Foto: Maria Wall

Dussinet modetips för män i alla åldrar

Nä, Benny. Jag tror inte alls att modehusen i Milano på allvar menar att vi ska gå omkring i strumpor i sandalerna. I alla fall inte de strumpor svenska snubbar vanligtvis har, och definitivt inte i de sandaler som norrländska män har, vilka vi i värsta fall vet är sladdriga rosa crocs med fjolårets målarfärg på.

Jag tror att det här är ett utslag av haute couture – den där avarten av mode som mer är ett ställningstagande, och en positionering från designern, än kläder som någon förväntas bära, ens på fest.
Möjligtvis fick nån slut idéer? Kanske är det en modern version av Kejsarens nya kläder, där någon vill se om vi kommer att börja strutta omkring i socka och sandal?
Du nämner träningsbyxa, eller med ett annat ord, mjukisbyxa. De har aldrig varit okej på stan, eller ens på närköpet, möjligtvis till sophuset. Detta visste redan Seinfeld. Han kommenterade i mitten av 90-talet George Costanzas mjukisbrallor med meningen: ”Sweats signalerar att du har gett upp. ’Jag har gett upp så jag kan lika gärna ha det bekvämt.’”
Men, här finns det faktiskt en riktig trend, till skillnad från din sock/sandal-skröna, och den handlar om sportiga
modekläder, som alltså inte är träningsgrejer. De kallas ”sporty athleisure”, och hit tror jag att de där kostymbyxorna med resår och stretch hör.
Jag trodde förresten att de skulle passa mig, men det blev tyvärr som det blir ibland för mig – det blev Stig-Helmer.
Stig-Helmer är ett samlingsnamn jag har för när mina lite storkiga ben ges för lite tyg och för mycket uppmärksamhet. Inte ok och den direkta motsatsen till sex appeal.
Det är väl det första och bästa moderådet man kan ge – att man anpassar sina inköp och hur man bär saker efter ens kroppsform.
Jag har förstås en rad andra tips också, och jag tänker förmedla dem i form av en ”dont’s-lista”. Dussinet saker du verkligen ska undvika för att se mycket bättre ut i sommar.

Slipsnålar är aldrig okej. Nej! Aldrig. Stakka Bo skrev en gång, apropå var nånstans man ska ha slipsnålen, att ”den bör placeras längst ner i en koffert högst upp på vinden”.
Köp aldrig en färdigknuten fluga om du är över nio år. Det är både maskulint och feminint på samma gång att kunna knyta sin fluga. (Dessutom kan man ju då lossa den till sin snyggaste form senare på kvällen)
Alla vita strumpor är inte tubsockor. Man kan ha vita tennistrumpor, men aldrig till herrsko förstås, däremot snygga sneakers. (PS. Glöm superkorta strumpor, såna är bara löjliga.)
Man kan aldrig blanda herrkläder och sportkläder, med det ständiga undantaget för sneakers. Vanligast och värst är sportig jacka och herrbyxor. Hurrvv.
Det enda som får vara lite trasigt är jeans och jäkligt dyra T-shirts.
För mycket mode är aldrig bra. Liksom för många accessoarer. Har du till exempel keps och solbrillor är kvoten redan fylld – det finns inte rum för så mycket mer den dagen.
Har man lager på lager kan färgen inte bli mörkare på djupet. Alltså: har du en v-ringad tröja får inte t-shirten vara i en mörkare färg. OBS. Detta är inte en rekommendation!
Lila ska Jokern i Batman, Prince och kroppsbyggar-tjocka amerikaner i over size-skjortor ha. Inte vi andra.
Jeansshorts på stranden. ALLA vet hur varmt det blir i skrevet, även i bermudas! Du tvingar oss att föreställa oss klimatet i dina jeanshorts, och det vill vi inte.
Omotiverad bar överkropp och/eller linnen i storlek small. Nix! Även om du spenderat hela vintern i gymmet och längtar efter att få briljera, ta´t lite lugnt. Lägg en slant på en dyr T-shirt istället, som faller snyggt, då blir allt så mycket bättre. Då behöver den inte vara supertight heller. Lycka till.
Kavajspoiler. Det finns bara en (1) sak man kan ha ovanpå en kavaj och det är en rock. Skaffa en rock eller frys – det är alternativen. Vindjackor ovanpå kavajer borde på riktigt förbjudas.
Behöver man ens nämna trekvartsbyxan? Som träningsbralla helt ok förstås – men i jeans- eller chinos-utförande en fullständig kat-a-strof. Låt oss slippa se dem i sommar.

Benny: Jag hoppas det där kommer att hjälpa. Vad har du för sommar-tricks? Vad ska man tänka på för att maximera sommaren?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!