Foto: Maria Wall

Vem bor här?

Lika mycket som det är matprogram i TV, lika många program finns det där man får se hur folk bor. Jag ser program där Fredrik Eklund säljer dyra våningar i New York och program från England där pensionerade par får se husobjekt de kan köpa och man vill ju alltid veta om de väljer ett ”mystery house”.

Det vimlar av program där man tävlar om ”arkitektritade hus” som alla ser ut som kuber av betong och glas och jag tänker; gud så enkelt att vara arkitekt! Tänker även hur lätt det är att se ut som en arkitekt; linnekavaj, svart polo och halsduk.

Bokstäver på väggen = Lyxfällan!
Jag ser de unga nygifta paren sitta och gråta vid köksborden över högar med räkningar som gått till inkasso i Lyxfällan. Oj så de slarvat med ekonomin! Ändå ser inte deras möbler särskilt dyra ut och bokstäverna de satt på väggen i sovrummet där det står CARPE DIEM är ju av gips så de såldes nog till överkomligt pris. Nej, det är rökning, pizza, chips och sportdrycker som lett till slöseri. Det ser man när hundralapparna sitter på flanellografen som programledarna tagit med sig.
Nu tycker jag i och för sig att Lyxfällan är ett bra program. De får lära sig att leva med ordning och reda och jag undrar varför de inte fick lära sig det i skolan?

Gissa: ”Vem bor här?”
På SVT går en serie program som heter Vem bor här. Här har man valt ut några mer välbeställda yngre medelålders stadsbor som får visa upp sina hem och där alla ska gissa – vem bor här? De utvalda har moderna yrken, gott om pengar och har inrett sina drömhus och våningar på ett smart och personligt sätt. Allting är där det ska vara. Här bor de som har tänkt till!
Tanken jag får när jag ser det där programmet är; skulle jag kunna vara med där? Med mina Ikea-soffor som katterna har rivit på, gamla avlutade slagbord, arvegods, lampor från Indiska, överfyllda bokhyllor, blandad konst och gröna växter som nått djungelstatus. En middagsgäst vi hade sa en gång: ”Det är så bohemiskt inrett här.”
Ja sanningen är väl att lägenheten aldrig är inredd. Den bara blev sån.

För skadligt att slänga?
Morsan hörde av sig i förra veckan och undrade om jag ville ha några kläder som farsan hade haft. Han har nämligen krympt som man gör när man blir äldre. Hon hade några kavajer och koftor åt mig för hon tyckte att det var för skadligt att slänga. Tidigare har jag alltid sagt ja till sådant för även jag kan tycka att vissa saker är för skadliga att slänga. Men nu sa jag nej. Ta dem till Röda Korset.
Jag har insett att jag med åren samlat på mig alldeles för mycket prylar. Även om jag sorterar bort hälften är nog mitt hem ”bohemiskt”. Men det är nog dags nu.
Enklast är kanske garderoben. Med linnekavaj, svart polo och halsduk kan man med enkelhet klä sig som arkitekten Gert Wingårdh, ty jag har även uppnått hans rondör.

Ja du Nicklas. Vi satsar framåt ny mot nya tider! Sverige går ju väldigt bra nu så det är väl bara att hänga på. Ge oss en positiv krönika på det temat!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!