Foto: Mattias Ankrah/SVT

På ritbordet hos Gert Wingårdh

Arkitekten Gert Wingårdh har mycket på sitt ritbord. Han är inte bara programledare för Husdrömmar på Sveriges television, utan även inblandad i en rad olika byggprojekt i Umeå. Trots det har han tid över för ett telefonsamtal med Bil & Bostad.

Gert Wingårdh svarar snabbt i sin telefon. Han har just satt sig ner med sitt morgonte, bakom skrivbordet på sitt Stockholmskontor. Det snöar ute, där i Stockholm såväl som här i Umeå. Han berättar att han brukar resa mycket, utan att egentligen tycka om det, och att han ofta längtar hem till Göteborg. Men han har vant sig efter alla dessa år. Att se nya platser är trots allt en viktig del av arkitektyrket.
– Jag skulle säga att det är A och O. När man ska rita ett hus spelar läget väldigt stor roll, menar han, vad som omger byggnaden och hur man väljer att förhålla sig till det. Antingen kan man försöka få huset att smälta in i omgivningen eller så kan man få det att sticka ut, eller båda delarna, som i fallet med byggnaden jag har ritat till Umestan företagspark.

Långvarig tv-succé
För många är Gert Wingårdh annars förknippad med det populära programmet Husdrömmar, där han agerar programledare tillsammans med Pernilla Månsson Colt. SVT-produktionen är mitt uppe i sin fjärde säsong och Gert verkar njuta av varje sekund.
– Vi har hållit på med programmet i sex år nu, reflekterar han. Det är svårt att sätta fingret på det, men jag tror att jag och Pernilla delar samma humor. Vi har i alla fall någon form av kemi. Och jag hoppas att det syns i rutan.
– Programmet i sig görs under väldigt lång tid, fortsätter han. Det rör sig om planering och utvärdering som kan sträcka sig över två år. Och saker händer när man följer någon under så lång tid. Det kan vara ekonomiskt omtumlande och det finns många spänningar som påverkar de här människorna.
Han tar en klunk av sitt te och berättar att programmets tittarsiffror har stigit stadigt genom åren. Snittet för den senaste säsongen överträffar till och med den föregående installationen, som hittills varit toppnoteringen. Gert Wingårdh gläds naturligtvis åt framgångarna, men kan bara spekulera i vad som gör programmet så framgångsrikt.
– Det finns jättemånga husägare i Sverige. Siffror från 2015 visar att det finns cirka 2,7 miljoner markboenden i det här landet, och om man räknar att det i snitt bor två personer i varje boende, rör det sig om halva befolkningen. Samtidigt finns det många som aspirerar på att bli husägare, så det är utan tvekan en frågeställning som berör många, menar han.

Minns miljonprogrammet
Åsikterna kring husbyggande och arkitektur har dock förändrats under årens lopp. Gert Wingårdh gick ut Chalmers tekniska högskola 1975, började arbeta som arkitekt redan samma år, och öppnade sitt eget arkitektkontor två år senare. I dag är han ett hett villebråd på marknaden, men mycket har hänt i branschen under hans yrkestid.
– När jag gick ut utbildningen kunde man verkligen se konsekvenserna av miljonprogrammet. På den tiden rev man mycket av de äldre byggnaderna. Det skapades en sorts monokultur i städer, där allting såg likadant ut. Folk gillade inte vad arkitekter höll på med, och även om de inte alltid var ansvariga, var förtroendet för arkitekter ganska lågt då.
– På 80-talet byggde man mycket och snabbt, fortsätter han. Men då handlade det mer om postmodernism. Man tittade mycket på 1800-talet och inspirerades av det. När sedan finanskrisen inträffade på 90-talet blev tempot långsammare. Man övergick till nymodernism, med fokus på bra grogrund och egensinnigt skapande.

Ny roll för arkitekter
För branschen var det här nog en nödvändig förändring. Enligt Gert Wingårdh bidrog det inte bara till att arkitekternas status förbättrades, utan även till att kreativiteten kunde frodas. Byggnadskonst började användas i politiska syften, en utveckling som i sin tur skulle kulminera i början på det nya seklet.
– På 00-talet fanns det nästan en övertro på arkitekter. Politiker hade förstått att arkitekter kan förändra städer och påverka uppfattningen om dem. I Sverige började den här trenden i Malmö, där Turning torso är ett tydligt exempel, som har blivit en internationellt känd symbol för den staden. Arkitekternas position har definitivt flyttats fram efter det, och jag tror nog att konkurrensen, både nationellt och internationellt, har höjt nivån på den moderna arkitekturen, funderar Gert Wingårdh.

Projekt i Umeå
Nu har hans namn alltså börjat florera i Umeå, där den tidigare nämnda byggnaden på Umestan företagspark är det första exemplet. Det ett modernt kontorshus, som rymmer 8000 kvadratmeter företagslokaler, plus tillhörande gym och restaurang. Projektet är ett samarbete mellan Lerstenen, Selbergs Entreprenad och Wingårdhs Arkitektkontor. Men när han får chansen att prata om det, verkar den ödmjuke arkitekten vilja tona ner sin egen inverkan.
– Projektet fanns redan i stadsplanen och jag har bara utgått från den formen. Det är ett ganska enkelt kontorshus, abstrakt minimalistiskt, med dubbelslipat glas som reflekterar och låter väder och klimat påverka byggnadens utseende. Det har en härlig färg, nästan kopparaktig, som står sig speciellt bra mot järnkulören, beskriver Gert Wingårdh.

Inspiration från Washington
Det är dock inte den enda byggplanen i kommunen som burit hans namn. Den 25 augusti 2016 beslutade tekniska nämnden att anta gestaltningsprogrammet för den nya utformningen av Vasaplan. Ombyggnationen kommer bland annat att innebär en mittrefug och nya sidoytor, och även här har Wingårdhs haft ett finger med i leken.
– Mitt bidrag är en samlande byggnad med skärmtak, som är tänkt som symbol för platsen, samtidigt som den ska skydda mot regn och snö. Den kommer vara gjord i trä, ett naturligt material, som i det här fallet representerar Norrland, förklarar Gert Wingårdh.
– Jag är även inblandad i ett projekt med Balticgruppen, tillägger han. Det handlar om en modern kontorslokal i fritt söderläge mot älven. Själva huset är inspirerat av en byggnad jag ritat i Washington, med stora fönsterpartier som tar till vara på utsikten och fyller våningarna med ljus. Huset växer med höjden och skapar en karaktäristisk siluett. Det kommer bli en ny profil på strandkanten.

Fortsätter arbeta
Huset kan ses som nästa steg i tillväxten av kvarteret Laxen på Östra Strandgatan, med planerad inflyttning under hösten 2018. Han berättar att det varit spännande att arbeta med Balticgruppen och att han hoppas komma tillbaka till Umeå, för att få samarbeta med dem igen. Men samtidigt har han många projekt att ta sig an innan det kan bli aktuellt. Som sagt, det är en händelserik bransch, som hela tiden förändras. Gert Wingårdh är 65 år fyllda, men är fortfarande full av inspiration att fortsätta utvecklas. Och det slutar inte där. Även Husdrömmar verkar få en fortsättning.
– Jag har faktiskt just skrivit på kontraktet för två säsonger till, avslöjar han avslutningsvis, vilket naturligtvis känns jätteroligt. Programmet har haft en otrolig utveckling och det ska bli spännande att se vart det tar vägen.
Till och med teet har nu hunnit svalna, så även tiden har dragit sin väg, vilket också gör det till ett passande tillfälle att avsluta samtalet. Den här arbetsdagen har trots allt fler åtaganden som väntar. Gert Wingårdh tackar för visat intresse, lägger på luren för den här gången, och går mest troligt tillbaka till ritbordet igen.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!