Foto: Maria Wall

Hobbyn är vad som ska rädda världen

Benny, som lever synnerligen inrutat, främst av rutan centrumfyrkanten, undrar nyfiket hur det är utanför hans habitat. Vad håller vi på med för tokigheter härute? Men, innan vi går in på ämnet bör vi ta reda på vad vi talar om – ytterligare ett i-landsproblem.

Inte bara kick-sökande, utan redan försteget hobbyer, är ett utslag av att vi har det lite för bra. Tid över, liksom. Och det här är ju inte någonting dåligt, tvärtom, men det kan vara klädsamt att orientera sig, och förstå vilka processer som är i spel.
Att man ens funderar över vad som ska fylla ens tid, och som det brukar heta ”sätta guldkant på tillvaron”, betyder att man inte längre behöver slita för att ställa mat på bordet, betala hyran och försöka säkra stabilitet framåt.
Men, det som hittills setts som ett så kallat i-landsproblem kommer snart att bli en i-landslösning – ett verktyg för hållbarhet. (Ni kommer att förstå det där om cirka 3 000 tecken...)
Kickar känns förresten som ett 80- eller 90-talsuttryck, och handlar om att trigga belöningssystemet i hjärnan. Att få den att utsöndra substanser som dopamin och serotonin, som andra delar av hjärnan reagerar på, vilket för oss känns som njutning och lycka. Det bör bero på att ingenting annat i vardagen erbjuder vare sig tillräckliga utmaningar eller överraskningar – men det kan poängteras än en gång att det här var mer modernt förut, före termer som ”slackers” och ”chilla” blev högaktuella med vår senaste generation ”the millennials”.
Man kan få kickar av träning. ”Runner´s high” är ett tillstånd som ibland kan smyga sig på en löpare efter nån timmes springande. Jag har haft det några gånger faktiskt, när jag fick fullt utvecklad gåshud och pigga små fjärilar i magen under slutet av ett pass.
Det här kräver dock att man är vältränad, tro ingenting annat. Är man inte vältränad så blir det snarare runner’s low efter 20 kilometer.
En del vill klättra i berg och överleva, andra vill köra motorcykel i 200 kilometer och överleva och några hoppar fallskärm – och bli så höga av att ha överlevt den livsfarliga aktiviteten att de bara vill göra det igen. Andra, mer lågfrekventa människor, går igång på inredning eller trädgårdsskötsel och vissa spelar till och med paddel-tennis i ett futilt försök att skänka mening och träning till lördagsförmiddagarna.
Det enda alla har gemensamt är att de gärna ser ner litegrann på andras tidsfördriv och intressen.
Men, detta tar slut nu. För hobbyer kommer att göra en enorm klassresa under kommande decennier. Hobbyer är vad som ska stötta hållbarhetsarbetet och slutligen rädda vår planet.
Det är nämligen så här – och det vet jag efter att ha hört en rad framstående både ekonomer och filosofer tala på ämnet, och efter det minsann klurat en del själv också – att en stor del av den tillväxt vi tillbeder fortsättningsvis måste cashas ut i form av fritid.
Vi kommer att jobba mindre, helt enkelt eftersom vi inte behövs på samma sätt längre, och därför måste vi hitta bättre sätt att vara lediga på.
Idag är ledighet synonymt med konsumtion, lediga dagar är shoppingdagar, semester är resor till exotiska platser och städer och lediga kvällar är pina colada och fototillfällen för Facebook. Men, så kommer det inte att kunna bli framöver – vi måste hitta mer jordnära hobbyer som vi kan pyssla och syssla med på vår allt generösare fritid. Härliga, lediga dagar då vi varken kommer att ha råd att bränna pengar non-stop, eller moralisk rätt eftersom planeten nått gränsen för vad den tål.
Som Sir Bob hintade om redan 1963:

”Hey hey Woody Guthrie I wrote you a song
About a funny old world that’s coming along
Seems sick and it’s hungry, it’s tired and it’s torn
It looks like it’s dying and it’s hardly been born.”

Så om ni vill vara hållbara och framsynta kan ni redan nu börja planera för ett liv fyllt av en rejäl portion fritid.
Men, säg den hobby som är utan konsumtion?
Det är frågan, och den är inte så enkel.
Skulle vi möjligtvis kunna lära oss att laga saker igen?
Det skulle ju slå två flugor i en smäll.
Ska vi ta en kurs, Benny?

Benny: Det rustas för Noliamässan igen och det är fortfarande en stor händelse i Umeå. Har du haft nån nytta av den mässan?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!