Foto: Maria Wall

Så var det dags för Nolia!

Till helgen startar Stora Nolia i Umeå. Jag vet vissa som hyr ut lägenheten till utställare som deltar i mässan när de själva är i stugan. För oss andra innebär Noliamässan utgifter.

Vuxna betalar en hundring i entré men för pensionärer och barn är det billigare. Dessutom kan du snylta till dig godis och annat i montrarna. Eller be att få smaka på allt. Det är ju så man gör på mässor?

Tårtkalas och Stenmark
Förr i tiden när jag jobbade med reklam hjälpte jag en del kunder att synas där på mässan. Sista jobbet var nog åt Länsförsäkringar. De fyllde 150 år och vi bjöd på en munter buskis-cabarét jag hade skrivit där Gun & Anders och Erik Johansson spelade upp bolagets historia. Vi hade också tårtkalas med Ingemar Stenmark som vi utnämnde de till alla tiders västerbottning. Plex Pettersson var också där, så nostalgitrippen var total. Fullsatt vid stora scenen!
I år har jag inga sådana uppdrag utan blir en vanlig mässbesökare. Så nu är ju frågan; vad är det jag är utan? Jag behöver ingen traktor, husbil, vedklyv eller motorsåg. Men kanske en teflonpanna? Mirakelmedel att rengöra med? Det vimlar av nasare där men jag gillar mer sånt man kan äta. Getostar, renkött, samiska gakkobröd. Jag vill smaka på det mesta. Gärna varor från trakten.

Om Nolia från läsekretsen
För att få matnyttiga tips till denna krönika ställde jag en fråga till mina vänner på Facebook. Joppa Nygren var först med att svara och han vill i vanlig ordning ”planka in” på mässan. ”Varför ska man betala för att utsättas för reklam?” Susanne Enetjärn menar att arrangören nog får ta entré annars skulle det bli ännu dyrare för utställarna. Anna-Karin Östling Sjöstrand var där för många år sedan med dåvarande finansministern Anne Wibble. ”Hon köpte en askkopp, själv köpte jag en friggebod.” Sådärja, don efter person.
När Jenny Ferry gick i lågstadiet var hela grejen med Nolia ”att hitta den nya grejen”. Årets ”grej” är förmodligen en ”fidget” som barnen har för att snurra med i handen. Eller har det kommit fler grunkor man kan leka med?
Simone Andersson vill fylla på hushållet med Wrapmaster plastfolie och Universal rengöringsmedel av olika slag. Elmer Eriksson ska nog dit och stå vid Moderaternas stånd tillsammans med Anna Kinberg Batra. Ja hon kan behöva all hjälp hon kan få och alla känner väl till Elmer?

Tänk smart nu i år
Utställarna kommer hit från hela Sverige, men även från Finland och Norge. Alla vill de kränga sina grejer och åka hem med tomma flak men pluskan full. Det är alltså läge för att pruta där du kan, för på mässor kan man alltid diskutera vad som är ”mässpris” och vanligt pris. Du kan säga till säljaren att om du får det billigare ska du minsann gå och prata för varan hos de du känner så får han sälja ännu mer! Typ: ”Jag har ju en granne också som funderar på att köpa en husbil i stället för husvagn och när han får se att jag har köpt en husbil, inte nöjer de sig med husvagn?”
Ett annat trick är att vänta ut säljarna till mässans sista dag. Tunga grejer som vedklyvar och kaminer vill de nog slippa frakta hem så här kan du pruta. Vår egen VD på VK Media som gör Bil & Bostad, Sture Bergman, fick ett bra pris på ett vapenskåp som köptes på mässans sista dag. Vad han nu ska ha det till?
Noliamässan börjar som sagt till helgen. Dit och speja efter fynd!

Ja du Nicklas. Roger Federer vann i vanlig ordning tennisturneringen i Wimbledon. Jag vet att du var där veckan innan. Har du nåt kul att berätta om det evenemanget och kan vi göra nåt liknande här?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!