Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Mia – drottningen av Rex

Mia Karlsson-Jonsson är en hörnsten i Umeås kulturliv. Förutom att hon kommer från Teg (”vilket alla vet är den bästa bakgrunden”) så har hon jobbat i de flesta positioner inom restaurangbranschen och tycker sig nu ha ett ganska brett kunnande. Uteserveringssäsongen har börjat och Mia är redo.

Hur är det med att jobba som vd på Rex? 
– Det är ett roligt jobb eftersom vi alltid har utvecklats, och under mina 20 år har vi varit marknadsledande på många sätt. Jag är jättestolt över det starka varumärke vi byggt upp i Rex och så glad över alla våra duktiga medarbetare.
Hur går planeringen inför sommaren? Vad ligger i pipelinen? 
– Vi kommer att ha lite nytt utseende på uteserveringen och man kommer att kunna ta del av alla våra profiler på terrassen. På sidan mot Swedbank så är det rådhuskällarens meny med alla våra fatöl som man köper över bardisk och på andra sidan gäller brasseriets meny med bordsservering. Vi drar även igång våra populära sommarklubbar Tisdagar på Rex och Terrassen på lördagar. Vi har väldigt roliga bokningar som besöker oss i sommar, som Mange Smith, Sleepy, Trainspotters, Mwuana och Kingsize. På fredagar kommer vi dra igång en satsning på Juliette för en mognare publik.
Ombyggnationen av Rådhustorget fortsätter... Hur påverkar det er som är mitt i centrum?
– Självklart är det väldigt utmanande att vara i en byggarbetsplats under så lång tid som vi varit. Vi har dock fått till uteserveringen och den lilla parken utanför kommer vara klar nästa vecka. Umeå har haft en fantastisk utvecklig och har ju exploderat på restaurangsidan. Det är jätteroligt och det drar ut mer umeåbor och tillresta.
Hur är man om man är ”serviceminded”?
– Man drivs av att överträffa gästens förväntningar och vill leverera världsklass.
Vilka är dina roligaste minne från Rex?
– Jag är glad över få vara med alla fina duktiga medarbetare som vi har och har haft genom åren. Jag jobbar dessutom med min man som jag för övrigt träffade när vi jobbade tillsammans på Skytten. Tisdagsrex är den roligaste klubben som tilltalar så många olika åldrar och olika människor. Denna sommar blir det vår trettonde sommar med elva roliga tisdagar. Andra konstiga minnen är alla klädesplagg som folk inte tar med sig hem som allt från underkläder till en sko.
Vad är ditt förhållande till Umeå? 
– Klart jag älskar min hemstad. Hemma i Obbola trivs jag faktiskt bäst.
Bästa umeåminne?
– Oj, vad svårt. Men det jag tänker på närmast är på Umeå-galan när vi fick Umeå kommuns företagspris. Det var ett kul erkännande att få.
Vad är det ingen vet om dig?
– Att jag är utbildad tandsköterska som jobbat endast två veckor som det.
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!