Foto: Andreas Nilsson

Umeåprofilen: Tor tar sig an nya utmaningar

Veckans Umeåprofil är ingenjören och egenföretagaren som gillar att fightas. MMA-fightern Tor Troéng gillar även öl, åtminstone när den är på burk. Tillsammans med triatleten Olof Häggström driver han ett canningbolag. Han är också aktuell under Littfest, inbjuden av ”Västerbotten läser”, där han har valt att läsa boken ”Till häst genom Västerbotten”.

Hejsan Tor. Du har hållit på med kampsport länge, vad är det som lockade dig till MMA?
– Det jag föll för med MMA var utmaningen, det var det som fångade mig i sporten.
Den fördomsfulle kanske tror att MMA-fighters är sådana som springer runt och slår ner folk. Vad säger du om den bilden?
– Det bästa sättet att bli av med fördomar är att veta mer om vilka vi är, se vilka som håller på med sporten och titta på någon tävling.
Vad handlar det egentligen om?
– MMA är det ultimata sättet att utföra en kamp på något sätt, en kamp i dess renaste form. Just det tror jag är det som tilltalar väldigt många. Det är ju en stor idrott.
Hur ser kampsportandet ut för dig nuförtiden?
– Jag har pensionerat mig som MMA-fighter. Nu tränar jag på motionsnivå samt tränar och coachar unga lovande fighters från Umeå för att ge dem riktning på vägen på deras resa. Det är kul att dela med mig av min erfarenhet.
Över till ert burkföretag; varför anser ni att man ska dricka öl på burk istället för flaska?
– Huvudanledningen är att burk är mycket bättre för ölet. Det är en tätare och ljusskyddad förpackning som håller ölet, det blir godare öl. Vissa kan tycka att det är godare att dricka ur glasflaska och det får de tycka, men faktum är att ölet blir godare från burk. Det är även bättre med burk för miljön, billigare att frakta.
Kan det inte invändas att det kan finnas risker med att inta dryck från burk?
– Det där är en gammal myt, det sitter lager av plast som skyddar burken från aluminium. Så det där är nog mest en gammal kvarleva.
Ditt bästa Umeåminne?
– Mitt bästa Umeåminne kommer utanför Umeå. Jag är uppväxt vid Norrmjöle vid havet och det är liksom mitt vattenhål. Det jag gillar med Umeå är att det är så nära till fina naturupplevelser och integrerat i vardagen.
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!