Foto: Peter Öberg

Tar upp kampen mot cancer

Mustaschkampen. Smaka på ordet. Får du upp en bild av ett enormt burr under snoken? Om så, så tänker du rätt. Men det är även namnet på ett initiativ mot prostatacancer där ett event, närmare bestämt en motorcykelkortege, kommer att genomföras i Umeå nu på lördag. Bakom arrangemanget står Per ”Buchman” Nilsson som är regionchef för Yamaha Custom Club Syd, Stefan ”Wildhunter” Larsson, regionchef YCC Norr, och Thorbjörn Lindberg som är ordförande i prostatacancerföreningen Betula.

Hur föddes idén till mustaschkampen och motor-cykelkortegen?
Per: – Idén föddes när jag var och såg Rosa Bandet-kortegen i Kristianstad 2015 med bara damer bakom visiren. Tanken som jag fick var varför vi inte kunde göra något liknande. Jag tog kontakt med Lille Mats MCK i Hässleholm och de var genast med på noterna. Vidare togs kontakt med patientföreningen Pro Vitae. Deras ordförande Jan Frick var genast med eftersom han hade efterlyst MC-klubbar i norra Skåne som var villiga att organisera en kortege. På vårvintern 2016 började vi planeringen. Vi var rörande överens om att göra arrangemanget så enkelt som möjligt.
Stefan: – För vår del startade detta på årsmötet i Västervik i fjol då Peter Bergström, som då var regionchef för Norr, och jag hamnade i samspråk med regionchefen Syd. Per utmanade samtliga regioner att arrangera en mustaschkortege. Vi sa att vi skulle ta det med oss och höra med vårt folk i norr om vi skulle ta tag i detta. På ett möte i januari togs beslutet detta skulle göras. Så jag tog kontakt med Thorbjörn Lindgren som är ordförande för Betula Prostatacancerförening i Umeå. Där hade de faktiskt hört talas om körningen i Skåne. Det var ingen tvekan från deras sida, han var med direkt. Sen dess har vi ansökt om tillstånd, gjort västar och så vidare för att ro allt i land. Vi ser det som ett lärande- och försöksår, så att vi kan ändra och förbättra till nästa år.
Så ni kommer göra detta igen om det blir lyckat?
Stefan: – Tanken är att det ska bli en återkommande körning. Det som har överraskat mig mest är det positiva bemötande vi har mött överallt vart vi än har vänt oss för att få hjälp med stöd och bidrag till prostacancerfonden. Vi tycker inte att det spelar någon roll om man kör MC eller inte, alla ska få vara med och bidra till bekämpandet av prostatacancer. Vi ser gärna att så många som möjligt sätter in en hundralapp, eller flera, den 3 juni nere på kajen i Umeå. Och med tanke på att det talas mer öppet om bröstcancern bland kvinnor, så kan detta också vara ett bidrag till öppna upp för bröstcancern.
Vad tyckte Betula om idén?
Thorbjörn: – I fjol arrangerade prostatacancerföreningen i Skåne tillsammans med MC-föreningen där en kortege som blev mycket lyckad. Allt ekonomiskt överskott skänks till prostatacancerfonden som fördelar pengarna till forskning och vidareutbildning. MC-föreningarna hade kontakt sinsemellan och för två månader sedan kontaktade Yamahaföreningen i Umeå mig för att se om Betula kunde vara intresserad att delta i ett liknande arrangemang i Umeå. Vi tände direkt och träffade MC-ledningen för att finslipa arrangemanget.

Givande gemenskap
MC-gänget har gjort en stor insats där de haft kontakt med myndigheter och företag för att dels få tillstånd att arrangera det hela, dels för att finna sponsorer. Bland annat har man fått 100 varselvästar med texten ”Mustaschkampen” där bak.
Hur jobbar Betula i vanliga fall?
Thorbjörn: – Vi försöker sprida information om denna vår värsta cancersjukdom. Det gör vi genom att arrangera föredrag och medlemsmöten.
Varför är det viktigt att göra detta?
Per: – Det pratas om barncancer, bröstcancer och en mängd andra cancerformer men man glömmer ofta bort prostatacancer som drabbar många män, därför är det viktigt att vi gör detta. Inte av personliga skäl, men man vet inte när man själv blir drabbad.
Om vi ska snacka hojar... Vad är det härligaste med att köra motorcykel?
Stefan: – Det härligaste med att köra MC är friheten och dofterna som du inte känner på samma sätt i en bil. Att åka bil är bara att transportera sig från A till B, medan MC är upplevelse och en njutning. Sen är det gemenskapen mellan bikers på vägarna när vi alltid hälsar på varandra som man aldrig ser i bilismen. På alla träffar vi har varit på är det alltid en öppen och glad stämning. Det går alldeles utmärkt att med en öl i handen sätta sig bland totalt okända människor och prata. Sen när du går därifrån har du nya vänner. Vi älskar att umgås med familjen och barnbarnen. Vi köpte en stuga som vi tänkt rusta upp när tid finns. Vi är där så fort vi hinner, vi älskar fjällen med dess natur. Vi har MC-åkning och jakt som stora intressen. Men bågarna har nog tagit över som största intresse. Med tanke på att jag sitter på en Yamaha Wildstar och frugan på en Yamaha Dragstar är detta kanske inte så konstigt. Sedan är långresorna på ett par dagar eller någon vecka något både Marina och jag ser framemot. I fjol åkte vi till Lofoten med några kompisar under en vecka. Tidigare år har jag varit till Nordkap och långt ner i Skåne på båge.
Berätta om Yamaha Custom Club.
Per: – YCC är en ideell MC-förening som har medlemmar från norr till söder. Klubben startades 1997 i Kåseberga i Skåne. Medlemmarna äger och kör Yamaha-motorcyklar, företrädesvis custom-hojar.
Stefan: – YCC är numera en rikstäckande klubb med åtta regioner, så vi är ungefär 800 medlemmar spridda över hela landet. Klubben fyller dessutom 20 år nu i sommar vilket ska firas i Vadstena till hösten med buller och brak. Vi har även grenar ut i Europa som Finland, Norge, Danmark, Tyskland, England och Holland. Det finns även medlemmar i Sydamerika som Colombia och Venezuela. Vi träffas varje år på en årsträff som regionerna turas om att arrangera. Dessutom turas länderna i Europa om att arrangera en internationell träff. Här uppe i Norr är vi runt 40 medlemmar. Vi har en klubblokal i Sörfors som vi brukar träffas i. Där har vi adventsträffar, ölprovningar och pubkvällar. Vi arrangerar även en träff vid Kalixälven tillsammans med Vulkan Riders, MMCK och Svinkallt MC från Kiruna. Den träffen samman faller med Flakasand Rock & Blues Festival i mitten av juli. Dessutom far vi på Midnattssolsträffen i norr och Stenöträffen i Söderhamn i söder.
Åter till kortegen nu på lördag. Vad ser ni fram emot mest den 3 juni?
Thorbjörn: – Det blir ett trevligt arrangemang där man träffas och får nya vänner. Första gången jag åkte till mötet med Yamahaklubben var det med spänning. Skogsväg med halka, ut på landet en bit, mörkt och kallt. Skulle jag möta ett gäng som de ökända klubbarna? Men jag blev direkt lugnad när jag kom fram och mötte den seriösa ledningen för klubben. Vi hoppas så klart på bra väder och en positiv inställning från alla även för de fordon som kanske får vänta några minuter i rondellkörningarna.
Per: – Förhoppningen är att detta ska bli ett årligt återkommande arrangemang, samma helg över hela landet. Den 10 juni 2016 körde vi första kortegen. Vi var runt 200 hojar som deltog och vi fick in omkring 43 000 kronor.
Stefan: – Det finaste minnet från Umeå hoppas jag blir den 3 juni i år när vi kör kortegen från kajen ut mot Sörfors i strålande solsken. Thorbjörn tillsammans med de sina har lovat att dansa runt en våreld för att blidka vädergudarna och SMHI så att vi får fint väder.
Vad betyder det att Mustaschkampen händer just i Umeå?
Stefan: – Umeå är Norrlands huvudstad. Trots att Skellefteå och Luleå har lag i SHL, Sundsvall har ett lag i Allsvenskan, vi tillhör Luleå stift, Östersund påstår sig vara en republik och så vidare så spelar det ingen roll: Umeå är Norrlands huvudstad.
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!