Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Mahmoud – alltid engagerad

Mahmoud Shnino är mannen som jobbat med det mesta sedan han kom till Sverige 1991. Speciellt vurmar han för integrationsfrågor och att öka förståelsen mellan etniska svenskar och invandrare. Han är även ordförande för den palestinsk-svenska vänskapsföreningen i Umeå.

Vem är Mahmoud Shnino?
– Jag kommer ursprungligen från Palestina, men växte upp i Egypten på grund av konflikten i Palestina. Jag är statslös, och är palestinier från Egypten. I Egypten utbildade jag mig till ekonom. Jag var politisk aktiv i Palestinska befrielseorganisationen och jobbade inom den rörelsen under min tid i Egypten. Vid 25 års ålder flyttade jag till Sverige med min fru och tre barn på grund av politiska skäl. Större delen av min tid i Sverige har jag tillbringat i Umeå. Jag har bott i samma område i snart 25 år och trivs väldigt bra.
Vad har du hunnit med i Sverige?
– Jag har under min tid i Sverige alltid varit i arbete och har hunnit göra det mesta i arbetslivet. Ett tag var jag egenföretagare, men de senaste åren har jag engagerat mig mycket gällande integration, flyktingar och i att öka förståelsen mellan etniska svenskar och minoritetsgrupper. Jag har de senaste åren också engagerat mig i politiken, och i narkotikadebatten genom att jag sitter som ordförande i SIMON, Svenskar och Invandrare Mot Narkotika i Umeå samt som ersättare i äldrenämnden, för socialdemokraterna. Jag har via ABF arbetat med att lära ut körteori för invandrarkvinnor, ett projekt som har varit väldig lyckat. Jag har de senaste åren arbetat med ensamkommande flyktingbarn och asylsökande, ett jobb jag trivdes väldig bra med. I nuläget är jag projektledare i projektet NBV, svenska och samhällsorientering for asylsökande. Mina dagliga arbetsuppgifter är att på olika sätt integrera asylsökande in i samhället, lära ut lagar och regler, kulturella och traditionella skillnader, hur olika system i Sverige fungerar, politiken och så vidare.
Berätta om Palestinska föreningen i Umeå.
– Palestinska föreningen i Umeå är en förening där etniska svenskar och svenska palestinier möts för att utbyta erfarenheter och lära sig mer om varandra, diskutera om Palestina konflikten men också ha det trevligt tillsammans. Det är viktigt att man som svensk palestinier har ett ställe där man kan möta andra palestinier, utbyta erfarenheter och historier, stärka den palestinska identiteten och hålla hoppet i liv om ett slut på den eviga konflikten och på ett fritt Palestina.
Varför är ert arbete viktigt?
– Det är viktigt för palestinier att ha en plats eller ett forum att gå till där man kan ta vara på sitt kulturella arv, dela erfarenheter av livet i Sverige, dela minnen om Palestina, stärka den palestinska identiteten, planera demonstrationer och helt enkelt kunna diskutera olika politiska problem, lösningar, och så vidare. Samtidigt är det viktigt att vi kan dela detta med etniska svenskar och få möjlighet att höra hur de tänker kring situationen och att vi kan lära oss av varandra. I kampen mot förtryck så ligger den största styrkan i siffran, man behöver ha folk som är med en och är införstådda i kampen oavsett etnicitet eller religiös tillhörighet.
Kommer en fredlig lösning någonsin att uppnås mellan Israel och Palestina, tror du?
– Så länge ockupationsmakten får driva på med sin bosättningspolitik utan några större konsekvenser har jag svårt att se att en lösning uppnås mellan ockupationsmakten och Palestina.
Vilket är ditt förhållande till Umeå?
– Jag har bott i Umeå större delen av mitt vuxna liv. Umeå betyder mycket för mig. Det är här jag har sett mina barn gå i skola, ta studenten, läsa på universitet, växa upp och bli vuxna och flytta ut. Det är i Umeå jag har utvecklat min arbetskarriär. Umeå är tryggheten.
Vilka är dina bästa platser i Umeå?
– Jag tycker att hela Umeå som stad är fin så det är lite svårt att svara på den frågan. Men Ersboda är en plats jag tycker väldigt mycket om. Det nya biblioteket vid älven är en underbar plats. Jag gillar även parken vid SF-bion.
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!