Foto: Mikael ”Big Papa” Bergström

En historisk resa på två hjul

De flesta av oss umeåbor och många inresta besökare känner nog till vårt kulturhistoriska utbud. Vi har till exempel museet på Gammlia och ett gitarrmuseum i city. Men vad många kanske inte vet är att Umeå också har ett motorcykelmuseum – ett museum som innehåller de mest fantastiska motorcyklar som väcker minnen hos var man och kvinna.

Umeå MC-museum ägs och drivs ideellt av föreningen MC-veteranerna i Umeå, eller MCV som vi hojfolk säger. De är en del av riksorganisationen Club MC-veteranerna i Sverige som är en sammanslutning av motorcykelhistoriskt intresserade. Man vill kulturbevara och verka för att gamla och tekniskt intressanta motorcyklar och mopeder bevaras och att deras roll i samhället och trafiken dokumenteras.
I Umeå driver medlemmarna tillsammans sedan många år ett eget museum ute på gamla sjukhusområdet på Umedalen. I anslutning till museet finns klubblokalen där man varje vecka har sammankomster för dess medlemmar. Ett femtiotal fordon står uppställda i miljöer som påminner oss om Sverige för länge sedan. Samtliga fordon ägs av medlemmarna själva.
När jag ser mig om så känns det som jag reser bakåt i tiden. Till den tid då min far, som också var en gammal mc-veteran, åkte runt och försökte lura upp min mamma på ”bönpallen” på sin gamla BSA. Lukten här inne ger mig också en flashback till min egen barndom då man fick sitta på en pall, hålla i en skruvmejsel och se på då pappa skruvade i sin gamla klassiker från 1920-talet.
Är du intresserad av att besöka MC-veteranerna och deras museum så hittar du mer info om öppettider och evenemang på www.fsy.se/mcv.
MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!