Bilar från A till Ö: bB – för de unga

Vad ska man göra om man vill skapa ett fordon för de unga bilköparna? Jo, man bygger förstås en lådbil.

Toyota har under flera årtionden funnits bland de mest sålda bilmärkena i USA. Trots detta tyckte Toyota strax före sekelskiftet att märkets marknadsandel bland unga bilköpare var för liten. Kanske var det bilden av Toyota som en pålitlig, rejäl och förnuftig bil som satte käppar i hjulen – ungdomar kanske inte i första hand vill uppfattas som just förnuftiga. Men lösningen på problemet kunde ju inte bli att ändra på Toyotas image – att börja hävda att den förnuftiga bilen kanske ändå inte var så förnuftig, det hade ju kunnat skrämma bort de medelålders bilköpare som äntligen börjat acceptera det faktum att de var just förnuftiga. Lösningen blev i stället att skapa ett helt nytt bilmärke som kunde laddas med all den ungdomlighet som behövdes för att sälja bilar till Amerikas ”generation Y”. Det nya bilmärket föddes 2003 och fick namnet Scion. Efter några år ansågs märket Scion ha gjort sitt och Scion-bilarna förvandlades till Toyota-modeller.
En av de modeller som såldes som Scion var den fyrkantiga lilla bilen xB. Men det fordon som i USA var en Scion xB var i flera andra länder, bland annat hemlandet Japan, en Toyota. Bilen bar då beteckningen bB. Även i dessa andra länder var det de unga bilköparna som Toyota ville locka till sig.

Liknade låda
bB/xB var en riktig lådbil. Den bestod av en mindre låda där fram (motorutrymmet) samt en större och högre låda längre bak (passagerarutrymmet). Till det säregna utseendet bidrog dessutom det faktum att den korta bilen bara var någon centimeter större på bredden än på höjden. Och den mest bisarra bB-bilen var modellversionen Open Deck (på svenska ”öppet däck”), som hade en tredje liten låda där bak och som därför såg ut som en pickup med ett flak som var ungefär en halv meter långt.
Låd-likheten återkommer i modellnamnet. Enligt Toyotas japanska webbplats är ”bB” en förkortning av ”blackBox”. De engelska orden ”black box” betyder ”svart låda”. Orden får kanske många att tänka på de färdskrivare som finns i flygplan och som oftast omnämns när något otäckt har hänt. Men det var knappast associationer till flygolyckor som Toyota ville framkalla. Orden ”black box” kan nämligen också syfta på något som har ett dolt innehåll, alltså något som egentligen kan sägas vara motsatsen till ett flygplans svarta låda, som ju syftar till att klarlägga och avslöja allt som skett. Det kanske mest kända användandet av ”black box” som metafor är för att beskriva behaviorismens syn på inlärning. Behaviorismen är en riktning inom psykologi som inte i första hand försöker förstå hur tänkandet och medvetandet fungerar utan snarare vilka resultat olika stimuli ger. Black box-metaforen går ut på att den person som lär sig något liknas vid en svart låda. Att stoppa in A i lådan leder ofta till resultatet B men sällan till resultatet C, och att komma fram till detta är viktigare än att veta hur den svarta lådan ser ut på insidan.
Enligt Toyotas japanska webbplats ska namnet bB föra tankarna till ”det okändas oändliga möjligheter”. Att namnet, som alltså är en förkortning, inte skrevs med två versaler, beror kanske på att Toyota därmed ansåg sig uppnå uppkäftighet och ungdomlighet.

Bröderna började med B
Att sätta samman två B:n till en förkortning, det var dock inget som Toyota var först med bland bilbyggare. Redan 1973 hade de båda bröderna Rainer och Dieter Buchmann börjat bygga om bilar i västtyska Frankfurt am Main. Brödernas bolag hette först Buchmann und Buchmann (på svenska ”Buchmann och Buchmann”), men bytte senare namn. Bland de namn som bolaget burit under sin trettonåriga existens finns B+B Auto Exclusiv Service och BB Autotechnik. Bokstäverna ”BB”, som i företagets logotyp skrevs ”bb”, är förstås en förkortning av Buchmann och Buchmann.
Bilar från A till Ö har tidigare berättat om tyska firmor som specialiserat sig på att bygga om dyra och snabba bilar till ännu dyrare och snabbare bilar. Vissa av dessa har benämnt sig själva biltillverkare, andra har föredragit att kallas ”Tuners” (på svenska ungefär ”trimmare”). Om bb verkligen ska betraktas som ett bilmärke, det kan man diskutera, men Buchmanns satte i alla fall bokstäverna ”bb” först i sina modellnamn. På brödernas BB föddes således bilar som, bb CW 311, bb VW Polo, bb Magic Top Mercedes-Benz och bb Rainbow Porsche.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!