Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Magnus fann sig själv på resa

Magnus Ahlberg har gjort det andra inte vågar. Han lämnade ett tryggt och lukrativt karriärsval som rektor för att gå sin egen väg och satsa på spiritualiteten. Möt läraren som lever i nuet.

Varför lämnade du ditt jobb som rektor?
– Jag jobbade tidigare som rektor på en skola men valde att lämna det jobbet då just min arbetssituation inte var bra för mig. Det blev helt enkelt för svårt för mig att balansera jobbet med det jag tycker är viktigt i livet. Det är ett viktigt jobb som lärde mig mycket, men det var inte för mig helt enkelt. Jag behövde styra mitt liv mer åt det jag älskade och brann för. På sätt och vis kändes det som om jag inte hade något val. Jag ville ha tid och ork att börja lära ut meditation och kunna föreläsa.
Vad är din passion?
– Mitt största intresse är spiritualitet. Fast det kanske är fel att kalla det ett intresse då det genomsyrar allt jag gör på ett eller annat sätt. Ända sedan tonåren har jag varit näst intill besatt av frågorna ”Vad är verkligt?” och ”Vem är jag?” Detta ledde mig tidigt in i ett sökande efter svar och för ett antal år sedan fann jag svaren på dessa frågor på så vis att jag förstod dem rent intellektuellt och även upplevde svaren glimtvis. Kvar finns dock arbetet med att göra svaren till en permanent upplevelse. Det handlar om att lära sig älska villkorslöst och vara i nuet. Lär du dig detta och du har alla svar du behöver.
Du är nyligen hemkommen från Indien. Berätta!
– Som ett steg i mitt arbete med mig själv reste jag till Indien för att besöka ett antal platser som jag kände en stor dragning till. Resan vidgade mina perspektiv och förde med sig nya upplevelser av mig själv som vida överträffade mina förväntningar. Indien är på många sätt ett fantastiskt land där kulturen tillåter människor att utforska sitt medvetande på ett öppnare sätt än här i väst och där många lär sig värdera den andliga sidan hos sig själv och hos andra i tidig ålder.
Vad är meningen med livet?
– Ytterst sett finns det ingen mening med själva livets existens. Det bara är som det är. Liv är bortom begrepp som mening. Men en slags mening med livet är att leva livet fullt ut. Fyll ditt liv med kärlek, glädje och hitta dig själv som den du är.
Vad har du för tips till en ”sökande” människa?
– Följ det som känns bra, det du attraheras av. Ledstjärnan i ditt sökande bör vara att hitta sanningen om vem du är. Inte din identitet, utan vad ditt medvetande är för något. Lita inte på teoretiska modeller, utan sök den direkta upplevelsen av svaret. Svaret hittar du bara när du är närvarande i nuet. Villkorslös kärlek och glädje hjälper dig att lättare vara närvarande här och nu. De är tätt sammanbundna och är aspekter av den vi egentligen är när vi lär oss att verkligen känna vår natur.
Vad betyder Umeå och norra Sverige för dig?
– Norrland för mig betyder vacker natur och lugn och ro. Det är en fördelaktig miljö att lära sig
att bara vara i. Det bästa med Umeå som stad är att det är ett öppet klimat här som i stor grad tillåter människor att vara sig själva.
Vilka är dina bästa Umeå-platser och bästa Umeå-minnen?
– Jag har många fina minnen från min studenttid i Umeå. Umeå har ett fantastiskt universitet och studentlivet är som gjort för att lära känna nya människor och lära känna sig själv. Mina smultronställen i Umeå är nog stadens kaféer, då jag och min sambo älskar att fika. Nya konditoriet är en favorit.
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!