Foto: Maria Wall

Har du tagit en selfie med en kändis?

Det stämmer att jag hittade på en tävling för länge sedan där vi som skrev i Norrlandsmagasinet här i Umeå bad läsekretsen skicka in minnen på kändisar som drabbat dem.

Vi fick massor med unika minnen: ”Sonny Liston var på fyllan och ville ha hjälp hem till hotellet.” ”Lill-Babs fick fel på bilen och knackade på dörren mitt i natten.” Vinnaren i tävlingen blev en tjej som hette Annika Ericsson.

När jag mötte Elvis
Inte nog med att hon var dotter till Arne Ericsson som hade radioprogrammet Besökstid med hälsningar till sjukskrivna, hon hade i unga år varit barnflicka hos Max von Sydow på Hawaii. Nu var ju detta i sig anmärkningsvärt och stort men gav inget pris i vår tävling där man ska ha ”drabbats” av en kändis. Men det var på Hawaii det hände. På en promenad med Max von Sydow med barn träffade de Elvis. Vår store svenske skådespelare föste en motvillig Annika samman med världsartisten för att ta ett foto på dem tillsammans. (Hon gillade inte Elvis.) Vi publicerade fotot i tidningen och vi skrev en bildtext om stackars Annika Ericsson och en lönnfet och flinande Elvis i hawaiiskjorta som höll armen om henne. Det som var mest uppseendeväckande var dock slutpoängen: Foto: Max von Sydow.

När jag mötte Lassie
Det var alltså vi här i Umeå och Norrlandsmagasinet som hittade på det här men sen kom Expressen med en billig kopia på idén som de döpte till ”När jag mötte Lassie”. Här fick läsarna skicka in minnen på kändisar de sett eller mött. Naturligtvis blev det en omedelbar succé och gick i Expressen i några år, men nu är även det historia. Men begreppet ”När jag mötte Lassie” finns kvar hos många. Att samla autografer av kändisar har pågått länge och jag är säker på att många i vår läsekrets har ett tummat autografblock någonstans med en signatur från nån idol man mött i barndomen. I VK har jag en krönika som heter Karlsson citydesk där jag för några veckor sedan hyllade en jubilar; Rolle Berggren som startade Lottas krog och som fyllde 80 år. När han i unga år jobbade på Riche i Stockholm som servitör hade han sett till att få autografen av såväl Arthur Rubenstein och Igor Stravinskij. Givetvis hade han fått en utskällning av hovmästaren men den tog han gärna. Jag är ju uppväxt i Skelleftehamn!

Jakten på Justin Bieber
Det blev stora rubriker i våra lokaltidningar här uppe i norr när det blev känt att popidolen Justin Bieber hade siktats i Boden. Va! Är han i Boden! Tänk att få en selfie med Justin Bieber! Det är nåt annat det än en selfie med Lotta Engberg! Ingen pratar om autografer nuförtiden, det är selfies som gäller. Det är beviset på att man träffat sin idol och sprids på Instagram och Facebook eller andra sociala medier.
För några veckor sedan var jag och några goda vänner på besök till Asplunda Lanthandel i Tallsjö utanför Fredrika. Det är ett inakt köpmannahus från slutet av 1800-talet där paret Agneta och Kent Renman guidar oss runt bland sevärdheterna och historien hos handlarsläkten Edman. Kent Renman var mycket förtjust över att programledarna från Antikrundan hade besökt stället. ”Tänk att de där som är kända från tv tog sig tid att komma hit!” Jo, nog var det märkvärdigt det med. Peter Pluntky!
Selfie med en kändis!
Fascinationen över att få träffa kändisar tar aldrig slut. Alla har mobiler idag med kameror och många kändisar tycker att det är okej om du går fram till dem och ber att få ta en selfie. För många kändisar är det också ett sätt att visa att de finns och fortfarande är populära. Men det här med kändisar är också en generationsfråga. De tatuerade såpastjärnorna från Paradise Hotel eller Big Brother är färskvara liksom artisterna från Idol eller Melodifestivalen. Artister som Jill Johnson, Lotta Engberg eller Anna Book hamnar lite högre upp i ranking. Uppdraget för dig i sommar blir alltså att ta en selfie med en kändis. Gärna på ett oväntat ställe. Typ, träffa träffa Eric Clapton på campingen i Fredrika.

Nicklas: Jag vet att du är lite av en idrottsnörd, inte minst när det gäller fotboll och tennis. Ge oss en topp 10-lista på idrottslag eller idrottspersoner från Västerbotten som utmärker sig genom historien!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!