Foto: Max Tellving/SVT

Ett växande intresse

Tillbaka till Trädgårdstider för Pernilla Månsson Colt. Det är åttonde säsongen och den här gången har inspiration hämtats i de engelska trädgårdarna. Inte ens en kall vår kan inte hindra en händig programledare att få jord under naglarna.

Säsongspremiären har kommit och gått, men smått och gott och mer därtill, finns fortfarande kvar i den senaste säsongen av Sveriges televisions Trädgårdstider. Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson är alla tillbaka, och tillsammans med flitigt arbetande Pernilla Månsson Colt ska de än en gång guida tevetittarna genom vårens trädgårdsbestyr. Det slutliga målet är att skapa en trädgård som är värd en plats i den årliga utgåvan av The Yellow Book, en engelskspråkig trädgårdskatalog med erkänt hårda krav.
– Det roligaste man kan göra är ju att utmana sig själv, säger Pernilla Månsson Colt, som varit programledare för Trädgårdstider sedan starten 2009.
– Mycket av konceptets framgång ligger i att det bemannades rätt från början, fortsätter hon. Vi har en skön jargong som jag tror går hem i rutan. Trädgårdsarbete kan annars vara ganska enformigt, där man gör samma sak år efter år, så det behövs någonting mer, förutom det vi gör. Programledarnas personkemi är viktig och i det här fallet har den definitivt varit ett av kriterierna.

Fortfarande lika roligt
Det här är åttonde säsongen som hon tar sig an programmet, som dock har genomgått en rad namnbyten under tiden. Trädgårdsfredag blev Trädgårdsonsdag, som blev Trädgårdsmåndag, som blev Trädgårdstisdag, innan det slutligen har stannat vid Trädgårdstider. Sändningstiderna har kanske förändrats genom åren, men underlaget är detsamma, och även om spänningen har avtagit allteftersom har Pernilla Månsson Colt fortfarande lika roligt.
– Det är nog inte lika spännande som förut, menar hon, men utmanande på ett annat sätt. Vi måste hela tiden hitta nya sätt att göra saker, eller anta olika positioner för hur man går tillväga, vilket gör att det är minst lika roligt att göra programmet som det var i början.
– Det jag gillar mest är att filma ute under våren, förklarar hon, då det är varmt och skönt och blomstrande. Men den här våren har det hänt kanske tre gånger. Det har däremot inte hindrat oss från att ta oss an stora och konstiga projekt, som är lite av nerven i programmet.

Satt upp ett bokmål
Enligt programledaren själv är den här säsongen också blommigare än tidigare installationer. Förra sommaren gjorde hon nämligen en inspirationsresa till England, tillsammans med John Taylor, en upplevelse som nu presenteras i episodiska reportage, fördelade över säsongens sju avsnitt.
– Med tanke på hur våren ser ut här var det väldigt tur att vi gjorde den resan, säger Pernilla Månsson Colt. Det ger tittarna en möjlighet att få se stora fina trädgårdar, som redan står i blomster, något som inte varit möjligt annars. I övrigt är målet med säsongen att vi ska komma med i The Yellow Book, som sagt, och det är på riktigt. Inspektörerna från The National Garden Scheme, som ger ut katalogen, kommer i augusti för att bedöma vårt arbete. Det blir en lång och spänd väntan till dess.

Är sig själva
Inspelningen i sig är också en lång process, som vanligtvis sker cirka fem veckor innan avsnitten ska sändas. Varje avsnitt tar sedan en vecka att filma, något som i sin tur sker med ganska små medel, och därför fordrar ett ack så viktigt samarbete.
– Under den här tiden är det väldigt få tillfällen som alla fyra programledare är med samtidigt, berättar Pernilla Månsson Colt. Var och en av oss har kanske två inspelningsdagar per vecka. Inspelningar sker utan manus, där varje scen improviseras, utifrån ett inspelningsschema. Det är ett upplägg som kräver att vi alla litar på varandra.
– Det är annars ganska svårt att bedöma sig själv som programledare, fortsätter hon, men jag brukar faktiskt försöka titta på det jag gör i efterhand. Jag ser annorlunda ut och jag låter annorlunda, och visst, det är en del av ens personlighet som kommer fram, men inte hela. Vi brukar annars använda oss av våra karaktärsdrag när vi spelar in scener, och prata så naturligt som möjligt, samtidigt som vi medvetet överdriver vissa kännetecken. Men som sagt, det är inte riktigt så man är i vardagssituationer.

Intresset slog till
Även till vardags är hon dock en hängiven trädgårdsentusiast. Hemma i Skåne har hon en trädgård med rabatter, rosor och växthus. Och även om hon har ersatt sina grönsaksodlingar med mer lättskötta alternativ är just trädgården ett fritidsintresse som hon har haft i tjugo år. På pricken.
– Jag vet exakt när det slog till, minns hon tillbaka, det var när jag väntade mitt första barn. Jag blev som besatt av att se saker växa och for omkring i trädgården helt speedad av entusiasm. Man har inte lika mycket tid över nu, men intresset finns kvar.
– Det har varit en positiv erfarenhet, utvecklar hon, att kunna jobba med någonting som man är intresserad av, då man kan ta med sig saker som man lärt sig. Men samtidigt känner man en liten press på sig. När folk går förbi min trädgård kan jag ibland föreställa mig vad de tänker och jag brukar säga till mig själv att ”jag vet att jag borde rensa, men jag har inte hunnit”.

Flitig producent
När ett uppdrag har lagts till handlingarna, väntar ett annat. Förutom Trädgårdstider följer fler säsonger av Husdrömmar framöver, samt samma gamla pyssel som producent för långköraren Antikrundan. I januari 2018 kommer hon även att synas i det nya programmet Idag om ett år, där olika människor har gett sig den på att förändra sina liv. Pernilla Månsson Colt själv däremot, har inte tänkt ändra på någonting.
– Det kan vara väldigt slitigt att stå framför kameran, men jag har absolut inga planer på att sluta med det. Ju bättre man har blivit som producent, desto bättre har man blivit som programledare. Det har gett en förståelse för båda arbetsrollerna. Kombinationen är skön att ha, den har varit jätteviktigt för mig och jag vill definitivt fortsätta ha det så, understryker hon med eftertryck.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!