Foto: Maria Wall

Bättre och bättre dag för dag

När man skriver som vi gör, eller uttalar sig i andra forum, är det klokt att ge de som lyssnar eller läser en vettig anledning att tro på det vi påstår. Den där egenskapen kallas ethos inom retoriken – trovärdighet helt enkelt, ett tillstånd som går att uppnå på olika sätt.

Om du jobbat som rörmokare i hela ditt vuxna liv och får chans att uttala dig om grannens kluckande rör är din trovärdighet stor, men om du börjar babbla om kvantfysik och strängteorier har du i det sammanhanget betydligt mindre på fötterna.
Oavsett om du har stor trovärdighet själv eller inte kan det vara smart att låna ethos från någon annan, någon ännu mer trovärdig. Det görs hela tiden för att underbygga argumentationer. Vi hänvisar till forskning och undersökningar och inleder ofta med orden: ”Forskning visar faktiskt att...”
Så istället för att gissa mig fram i den här texten kommer jag istället att låna både trovärdighet och insikter från andra.
Den första är Klara Johansson från Umeå universitet som höll ett bejublat talk på TEDxUmeå, som jag var med och arrangerade för två veckor sedan.
Klara har tidigare jobbat tillsammans med bortgångne Hans Rosling, och hon höll en roslingsk föreläsning på temat att allt blir bättre, men olyckligtvis så långsamt att dessa förändringar aldrig når nyheterna som som vanligt består av kris och krig.
De här dramatiska nyheterna bidrar kraftigt till det sociala klimat vi har idag där vi lockas att skilja på vi och dom, eftersom ”dom” verkar vara väldigt märkliga och så olika oss.
Men ”vi” är inte så heterogena som vi tror, och det är inte dom heller.
När vi var i New York förrförra veckan lyssnade vi på Roslings sonhustru Anna Rosling Rönnlund som även hon jobbar med stiftelsen Gapminder. Deras senaste projekt, som på ett pedagogiskt sätt ska sprida kunskap om världen vi lever i, är Dollar street.
Den här tjänsten förklarar i bild att synbara skillnader mellan människor och familjer i världen uteslutande handlar om pengar, och inte om gränser, kultur eller religion. Projektet har tagit hundratusentals bilder i människors hem och sorterat dem efter hur stor inkomst familjen har per dag. Det är förvirrande och tydligt på en och samma gång. (Surfa in och kolla själv på www.gapminder.org/dollar-street)
Krig då? Hur är statusen på världens krig... jo, lite sämre än för fem år sen med väldigt mycket bättre om man jämför med 25 år sen, eller 50 eller hundra.
Så om man bjuder sig själv på ett lite längre perspektiv än några månader kan man lugnt konstatera att det även blir mindre väpnade konflikter i världen.
Nästa megafråga är miljön, och huruvida den blir bättre eller inte är oklart. Vissa saker blir sämre och andra bättre ... men en sak är dock klar, om vi ska tro Mattias Goldmann som stod för TEDxUmeås höjdpunkt: att vi människor gör framsteg hela tiden – även om vi inte är lika duktiga på att vara miljösmarta som vi ibland påstår.
Men, det gör inget menar Mattias.
”Människor ljuger om sitt beteende, men i deras lögner ser jag ambition. De är beviset för att vi vill BLI bättre, vill uppträda bättre. Vi som jobbar med frågorna måste bara ge dem den där sista hjälpen och knuffen för att de verkligen börja agera bättre också.”
Hur är det med oss själva då? Blir vi som individer bättre – vi som kan motstå allt utom frestelser? Här är det lite mer tveksamt.
Men vi fick i alla fall purfärsk forskning på ämnet – om hur vi kan hjälpa oss själva på traven. Anders Hansen, som skrivit boken Hjärnstark, berättade att promenader gör underverk inte bara för kroppen, utan lika mycket för knoppen.
Tre 40-minuterspass varje vecka kan göra hjärnan två år yngre på ett år istället för ett år äldre vilket skulle vara det naturliga.
Man ska ju definitivt vara under 30 bast för att kunna tacka nej till en sån transformation.
Vi andra lär ses på Strandpromenaden.

Benny; i James Joyces roman Odysseus får läsaren följa antihjälten Leopold Bloom under en dag. Nu är det hög tid att vi får följa dig. Ge oss en komplett redovisning av en hel dag i Benny Karlssons liv.
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!