Privatleasing – så funkar det

Det blir allt populärare att leasa – alltså hyra – bil istället för att köpa. Under 2016 privatleasades 29 procent av svenskarnas nya bilar – en rekordhög siffra. Det finns många fördelar med privatleasing, som att man slipper betala kontantinsats och lån och inte behöver oroa sig för värdeminskning.

Att leasa bilar var tidigare vanligast bland företag, men under senare år har leasingen ökat markant bland privatpersoner. Under 2016 nådde privatleasingen rekordnivåer. Av de privatregistrerade personbilarna var 29 procent leasade, enligt MRF. Jämfört med året innan är detta en ökning med 81 procent.
Enkelt beskrivet innebär leasing att man långtidshyr en bil. Man avtalar hur lång tid man vill ha bilen, körsträcka och betalar sedan en fast leasingavgift varje månad. Denna avgift baseras på vilken bilmodell, utrustningsnivå och avtalad körsträcka man väljer. 36 månader är något av en standardtid men andra alternativ förekommer. Efter de 36 månaderna lämnar man tillbaka bilen och kan sedan, om man så önskar, avtala om en ny bil. Förutsatt att bilen vid återlämnandet är i normalt skick, med hänsyn till slitage och överenskommen körsträcka, tillkommer inga extra kostnader.
Nedan listar vi fördelarna med privatleasing men också vad man som konsument bör tänka på.

Slipp kontantinsats och lån
De flesta som köper en ny bil behöver låna pengar till köpet, och då krävs ofta att man betalar en kontantinsats på 20 procent. Vid privatleasing slipper man detta utan betalar endast en fast månadsavgift.
Inga oförutsedda utgifter
Man betalar en fast summa
månatligen under avtalstiden.
Ett avtal kan gälla exempelvis
36 månader eller en körsträcka på 4500 mil. Ofta ingår service och försäkring – kolla vad som gäller för den bil du är intresserad av.

Slipp värdeminskning och bilförsäljning
Bilar minskar i värde ju äldre de blir och ju längre sträcka de rullat. Med privatleasing behöver man inte oroa sig för värdeminskningen eller de praktiska bestyren kring bilförsäljning eftersom man helt enkelt lämnar tillbaka bilen till återförsäljaren när avtalet går ut.

Kör nytt
Med privatleasing är det enkelt att alltid ha en modern, säker och miljövänlig bil. Efter den avtalade tiden kan man starta man en ny avtalsperiod och får då en helt ny bil.

Att tänka på
Läs villkoren i avtalet noga och ta reda på vad som ingår. I vissa fall ingår till exempel service, försäkring eller vägassistans i månadsavgiften, i andra inte. Hör med billeverantören om vad som gäller om det blir fel på bilen, om du vill säga upp avtalet i förtid och om det går att ändra den beräknade körsträckan i det fall dina körvanor skulle ändras. Tänk också på att fordonsskatt och drivmedel inte ingår i månadsavgiften.
JPNNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!