Foto: Maria Wall

Slösa inte bort välfärden!

För oss som växte upp på 50-talet är det självklart med en gemensamt ägd och skattefinansierad vård, skola, omsorg. Vi har haft posten, polisen, brandkåren, järnvägar som underhölls och tåg som gick i tid. Vi skickade barnen till dagis och förskola. De fick vaccin på barnavårdscentralen, gick vidare i låg- och mellanstadium, högstadiet, gymnasiet och senare universitet och högskolor. Det radikala 70-talet hade en stark kvinnorörelse som stred för lika villkor.

Det är mycket dem vi har att tacka för den utbyggda barnomsorgen. Och jämlikheten i en offentlig sektor som bar upp det samhälle vi alla bidrog till. Den enda privatisering vi hörde talas om på den tiden var olika pedagogiker i skolan. Waldorf, Freirere, Montessari. Jovisst. De fick plats. Samhället bidrog ekonomiskt med dessa skolor.

Staten och kapitalet
Våra basnäringar – elströmmen, skogen, malmen och stålindustrin – har både varit statlig och privatägd. Staten och kapitalet har suttit i samma båt och det mesta har nog fungerat rätt bra. Vi har byggt det här landet tillsammans. En stor offentlig sektor har varit nödvändig både för industri och befolkning där vård, skola och omsorg har värderats högt. En förutsättning i bygget av ett bra Sverige. Familjen Wallenberg ägde det mesta och jag pratade med VPK-ledaren CH Hermansson på Universum när han hade skrivit sin bok om de rikaste tolv familjerna. Han drog upp orättvisan i detta och var ju alltså kommunist. Jag träffade också Ingvar Carlsson ungefär vid den tiden och han var socialdemokrat med stor aversion mot kommunismen. Däremot var han elfsborgare och gillade idrottsrörelsen.

Vad lockar med USA?
Det i början tyskvänliga Sverige höll sig neutralt under kriget och blev i efterkrigstiden mer och mer påverkat av USA. Kommunismen i Sovjet och de statsstyrda staterna i östblocket var inte särskilt lockande med sina diktatorer, femårsplaner och samhällsstyrda ekonomi. Visserligen satsades där på utbildning och forskning men den var ju liksom inte ”fri”. Privatiseringar i öst har det aldrig varit tal om förrän perestrojkan kom och muren föll. Det vimlar av utbildade ingenjörer och läkare som var vana att jobba på löner som fabriksarbetarnas, det är klart att många har flyttat västerut.
Men vad är det som lockar med USA? Där har arbetarna två veckors semester, det kostar pengar att sätta sina barn på college, sjukvården är hur dyr som helst även om du har försäkring. Du kan köpa vapen överallt och skulle du bryta mot lagen tar gärna de privata fängelserna hand om dig. Här är även kriminalvården big business. En av USA:s största industrier faktiskt.
Men vad är det då som är så bra med USA? Jo de älskar entreprenörer som startar eget! Det är en signal som borgarna i Sverige alltid har gillat.

Socialdemokratin fegar ur
Jag har rökt några pipstopp med Thorbjörn Fälldin och vi pratade mest Ådalen. Han var bonde och det enda jag hade gemensamt med honom var väl Hedlund och när han och NCB köpte fabriken i Hörnefors av Kempe och Modo som drev den tidigare. Bönderna som ägde skogen skulle äga pappersindustrin och jag jobbade själv på pappersbruket i Hörnefors vid den tiden. Men timret tog slut och fabriken fick läggas ned. I det här fallet fungerade inte ekonomin men samhället ställde upp. Omskolningskurser, AMS och ALU. Socialdemokratin kunde man alltid lita på. Idag är de fega. De rikaste tillåts betala sina skatter i Nederländerna som Ikeas Ingvar Kamprad. Volvo betalar mindre i skatt än en enskild företagare som gör vad han kan för att bidra till det allmänna. Hur blev det så?

Fyra apotek i centrum
Jag kan ställa upp på mycket som Alliansen kom med när de tog över efter den trötte Göran Persson. Den borgerliga arbetarpolitiken under Reinfeldt och Borg gav arbetarna mer pengar i plånböckerna. Maud Olofsson sa nej till bidrag till Saab men tog på sig skulden för enorma förluster i Vattenfalls projekt med Nuon. Televerket som blev Telia under socialdemokraternas tid gjorde mutaffärer i stor skala som fick rättas till under den nuvarande socialdemokratiska ledningen. Göran Hägglund från KD drev igenom apoteksreformen och vi har nu fyra apotek i centrum av Umeå inom en radie av 200 meter. Allt som handlar om privatisering är faktist inte av godo.
Det är okej med privata vårdföretag eller skolor men jag håller fullständigt med Jonas Sjöstedt när det gäller vinster i välfärden. Det finns inga enklare affärer att göra än att ge sig in på våra tryggaste verksamheter; skola, vård, omsorg. Det vet riskkapitalbolagen som investerar, säljer och drar sig ur.
Håll ihop samhället säger jag. Sverige går som tåget. Skatter är investeringar!

Ja du Nicklas. Nu plockar vi fram våra cyklar! Minns du känslan första gången du kunde cykla? Minns du dina cyklar du haft genom tiderna och hur många har blivit stulna? En cykelkrönika vill jag ha!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!