Foto: Nordisk film

Umeåprofilen: Amanda gör succé med Sameblod

Hon har slagit igenom stort med den nya filmen Sameblod och har nu fullt sjå med att hinna med intervjuer på löpande band. Amanda Kernell visar sig dock vara trevligheten själv när vi pratar med henne inför Samiska veckan där Sameblod visades 4 mars.

Hejsan Amanda. Det verkar hektiskt nu?
– Ja, det här är jag inte van vid, men det går med lite planering.
Filmen Sameblod handlar om en ung flicka som går emot sitt samiska ursprung. I filmen exponeras Sveriges rasbiologiska och koloniala arv. Vad är det som gör att du brinner för samernas sak?
– Brinner vet jag inte om jag gör. Brinner är ett så starkt ord. Men jag är intresserad. Jag har samiska rötter och många renskötare i släkten.
Finns det några återkommande teman i dina filmer?
– Om jag brinner för något så är det levnadsöden. Känslor som skam och skuld är ju starka känslor som jag tycker får komma fram i filmen.
Du kommer ursprungligen från Umeå, men var är du verksam nu?
– Jag bor och arbetar i Köpenhamn. Jag gick den Danske Filmskole här och blev kvar. Förutom filmskapande undervisar jag också i filmregi.
Hur känns det med galavisning av filmen på Vävenscenen i samarbete med Samiska veckan?
– Det är jättekul att få vara på hemmaplan och visa upp filmen. Jag börjar bli van att pendla mellan Köpenhamn och Västerbotten vid det här laget.
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!