Bilar från A till Ö: Bay State – massa bilar från Massachusetts

I USA har alla delstater smeknamn. Ofta handlar de om djur, till exempel bäver (Oregon), grävling (Wisconsin), pelikan (Louisiana) eller kindpåsråtta (Minnesota). Namnen kan också påminna om historiska händelser, framhålla invånarnas dygder eller beskriva det lokala näringslivet. Men finast av allt verkar vara att ligga vid vatten. Då kan smeknamnet till och med bli ett bilmärke.

Rhode Island stoltserar med Ocean State (”Havsdelstaten”). Med Bayou State påminner Louisiana om att även Mississippideltats sumpmarker är en sorts vatten. Delstaten Michigan ligger på båda sidor om Michigan-sjön och har dessutom kustlinje mot Övre sjön, Huron-sjön och Erie-sjön. Därmed har man prickat in alla de Stora sjöarna utom Ontario-sjön. Någon storsjöigare delstat finns faktiskt inte i vare sig USA eller Kanada. Det är således inget tomt skryt när Michigan kallar sig The Great Lakes State (”Stora sjöarna-delstaten”). Men för säkerhets skull har Michigan dragit till med ytterligare en hel rad olika smeknamn.

Djärva namn
Namnet Wolverine State (”Järvdelstaten”) skulle kanske beskriva faunan, men när Michigans sista järv dog 2010 började namnets lämplighet ifrågasättas. Benämningarna Water Wonderland och Winter Wonderland (”Vattenunderlandet” respektive ”Vinterunderlandet”) syftar på de fritidssysselsättningar som möjliggörs av det geografiska läget. Även namnet Mitten State (”Vantdelstaten”) förekommer. I ett vinterunderland behövs förstås vantar, men det är faktiskt inte detta faktum som givit upphov till smeknamnet. Benämningen beror nämligen på att den ena delen av delstatens landmassa, den som ligger mellan Michigan-sjön och Huron-sjön, har en kontur som liknar en tumvantes. Att uppkallas efter en persedel är Michigan dessutom inte ensam om. Louisiana har en kartkontur som liknar en känga. Pelikan- och sumpmarksstaten kallas därför också Boot State.
Ett smeknamn som Michigan däremot inte verkar ha – men kanske borde ha – är Bildelstaten. En mycket stor andel av USA:s biltillverkning har nämligen funnits i Michigan och delstaten har varit bas för de biltillverkningskoncerner som brukar kallas ”de tre stora”: General Motors, Ford och Chrysler.
Men även om Michigan var motorstaten nummer ett skulle också andra delar av nordöstra USA kunna briljera med sitt bilbyggande. Massachusetts, till exempel. Men Massachusetts kallas inte bilstat utan buktstat. Även i detta fall är det alltså de geografiska särdragen som styr. Massachusetts har nämligen kust mot de fyra havsvikarna Massachusetts Bay (”Massachusetts-viken”, Cape Cod Bay (”Torskuddsviken”), Buzzards Bay (”Vråkviken”) och Narragansett Bay (uppkallad efter områdets urbefolkning) och kallas därför Bay State (”Vikstaten”, ”Buktstaten” eller ”Fjärdstaten”).
Ibland blir smeknamnets relation till det officiella namnet något av ett cirkelresonemang. Exempelvis är delstaten Indianas smeknamn Hoosier State. Men vad är en ”hoosier”? Jo, ett smeknamn på en invånare i delstaten Indiana.

Fåniga men omtyckta
Även om namnen ibland kan verka lite löjliga, kanske särskilt när man översätter dem till svenska (till exempel Muskotnötdelstaten, Fasta vanors delstat eller Idrottsmannens paradis), verkar de vara omtyckta av respektive delstats invånare och används inte sällan med stolthet. Förvånansvärt ofta förekommer smeknamnen i varumärken och företagsnamn. Ett bilmärke som byggdes i bäverstaten Oregon fick således heta Beaver. Bilentusiaster känner nog dessutom till Quaker State – ett varumärke som betecknar motorolja från Pennsylvania – Kväkardelstaten.
Det är alltså inte så konstigt att flera bilmärken burit namnet Bay State. Redan 1896 användes namnet i bilsammanhang, men då var det Springfield-företaget som byggde bilen som hette Bay State, inte själva bilmärket. Första gången Bay State nämns som bilmärke verkar vara år 1900, men om denna bil är inte mycket känt. Den ska i alla fall ha byggts i Boston. Från 1906 till 1908 byggdes bilmärket Bay State av Boston-bolaget Bay State Automobile Co. (vars logotyp innehöll en karta av Massachusetts med en konstfullt accentuerad kustlinje). Och under åren 1922 till 1924 tillverkade företaget R. H. Long Co. i Framingham en bil som bar samma namn. (Såväl Springfield som Boston och Framingham ligger förstås i Massachusetts.)
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!