman.
Från mitt arbetsrum har jag uppsikt över min bakgård och angränsande hus där ordensbröderna i såväl Odd Fellow som Frimurarna huserar. Även de är högtidsklädda i sina frackar med ordnar och band. Att klä sig som pingviner är i detta fall inget konstigt. Det är högst normalt.

Donald Trump & Kim Jung Un
Människan är som sagt en biologisk varelse som samspelar med andra för sin överlevnad. Eller skapar motsättningar för att svetsa samman sin egen grupp, politiskt eller nationellt för att avgränsa sig mot andra. Donald Trump mot Kim Jung Un. Shiiter mot Sunni i arabvärlden. Alliansen mot den sittande regeringen. Det är motsättningar som tycks vara livsnerven. Vi tycker att vi är överlägsna alla andra djur men vi är inte smartare än en flock gnuer som ska springa i flock över Serengeti och ska över den där floden där krokodilerna väntar på oss. Det finns dock hopp i tillvaron kan jag tycka. Humorn! Över hela världen sitter folk och kollar filmklipp på internet där pingviner snubblar och ramlar. Alltid klädda i frack, precis som akademiker eller frimurare på fyllan.
Varför det är på det viset vet jag inte. Jag är bara krönikör i Bil & Bostad.

Ja du Nicklas. Överallt pratas det om sjukdomar. Är det inte artros i knäna så är det nån höftled som ska opereras. Men det var länge sedan nån pratade om magkatarr och magsår. Hur kan det komma sig?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!