Foto: Martina Huber

Fixa en god mat- och filmhelg

Genom ett samarbete med filmkritikern Ronny Svensson och kocken Melker Andersson presenterar Video-on-Demand-tjänsten SF Anytime ett paket med matfilmer speciellt framtagna av Ronny med tillhörande recept från Melker. Nu är det bara att ladda upp för en helg med schysta rullar och utsökt mat. Passa på att vinna en av tio filmer som Bil & Bostad lottar ut.

Mat har använts som tema i många filmer och därför har det tagits fram ett paket av filmer med mattema.
Till dessa filmer har Melker Andersson, en av Sveriges främsta kockar och ägare av bland annat Le Rouge och Grill, komponerat recept på passande tilltugg till var och en av filmerna.

Specialpaket på sajten
– Med filmens hjälp lyfter vi fram god mat och erbjuder detta som ett specialpaket
på vår sajt, säger Jonas Dahllöf, vd SF Anytime. Både Ronny och Melker är experter på sina respektive områden och kombinationen av de båda blir väldigt spännande.
Och vi på SF Anytime kan lyfta fram film som kan avnjutas hemma med hemlagade
tilltugg.
På www.sfanytime.com kan du läsa mer om Video-on-Demand-tjänsten som erbjuder dig med ett bredband att hyra långfilmer och TV-program direkt från soffan via fjärrkontrollen.
ANDERS ERICSSON

VINN FILMER
Vi lottar ut två filmer till fem Bil & Bostad-läsare. Filmerna går att hyra på www.
sfanytime.com och har ett värde av 39 kr styck. Vill du bli en av de fem vinnarna som får två filmkoder mejlade till sig så behöver du bara mejla oss på bilobostad@vk.se och ange vilken som är bästa filmen du har sett. Skriv ”Filmtävling” i ämnesraden, samt för- och efternamn i mejlet. Lycka till!

RECEPTEN
Fredag kväll
Film: Pulp Fiction
Rätt: Milkshake World Champion
För fredag kväll har Ronny valt Pulp Fiction, Tarantinos mästerliga gangsterhistoria, som film. Den innehåller ett par laddade scener med matanknytning. I filmens början besöker Vincent och Jules några ungdomar som har en väska som deras chef är ute efter. En av killarna äter en Big Kahuna burger som Jules smakar på och hyllar som en av de bästa burgare han ätit. Senare i filmen tar Mia med Vincent på Jack Rabbits, en Hollywoodinspirerad diner som har världens godaste milkshake. Vincent är först tveksam men efter att smakat inser han att den är den bästa han någonsin smakat. Till Pulp Fiction har Melker Andersson tagit fram en härligt krämig milkshake som han kallar World Champion.
Milkshake World Champion
Ingredienser för 4 portioner:
1 dl mjölk
2 msk socker
1 dl yoghurt
4 dl vaniljglass
0.5 dl lime
4 dl jordgubbar
1 bit skalad ingefära, skuren i bitar
1 dl Havanna Club 3-årig rom
Garnering: 8 jordgubbar och 4 kvistar mynta.

Gör så här: Mixa mjölk, socker, yoghurt, pressad lime, rensade jordgubbar, ingefära och rom i en mixer. Garnera med jordgubbar och mynta.
Servera.

Lördag matiné
Film: Råttatouille
Rätt: Ratatouille Chef Remy
Som matiné på lördag tittar vi på Råttatouille, den animerade succéfilmen om den matlagande råttan Remy. Här lagas god soppa, suveräna såser och naturligtvis Ratatouille. Sättet som de skildrar smakupplevelsen är fantastisk. Till och med den svårflirtade gourmetkritikern Anton Ego smälter när han smakar av Remys delikatesser. Till filmen föreslår Melker Andersson sin egen tolkning av den traditionella franska rätten, en Ratatouille passande nog kallad Chef Remy.
Ratatouille Chef Remy
Ingredienser 4 portioner:
3 schalottenlökar
1 aubergine, skalad
1 zucchini, borstad
1 röd paprika, grillad och skalad
1 grön paprika, grillad och skalad
6 tomater, skållade, skalade och urkärnade
0.5 dl Extra Virgin Olivolja
1 jalapeno chili, finhackad
2 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk timjan, basilika, dragon
1 msk sherryvinäger
Svartpeppar och havssalt
Gör så här: Skär tomatköttet i små tärningar. Tärna grönsakerna i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och stek lök och vitlök. Tillsätt auberginen, paprika, zucchinin, jalapeno chili och rör till sist i tomattärningar och örter.Låt sjuda i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt sherryvinägern. Servera.

Lördag kväll
Film: Supersize me och/eller Fast food nation
Rätt: Hamburgare Super Size
Lördagen rundas av med dokumentären Supersize me och spelfilmen Fast food nation. Richard Linklaters och Morgan Spurlocks filmer om snabbmatsindustrin kan skrämma den mest förhärdade hamburgerälskare. I Supersize me följer vi Morgan under en intensiv period då han bara äter hamburgare från världens största hamburgerkedja. Hans hälsa försämras drastiskt och filmen blir en varningsflagga för alla oss som gärna sätter i oss en snabbt hoprafsad måltid i tid och otid. Fast food nation är en spelfilm som visar på hela den ohälsosamma kedja för djur och natur fram till att den färdiga burgaren serveras över disk. Människohandel, djurplågeri och undermålig mat är några av de ingredienser som serveras i Richards matnyttiga film. Istället för att avskräcka folk från att äta hamburgare vill Melker visa att man med rätt råvaror och ingredienser kan tillaga en både välsmakande och hälsosam hamburgare och han presenterar därför hamburgaren Super Size.

Hamburgare Super Size
Ingredienser 4 portioner:
1000 g nötfärs 20 % fetthalt och grovmalen
4 tsk worcestershiresås
Salt & Peppar
8 stora hamburgerbröd
1 burk saltgurka
12 skivor cheddarost
2 bifftomater
1 salladshuvud
1 pkt bacon
1 rödlök i skivor
3 msk chilisås
8 msk majonnäs

Gör så här: 1. Blanda nötfärsen med worcestershiresås, salta och peppra. Forma till burgare och grilla dem på en träkolsgrill. Lägg på osten så att den smälter lite.
2. Knaperstek baconskivorna.
3. Blanda ihop chilisås och majonnäs till en dressing. Salta och peppra.
4. Rosta bröden lätt.
5. Skär tomaten och salladen och servera tillsammans med hamburgaren, baconskivorna, brödet och dressingen.
6. Servera med massor av pommes frites.

Söndag morgon
Film: Simpsons, the movie
Rätt: Marsmallows a´la Ned Flanders med fruktsallad
Till söndagen har Ronny tagit fram tre filmer. Som morgonfilm presenteras Simpson, the movie.
Där är Ronnys absoluta favoritscen när Bart bjuds på en kopp varm choklad av grannen Ned Flanders. Motvilligt ser han hur Ned skapar den perfekta drycken med grädde, chokladkross och en bränd marsmallow på toppen. Som ett djur klättrar han upp i grannens fönster, hämtar muggen och dricker den hastigt i skuggan nere i trädgården. Här rekommenderar Melker Andersson grillade marsmallows a’la ”Ned Flanders” med fruktsallad.

Grillade Marsmallows Ned Flanders med fruktsallad
Ingredienser 4 portioner:
1 pkt marsmallows
8 grillspett i trä, blötlagda
1 mango
½ ananas
2 äpplen
2 persikor

Gör så här: Skala och skär frukten i stora bitar, lika stora som marsmallowbitarna. Trä frukten på det ena spettet och det andra fylls med frukt. Grilla fruktspettet först och grilla sedan spettet med marsmallows en liten stund, annars fastnar det. Servera med kolasås.

Söndag matiné
Film: Chocolat
Rätt: Chokladmousse Chocolat med hallon
Som matinéfilm fortsätter vi i sötsakernas tecken med Lasse Hallströms film Chocolat, en dramakomedi som handlar om när främlingen Vianne flyttar in i en liten fransk stad och öppnar en chokladbutik. Godsakerna blir till en symbol för andra saker, särskilt för stadens borgmästare Paul de Reynaud som helst vill att Vianne försvinner från byn. Till slut kan han dock inte hålla sig utan vältrar sig i de söta bitarna i Viannes skyltfönster, en oförglömlig scen, tycker Ronny. Till denna film serveras en passande chokladmousse ”Chocolat” med hallon.

Chokladmousse Chocolat med hallon
Ingredienser 4 portioner:
70 g äggula
45 g socker
45 g vatten
175 g smält choklad
350 g lättvispad grädde
1 liter färska hallon

Blanda äggulan med socker och vatten, och vispa den krämig i en tjockbottnad kastrull över
medelvärme. Blanda äggkrämen med smält choklad. När chokladsmeten kallnat något blandas den lättvispade grädden i. Låt kallna i kyl i ca 3 timmar. Serveras med hallon.

Söndag kväll
Film: Mistress of spices
Rätt: Kyckling Spice Market

Söndagen avslutas med den kryddstarka filmen Mistress of Spices som handlar om vackra Tilo som flyttar till San Francisco och öppnar en kryddbutik. Hon har en speciell relation till kryddorna och hon kan inte lämna sin butik och hon får absolut inte röra vid någon annan människa. Allt ställs på ända den dagen då Doug råkar ut för en olycka utanför hennes butik, han är en tjusig man som rör om Tilos känslor och kryddorna reagerar direkt... Här har Melker Andersson komponerat en kryddig och smakrik kycklingrätt som han kallar Spice market.
Kyckling Spice Market
Ingredienser 4 portioner:
1 färsk kyckling på ca 1,2 kg
Marinad:
3 tsk korianderfrön
2 tsk spiskumminfrön
4 cm kanelstång
1 tsk kardemumma
1 gul lök, finhackad
1 tsk torkat citrongräs
1 tsk grovmalen svartpeppar
6 vitlöksklyftor
2,5 cm bit ingefära
½ tsk nejlika
½ tsk Cayenne peppar
3 tsk majsolja
1 tsk tomatpuré
3 tsk rödvinsvinäger
1 tsk salt

Gör så här: Rosta alla torra kryddor i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Mixa sedan till en grov kryddblandning i en kaffemixer eller annan matberedare. Mixa kryddorna med de övriga ingredienserna till en kryddpasta. Gnid in kycklingen med kryddpastan och låt marinera över natten. Grilla sedan i ugn på 175 grader i ca 45 min. Dela kycklingen i fyra bitar. Servera med en god valfri sallad.

Fler Artiklar
Klicka och läs!