Foto: SVT

Umeåprofilen: Linda trivs i både studion och naturen

Vi känner henne från tv-program som Go’kväll och Studio natur. Linda Olofsson är kvinnan som gick i sin fars fotspår och blev journalist. Här berättar hon för oss om det roligaste med jobbet som programledare.

Berätta om dig själv och din bakgrund!
– Jag är uppvuxen i Vännäsby och läste journalistutbildningen på Mitthögskolan, nuvarande Mittuniversitetet, i Sundsvall. Jag gjorde en lång praktik på Mittnytt i Sundsvall och efter utbildningen fick jag också anställning där. Jag sysslade med nyheter ett par år, innan jag blev programledare för Mitt i naturen, som då gjordes i Sundsvall. Sen jobbade jag på SVT i Sundsvall i sju år, innan jag började på SVT här i Umeå. Just nu jobbar jag med Go’kväll och Studio natur som går i Kunskapskanalen.
Vad är det viktigaste du lärt dig av din pappa Sverker?
– Att vara mig själv.
Hur är det att jobba med tv? Roligast, jobbigast?
– Det roligaste med att jobba med tv är att det är ett väldigt lagarbete. Man jobbar tätt ihop med sina kollegor och alla pusselbitar är lika viktiga för att vi i slutändan ska göra ett bra program. Genom mitt arbete träffar jag också väldigt mycket olika människor och det trivs jag väldigt bra med. Det är svårt att säga vad som är jobbigast med att arbeta med tv, men ibland kan en inspelning innebära mycket väntan, vilket kan ibland vara lite frustrerande.
Vilket är ditt konstigaste tv-minne?
– Jag kommer väldigt väl ihåg en inspelning som jag gjorde med Mitt i naturen. Vi var i Norge för att försöka filma utter. Vi var ute en hel dag och såg en hel del utterspår, men inte någon utter. På kvällen när vi kom tillbaka till hotellet var vi ganska trötta och lite nedstämda över att vi inte hade lyckats med vårt uppdrag. Då fick vi höra att en utter hade hållit till i vattendraget utanför hotellet under dagen. Det kändes lite surt, men så kan det vara när man jobbar med djur och natur.
Hur ser på det här med att vara känd?
– Det har både sina fördelar och sina nackdelar att vara igenkänd. Oftast är det bara trevligt. Det är roligt när människor kommer fram och har tankar om de program jag jobbar med.
Vilka är dina bästa platser i umeåområdet?
– Eftersom jag bor i Umeå så skapas det hela tiden nya minnen. Jag tycker att det är härligt att det är så lätt att göra mysiga utflykter kring Umeå. Från den här vintern har jag fina minnen från bland annat Bäcksjön, Hamptjärnsberget och Kont. Eftersom jag kommer från Vännäsby så finns nog mina allra bästa platser i de trakterna. Grillplatserna längs Vindelälven är fantastiska.
Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Förutom en vänligare värld så har jag redan börjat längta lite efter en avkopplande sommar fylld med äventyr med familjen.
TOBIAS DREJVY

Fler Artiklar
Klicka och läs!