Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Ullas hus är Folkets hus

Att hon är Mrs. Folkets hus går inte att undgå om man bor i Umeå och gillar kultur. Själv beskriver Ulla Gidlöf sig först och främst som ”lila” – läs nedan hur detta vurmande för färgen artar sig!

Kan du berätta om tre höjdpunkter från dina år på Umeå Folkets hus?
– Svårt med bara tre höjdpunkter. Det har varit många, många. Fantastiska Robert Broberg som alltid hade premiär på sin turné hos oss, och när mina kollegor lurade mig så totalt när de skulle fira min 40-årsdag. Ja, och när jag fick ta på drottning Silvias dunlätta röda skinnfodrade kappa, och fina kronprinsessan Victoria med sällskap som jag visade till deras pausrum. Hon sa att hon också älskade lila men att hon inte kunde ha lila hår.
Berätta om din bakgrund.
– Jag är född och uppvuxen på Alvik där min mor och far hade en lanthandel, EA Gidlöfs Livs. Idag är jag mamma och mormor och bor på Ryttargatan Väst på stan. Alltså ”fel sida ån”. Barnflicka, servitris, hemma med barn, hjälpte mamma på vår lanthandel, två somrar i kallskänken på Löttorps camping på Öland, städerska och nu receptionist och ”allt i allo” på Umeå Folkets hus i 30 år.
Om man ska beskriva dig med ett ord, vilket ord blir det?
– Jag är LILA. Det mesta i mitt hem och mina kläder är lila och jag har haft lila hår nu i 16–17 år.
Vad är det ingen vet om dig?
– Att mitt kök delvis fortfarande går i blått.
Vad är Umeå för dig?
– Umeå är den fantastiska lilla, stora staden. Den växer så det knakar men har fortfarande kvar den lilla, nära känslan. ”Alla känner alla.” Min bästa umeåplats är mitt hem. Mitt paradis.
Vad är ditt bästa umeå-minne?
– Det måste vara när min dotter Helena föddes på NUS 1972.
Om du skulle ändra på något i Umeå, vad skulle det vara?
– Låt mig tänka... Att torget efter ombyggnad inte blir ett ”dött” torg. Där ska det ske handel med blommor, grönsaker, mat, ett högst levande torg ska det vara! Se bara på Hötorget i Stockholm: det sjuder av försäljare och köpare. Att vi får längre sommar också.
Vad är aktuellt för dig just nu?
– Aktuellt just nu... Mitt underbara barnbarn Mattis!
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!