Foto: Maria Wall

Kan våffeljärnet duga som ankare?

Återigen får mitt dåliga samvete en påminnelse när kollegan Nicklas Berglund tar upp frågan om grejer man har i bohaget som man behåller men som borde slängas eller ges bort.

”Gör en lista”, skriver han. Ja nu vet jag att ett normalt hem av den sorten jag har förfogar över cirka 3500 föremål om man räknar allt som finns i bokhyllor, skåp, garderober – för att inte tala om källarförrådet som är den slutgiltiga förvaringsplatsen – så jag gör en uppskattning.

Vem vill ha soffan?
Precis som jag förespådde i en tidigare krönika skulle secondhandmarknaden översvämmas av gamla soffor, hyllor, möbler av alla de slag när Ikea kom till Umeå. Ett tag var det Blocket på internet som gällde som säljkanal, men inte ens det funkar idag.
I Umeå finns en grupp på Facebook där man skänker bort grejer bara någon kommer och hämtar. Det kan vara allt från skötbord, urvuxna kläder, skidor, skridskor – till tunga pianon. ”Soffa bortskänkes OBS vi har husdjur.” Jag har en sådan soffa som ingen vill ha. Förr i tiden när jag bodde i villa på Sofiehem kunde jag ställa ut den på trottoaren och sätta på en lapp: GROVSOPOR, hämtas. Den servicen finns inte idag. Vill jag bli av med soffan får jag ringa till Stadsbud eller en flyttfirma och betala en tusenlapp för frakt till återvinningen. Jag har nämligen varken bil eller släpvagn. Citylivet kostar.

Trasig dammsugare m.m.
Jodå jag ställer upp på att sopsortera, återvinna och göra min insats i det hållbara samhället. Papper, kartonger, plast, glas, hushållssopor, konservburkar. Det finns gott om sopkärl på min bakgård där jag med gott samvete kan slänga saker och känna mig som en världsförbättrare. Men i mitt städskåp i köket har jag en trasig dammsugare. Var slänger jag den? Det är ett jäkla bök att få av kåpan av plast och slänga den i sopkärlet för ”plast”. Röret är av metall, inkråmet är motor. Var slänger jag den? Eller mitt gamla tunga våffeljärn som givetvis är av järn. Hur länge ska det stå och skräpa i skåpet intill ugnen? Ja jag har även några stekpannor som gjort sitt. Ska jag skicka dem med Bussgods till Rönnskärsverken som är det enda smältverk vi har i närheten? Eller ska jag höra med Rolf Hedvall som jag brukar fiska med i älven om han vill ha våffeljärnet som släpankare till båten?

Inte ens tjuven vill ha det
Jag såg på nyheterna att det görs allt färre inbrott i sommarstugor. Inte ens tjyvarna vill ha våra gamla grejer snart. Vem ids stjäla tjockteven ni har ställt där, tavlorna ni har på väggarna, motionsredskap ni köpt på TV-shop och allt annat som förpassats dit från villan eller lägenheten? Vad är förresten grejerna värda som vi har hemma? Om man går in på auktionssajter på internet kan man göra en prisvärdering. Vad är tavlorna värda? Jag har några tavlor av Lars Norrman som jag trodde var mer värda än några hundra styck. Nåja. Det är inte därför de får hänga kvar på väggen. De är dekorativa och har minnen med sig. Ska man förresten spara bara det som är ”värt” någonting? Högst upp på kökshyllan finns en brun tekanna av lergods från Arabia i Finland. Den används aldrig men ... den kanske blir värd nåt?

Kan jag få en container?
Nej, det är dags för en inventering. Det är mycket som har hängt med alla gånger man har flyttat. Alla verktyg som ligger och skräpar i kökslådor som aldrig används. Hur många hammare behöver man? Hur många tänger? Kommer jag någonsin att använda min polygrip? Eller min lödkolv? Jag har hundratals LP-skivor men ingen skivspelare. Redan lästa böcker står i dubbla led i mina bokhyllor. Hela källarförrådet är fyllt med sådant som var nytt på 70-talet, 80-talet. Jag har inte ens varit där på fem års tid. Så nog har jag att göra. Frågan är bara; hur blir jag av med det? Gud vad jag saknar den tiden när man kunde sätta ut det på trottoaren och skriva en skylt: GROVSOPOR HÄMTAS! Snälla Umeå kommun. Kan jag inte få göra det bara en gång till? Så lovar jag vara snäll med er sen.

Ja du Nicklas. Moderapporter från Milano säger att det är okej för herrar att gå på stan i korta byxor och strumpor i sandalerna. Är det okej? Träningsbrallor och skor på stan? Var går gränsen?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!