Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Motorträffarna på Gammlia

Gammlia skapades under början av 1900-talet och var tänkt som friluftsmuseum, folkpark och idrottsplats för umeåborna. Platsen som valdes var idealisk med tanke på dess höga punkt. Gammlia har sedan dess blivit en historisk och kulturell mötesplats på många sätt.

Två medlemmar i Umeå Veteranbilssällskap (UVS), Stig Johansson från Umeå, även känd som ”Saab-Stig”, och Kjell-Åke Eriksson från Holmsund, mannen som samlade på allt från bland annat Husqvarna, satt en kväll och funderade på om man inte skulle kunna nyttja Gammlia som mötesplats för oss motorintresserade. Platsen var ju passande för våra historiska fordon. Man etablerade kontakt med Västerbottens museum som nappade på idén.
Detta var för 15 år sedan. Första onsdagsträffen var det 15 fordon som rullade in. Sedan har det växt rejält.
– Ibland har vi haft över 400 fordon, säger Enar Magnusson, eldsjäl i UVS. Vi är många bakom detta arrangemang och det vore inte möjligt att genomföra om vi inte hade våra motorburna gäster som vill visa upp sina kulturskatter. Inga gamla fordon, ingen träff.
Jag hade önskat att ”Saab-Stig” och Kjell-Åke hade fått vara med oss idag på jordelivet och se hur deras idé blivit en av de trevligaste kulturhistoriska träffarna vi har i Västerbotten idag.
MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!