Foto: Stig Lundberg

Umeåprofilen: Mattias mixar humor och seriositet

Veckans Umeåprofil heter Mattias Lundberg och är docent i psykologi och lektor på Umeå universitet. Men inte bara det, han är också föreläsare, författare och ett slags ståuppkomiker. Nyligen belönades han med Baltics samverkanspris med populärvetenskaplig inriktning.

Grattis till priset. Hur känns det?
– Jättekul. Det är hedrande och alltid stimulerande att få ett erkännande för något man själv tycker är både kul och viktigt. Jag tycker också det är viktigt att denna del av universitetens verksamhet får mer och mer uppmärksamhet. Det behövs.
Har de senaste åren varit hektiska? Berätta ...
– Ja och nej. Ja, för att jag gillar att ha mycket både i arbetet och privat. Nej, för att det inte blir hektiskt i betydelsen av att det blir stressigt och svårhanterligt. Sedan är ju vissa saker svåra att förutse. Exempelvis att det skulle gå så bra för min och Jan Bylunds bok och föreställning har gjort att vi haft ganska mycket att göra som varit relaterat till ”Den lyckliga pessimisten”.
Är du en arbetsnarkoman?
– Nej, men däremot får jag mycket gjort när jag arbetar, vilket gör att jag både kan uppskatta och ta vara på ledig tid.
Vad är det som driver dig att jobba så mycket med populärvetenskap?
– Inom det akademiska har vi ett stort ansvar att kunna förmedla den kunskap vi genererar i form av bland annat forskning till allmänheten. Jag tycker att vi generellt inte varit tillräckligt bra på detta, och att kunna bidra till att utveckla denna del av vårt uppdrag tycker jag är både kul och viktigt. Dessutom blir det en personlig tillfredsställelse då man upptäcker att personer som lyssnar på en får en förståelse för ett fenomen som denne funderat på ett tag men aldrig lyckats få ett grepp om. Att då vara den som förmedlar ingången till en sådan förståelse tycker jag är rätt häftigt.
Du och Jan Bylund är aktuella med er föreställning i Oslo ...
– Ja, det är faktiskt väldigt kul. Jag och Janne Bylund har ju kört ”Den lyckliga pessimisten” i Sverige i drygt två år nu, och efter ett stort reportage om oss i den norska tidningen Dagens Næringsliv blev vi kontaktade av en producent som ville att vi ska köra en turné i Norge. Så i vår blir det ett test i Oslo 30 maj. Blir det lyckosamt så kommer det att bli ett större antal föreställningar i Norge i höst.
Innebär det att ni är klara i Sverige?
– Nja, egentligen hade vi tänkt avsluta i Sverige redan i höstas, men vi har så pass stor efterfrågan att vi kör i Sverige hela 2017. Vi håller på att planera hösten nu och sedan får vi se.
Var kommer idéerna till föreläsningarna och föreställningarna ifrån?
– De har sitt ursprung ur olika fenomen som jag, eller vi, iakttar runt om i samhället. Trender som man kan identifiera och förutse konsekvenser av. Allt detta är lätt att koppla till psykologi som kan ge olika förklaringsmodeller. Om man sedan tar dessa och skruvar till olika exempel kan det bli rätt underhållande.
Vad är bäst med Umeå?
– Umeå är en så härlig stad som har många minnen, så det är lite svårt att välja ut något enskilt. Men att som norrbottning verkligen känna att man ser sig själv som umeåbo i själ och hjärta säger ganska mycket om Umeå som stad.
Vad skiljer en västerbottning från en norrbottning i lynnet enligt dig?
– Haha, egentligen inte så mycket. Tror faktiskt det är större skillnader mellan kustland och inland, och dessa skillnader är ganska gemensamma för både Norr- och Västerbotten.
Framöver? Bok eller något helt annat på gång?
– Absolut. På Umeå universitet jobbar jag just nu med att bygga upp ett antal nya utbildningsprogram, bland annat specialistutbildningar för psykologer och en ny psykoterapeututbildning vilket är jättespännande. När det gäller böcker och föreställningar pågår ett visst arbete, men det är lite hemligt fortfarande ...
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!