Foto: Maria Wall

”Ester, Ester, bannade fläskfia!”

Vi har nu haft den kallaste våren i Umeå i mannaminne och vi som bor i city har också bott i en byggarbetsplats. Aldrig tidigare har jag känt så mycket för en direktcharter till Kreta, men jag tror jag väntar ett tag till.

Uppdraget denna vecka är att skriva några tips om hur man maximerar sommaren, så här har ni några tips.

Balkong med vinkartong?
Jag kollade mitt hyreskontrakt för någon vecka sedan och såg att jag har bott i Valandhuset i snart 20 år. Harregud vad tiden går! I år ska vi då rusta upp balkongen vi har på baksidan av huset och sätta blommor i lådorna. Det blir väl en tripp till Ikea också för att se om de kanske har några plädar man kan klä rottingmöblerna med och en vaxduk till bordet.
Jag har köksskåpen fulla med vinglas som inte använts på länge och Systembolaget har jag 20 meter ifrån mig så det vore väl på tiden om jag då köpte mig en vinkartong nån gång och blir ”smakad”. Annars går jag hellre ut på nån uteservering och dricker mitt vin där. Två glas räcker, sen blir jag lika pratsam som Gudrun Schyman. Satt jag på balkongen får jag bara filosofera och svamla med kattorna. Och det vill jag bespara dem.

”Ester, Ester, bannade fläskfia!”
Att åka med bil och hälsa på släkten tillhör på nåt vis sommaren. Nu har vi inte kvar någon bil i familjen och barnen är utflugna men på nåt vis kan man ordna det ändå. Känner ungkarlen Stig Eriksson som gärna kör bil och kan varenda avkrok i Västerbotten. Han ska vi anlita! Vi har vänner som bor i Mickelsträsk och Sikeå som man kan våldgästa, en svägerska i Gumboda intill Killingsand. Bäst är att komma oanmälda och ropa: ”Ester, Ester har du gjort kåldolmar åt oss?” De är tillräckligt gamla för att minnas Martin Ljungs monolog så det är bäst de har rustat i sina skafferier. Har de inte kåldolmar räknar jag med att de har burkskinka med gelé. Ett måste i sommarstugorna!

Norrmjöle, Bettnes, Nydala?
Det har gått eoner av tid sedan jag var på Norrmjöle eller Bettnessand. Skulle tippa att det var 1983 när jag låg där med ett kollegieblock och skrev manus till Julkalendern. Hur ser det ut där idag? Får man ”barr i skitan” på Norrmjöle, vilket jag skrev i Pjöllerparlören.
Jag känner för att kolla upp de här badställena kring Umeå igen. Det var jag som döpte badanläggningen vid Nydala till Umelagun i mitten av 90-talet, men jag har aldrig badat där. Det har gått 20 år!
Elller så tar vi en promenad runt Nydalasjön. Senast vi gjorde det hade jag köpt stora amerikanska blåbär hos Ekmans på torget som vi mumsade på. Folk man möter undrar då, vars hittade ni dem? Då svarar man: ”De växer på andra sidan sjön.” Oavsett vilken sida man är på. Det är roligt att luras.

Smaka på naturen
Jag fortsätter att hävda att älven är det bästa vi har här i Umeå. Jag har åkt med Räkbåten några gånger och det är alltid utflykten som är bäst med den. Att åka in Rinneln och se de där tjurkalvarna som står och betar på en holme. Ibland undrar jag om de blir biffar på någons grill sedan.
I älven simmar lax och öring som jag gärna fiskar, tar hem och käkar upp. Får jag abborre så röker jag den på min ABU-rök jag har på balkongen. Sommaren är den tid när man ska smaka på naturen. Hallonen som växer i slänten nedanför Hemgården. Eller vid kanalen på Ön. En dag ska jag väl också hitta kantarellställena kring stan. Jag tror det är dags att skaffa sig en cykel och ta rygg på Folkbladets krönikör Mats Rosin. Han känner till hallonställena men jag tror han undviker kantarellerna. ”Soppen ä åt koen”, säger Ronny Eriksson. Ja även åt mig, säger jag. Bara jag finn ut vars dem väx!

Nicklas: Sommartider är också vägbyggen med växande bilköer. ”Road rage” heter det på engelska, vägilskan! Har du några tips till adrenalinstinna bilister bakom ratten. Hur ska de lugna sig i trafiken?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!