Foto: IFK Umeå

Umeåprofilen: Umeås skidprofiler hoppas på nya framgångar

Den som trodde att IFK Umeås skidtrupp enbart betyder Teodor Peterson bör tänka om. Det finns (minst) en tjej och två killar i hälarna som tar medaljer av alla valörer i allt större sammanhang. Bil & Bostad har pratat skidåkning med Jonna Sundling, Erik Silfver och Robin Norum.

Hur började ert
intresse för skidor?
Jonna: – Jag for ut i spåret och sen var jag fast, mest för att kompisarna åkte och för att det var nära. Efter högstadiet blev det skidgymnasium i Lycksele fyra år. Jag kom med i juniorlaget andra året som junior. Kom med i a-laget tredje året på gymnasiet. Efter det blev det tre junior-VM och ungdoms-OS där det blev medaljer.
Erik: – Jag har åkt skidor i princip sedan jag kunde gå. Först satsade jag på fotboll innan jag slutligen valde skidorna.
Robin: – En hobby som växte. Intresset blev till allvar när jag gick skidgymnasiet i Järpen.
Finns det rivalitet klubbkompisar emellan?
Robin: – Nej då, Erik är lite mer sprintåkare och jag lite mer distansåkare. Vi stöttar varandra och har kul och tränar ihop.

Hur viktig är övrig träning, exempelvis under sommarhalvåret?
Robin: – Den är jätteviktig! Den största mängden träning förläggs på sommarhalvåret då jag joggar, cyklar, styrketränar och åker rullskidor. Jag har vunnit totala världscupen i rullskidor de senaste två åren.

Erik: – På våren när tävlandet är slut kan det bli lite utförsåkning när jag hinner, då brukar jag åka till Norge med kompisar.

Vad har ni för drömmar och mål?
Robin: – Jag tror jag inte är ensam som fokuserar på OS, och VM efter det. Sen får vi se. Och hemma-VM i rullskidor.
Jonna: – Det skulle vara roligt, nej häftigt, om det gick bra i OS.
Erik: – Instämmer.

... och vi andra fortsätter hålla tummarna!
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!