Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Annas jobb – ett sant nöje

Hon har många järn i elden och inför sommarens Umeå Live – med start nu på fredag – är det full rulle. Det här är tredje året för kostnadsfria nöjen dag- och kvällstid i centrala Umeå. Anna Axelson planerar och arrangerar, och makens motto ”hur svårt kan det va” kommer väl till pass.

Hur går planeringen inför sommaren med Umeå live, vad ligger i pipeline?
– Det går finfint. Det känns som att allt – utom bokning av artister – ligger i pipeline; körscheman, kommunikation och annonser, soundchecktider, logistik med mera. Mycket men kul!
Hur är det med att jobba med Umeå live och vad betyder det för dig?
– Underbart roligt. Inte minst att få göra det igen, att luta sig lite emot erfarenheter och det som funkar och samtidigt ha möjlighet att förbättra och utveckla. Dessutom älskar jag bredden; fundamentet är den lokala kulturen. I år har vi ett 40-tal aktörer som medverkar – föreningar, organisationer, artister, idrottsklubbar med mera. Sen pimpar vi programmet med nationellt kända artister. Eftersom Umeå Live upptar i stort sett all min vakna tid för tillfället så betyder det typ allt just nu för mig.
Hur tycker du att Umeå har förändrats?
– Absolut till det bättre! Förändring kan vara läskigt men jag är så glad att jag får leva och verka i en stad med människor och aktörer som vill framåt och tror på Umeå.
Vilka egenskaper ska man ha för att jobba med det du gör?
– Flexibilitet, noggrannhet och social kompetens. Och att inte krångla till saker i onödan. Det funkar för mig, men jag tänker att det är individuellt. Man ska göra det man är bra på, tricket är att omge sig med kompetenta människor som man tycker om att arbeta med. Jag och maken Tony driver vårt företag Tiljan tillsammans, han har typ sm-guld i ”Hur svårt kan det va”, fullständigt orädd och med ett orubbligt lugn – både inspirerande och enerverande, haha!
Hur blev du den du är?
– För mig har min bakgrund som artist lagt grunden till det jag gör idag. Att jag idag arbetar som producent, arrangör och moderator känns som en naturlig utveckling av artisteriet.
Vilka är dina bästa minnen från Umeå live?
– Ah, så svårt ... men några härliga minnen: när det marockanska nomadbandet Derdba trummade sig fram genom publiken, när besökare från Café Vaniljdrömmen ägde Rådhustorget med sin show, gåshuden jag fick när Loreen sjöng Euphoria för tusen och åter tusen människor på Skeppsbron och förra årets sista Umeå Live när samtliga akter bekräftade det faktum att Västerbotten fostrar och producerar fantastiskt begåvade artister och musiker. Heja Västerbotten!
Vad är ditt förhållande till platsen där du bor?
– Jag älskar Umeå och Västerbotten och Norrland. Människorna, mentaliteten och miljön.
Bästa norrlandsminne?
– Jag har turnerat och spelat på många ställen i Norrland. En riktig favorit är när jag för några år sedan turnerade med en stråkkvintett från Norrlandsoperans Symfoniorkester och framförde musik av Abba och Burt Bacharach. Det var ren och skär lycka för mig. Skulle göra det när som helst igen om jag fick chansen.
Bästa umeåplats?
– Eftersom vi jobbar så mycket på sommaren väljer jag vår sommarstuga på Lillsandskär. Det är en välbehövlig oas och plats för återhämtning.
Vad är det ingen vet om dig?
– Jag är en mästare på Kajsa Varg-matlagning vilket kommer väl till pass när det är hektiskt. Konstaterar nöjt att ”ja, vi fick mat idag också trots allt”.
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!