Foto: Maria Wall

Benny’s world of records?

Han får aldrig nog den här Nicklas Berglund som älskar listor av alla de slag. Kanske har han vuxit upp med Guinness rekordbok? Guinness World Records har getts ut på svenska sedan 1968 och är en av världens mest säljande böcker. Det är det irländska ölföretaget Guinness som på detta vis får massor av reklam med att samla in rekord och sätta in dessa i en bok.

Jag såg att årets rekordbok gick för 80 spänn på nätet. Nackdelen med boken är naturligtvis att vissa rekord snabbt blir inaktuella. Till exempel ”världens äldsta människa”. Fort var det gjort redan när boken är tryckt att denne ersatts av nummer 2.

Var betalar miljardärerna skatt?
Den amerikanska affärstidningen Forbes gör varje år en lista på världens rikaste människor, eller de som har tjänat mest under året som har gått. Jag vet att Donald Trump gärna vill vara med på den listan men redaktionen säger att de har pratat med honom och försökt förklara att då vill de nog gärna läsa hans deklarationer och inte bara lita på hans muntliga uppgifter.
När jag kollade listan senast ser jag att Bill Gates i vanlig ordning toppar den med sina 75 miljarder dollar och Warren Buffet ligger på tredje plats med 60 miljarder dollar. På 32:a plats har vi H&M:s Stefan Persson med 20 miljarder dollar.
Man kan läsa denna lista och förundras över vilka rikedomar som har samlats hos enskilda personer. Ibland får vi höra om deras välgörenhetsprojekt och donationer, men när kommer listan som redogör för hur mycket skatt de betalar i sina hemländer?
Den skulle jag gärna vilja läsa.

Kalenderbitarnas överman
I min vänkrets finns det gott om personer som har koll på idrottsresultat i alla dess former. Vem vann 100 meter på OS i Rom 1960? De flesta vet nog att Wilma Rudolph vann damernas lopp, men vem vann herrarnas? Jag vet då en som vet och det är Olle Krooks som bor i Finland. Han jobbade åt Vasabåtarna förr i världen och var oslagbar på att känna till idrottsresultat. Han har då sagt åt mig att det var tysken Armin Hari som vann det loppet så nu vet ni det. Men kalenderbitarnas överman Olle Krooks har inte en chans att glänsa idag när det finns Google.
Man skulle kunna säga att mannen som toppar Forbes lista på rika personer, Bill Gates, och hans vänner i Google har förstört för alla kalenderbitare. Alla listor finns ju på nätet idag!

Att synliggöra världen
Den som vill veta mer om hur klimatet förändras kan söka information om det på nätet. I grafiska kartor kan man se hur isen på Arktis smälter, hur vindarna och strömmarna förändras. Skulle tro att Donald Trump och hans vänner viftar bort detta som ”fake science” för de tror ju inte på klimathotet.
Nu har professor Hans Rosling gått ur tiden men kvar på nätet finns hans staplar och tabeller som visar hur den globala och fria handeln gjort att världen aldrig haft ett större välstånd än nu, men vi kan nog räkna med att Trump-patrullen gör sin egen statistik. Som mer stämmer överens med deras egna inskränkta syn. Se upp för det alltså!

Underhållning på listor.se
Jag är inte mannen att föreslå de viktigaste listorna i världen men efter ett snabbsök på nätet hittade jag den svenska siten listor.se. Jag tror det är läsarna själva som hittar på sina listor och som får dessa publicerade. Att själv rangordna ”världens bästa” när det gäller sportprestationer, musik eller maträtter är rätt kul att ta del av, om inte annat leder till att man själv tänker efter.
Själv är jag förtjust i ”världens största misstag” och jag har i tidigare krönikor föreslagit att vi borde öppna ett museum i Umeå som kunde heta ”Umeå world of great mistakes”. Jag fortsätter att jobba på projektet. Nu med en filial om bara Donald Trump.

Ja du Nicklas. Jag ställde en fråga på Facebook till mina vänner: ”Äter du messmör på mackor nuförtiden?” Jag fick massor av svar. Men hur är det med dig? Hur är dina frukostvanor?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!