Foto: Maria Wall

Jisses vilken dag

Det finns några böcker som jag aldrig har läst. Idioten av Dostojevski, Spaning efter den tid som har flytt av Marcel Proust, Min Kamp av Karl-Ove Knausgård och Odysseus av James Joyce.

Men det är klart. Nog ska jag väl kunna skriva om en dag i mitt liv ändå. Om den 18 maj säger jag ”Jisses vilken dag”.

Katternas morgonbestyr
Vaknar till klockradion jag köpte hos Onoff på Ersboda 1996. Funkar ännu och är hela tiden inställd på P1. Pratradion är min favoritkanal och jag klarar mig inte utan de tidiga nyhetssändningarna. Men när radion går igång vaknar också katterna. Svarta honan Busan sätter nosen i mitt vattenglas och vill lapa upp det vatten som kvar. Jag får alltid parera det för hon vill gärna välta glaset. Frasse stryker sig mot benen när jag tar på mig byxorna och både Frasse och Nisse hänger med till köket och vill nån extra mat från kylen när jag sätter på kaffet.
Jag tar med mig kaffekoppen och tidningen och sätter mig vid datorn i arbetsrummet. Nisse trampar på tangentbordet till datorn, lägger sig på tidningen och ger sig inte förrän han får ligga i mitt knä en stund.
Dricker kaffe, läser tidningen, tänder en cigg. Grattar några vänner på Facebook som fyller år.

Gör bort jobbet, åker på spa
Innan jag sticker iväg till Iksu Spa hinner jag skriva en krönika till min Karlsson citydesk som publiceras varje fredag i VK. En del brukar fråga mig, hur lång tid tar det att skriva en krönika? Jag svarar oftast – ett liv. Nu randade jag i alla fall denna på en timme och sen kom taxin som tog mig och hustrun till Iksu Spa på Umedalen. Hon simmar sina längder, jag skvalpar mest omkring som ett grodyngel i det varma vattnet. När jag är där brukar jag tänka på Medelhavet, alla gånger man badat där. Tänker samtidigt på de stackars flyktingar som försöker ta sig över i bräcklig farkost men som ofta hamnar i sjönöd. Jag är dålig på att simma. Hur länge skulle jag kunna klara mig mitt på Medelhavet? Odysseus levde på Medelhavet och klarade alla stormar. Varför skulle man annars skriva hjältehistorier om honom?

Lammfärssås och spagetti
Kommer hem, lagar till lammfärssås med spagetti. Fräser smör, slänger i hackad vitlök, hackad ingefära, lök och sambal oelek. I med lammfärs, hackad bladpersilja, spiskummin, gurkmeja, salt och svartpeppar och några droppar lime. Var lär man sig allt? Ja kanske på P1. Jag har ju lyssnat på den kanalen sedan 1967 ungefär. Och inte bara Beatles Sgt. Pepper som kom samma år.
Äter och läser VK lite mer noggrant. Sven Moliis har skrivit en artikel om den forne finske presidenten Mauno Koivisto som har dött. En hjältehistoria om hur denne som 18-åring var i kriget och gömde sin k-pist i en skreva. Den hamnade sedan på ett museum i Helsingfors. Jag gillar såna historier. Finländarna vet hur man vårdar sina hjältar.
Slumrar efter maten. Lyssnar på P1. Katterna Nisse och Frasse tar också en slummer med mig. Om det är deras rutin eller min vet jag inte.

Vi äter middag på Gröna älgen
Vaknar upp och går i regnet till kurden Baland Rezas restaurang Gröna älgen en bit öst på stan på Kungsgatan 101. Kamraterna Stig Eriksson, Leif Larsson, Kjell Jonsson, Anders Sjögren och jag hade stämt träff med Björn-Erik Rosin. För länge sedan jobbade han som journalist på Västerbottens Folkblad men var därefter korrespondent för Svenska Dagbladet i Paris i många år innan han gick i pension. Han bor nu i Junsele men funderar på att flytta hit igen.
Björn-Erik kunde allt om det franska valet och anade att Macron skulle få mer inflytande än många kan tro. Presidentmakten i Frankrike är alldeles speciell i sitt slag och med den regering han utsett pekade allt mot det.
Vi åt lamm och drack rödvin och trots regnet utanför fylldes lokalen med fler gäster. Maten var god och priserna humana. När nu inte Scharinska finns längre har Gröna älgen alla möjligheter att bli kvarterskrogen i området. Nära Konstnärligt campus och Café Pilgatan. Funkar!

Ja du Nicklas. Den 18 maj var för mig en händelserik dag. Alla dagar är nog inte sådana. Men kan du dra dig till minnes en dag som går utöver det vanliga? Sök i minnet och skriv!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!