Foto: Daniel Ohlsson/TV4

”Jag följde Bygglov slaviskt”

Maria Kingsley har eget inredningsföretag och jobbar på Byggnadsfirman Erik Wallin. Hon är också aktuell som ny programledare i programmet Bygglov på TV4.

Maria Kingsley utbildade sig till inredningsarkitekt i Australien och har även gått en kurs i Danmark.
– Jag gjorde min praktik på arkitektkontor i Australien och New York, berättar Maria.
En lördagskväll förra våren fick Maria beskedet att jobbet på populära programmet Bygglov var hennes om hon ville ha det. Det var en producent på Stockholm-Köpenhamn som fått hennes namn från några arkitekter i Stockholm. Det nya jobbet är dock bara ett bland många. Bil & Bostad haffar henne i farten mellan uppdragen.
Var får du inspiration?
– Jag hämtar inspiration från lite varstans. Jag kan komma på jättebra idéer när jag är ute och springer i skogen och ser formen på en rot, eller när jag tittar på olika byggnader, går längst strandkanten eller tittar på kläder. Det går inte att stänga av, jag inspireras hela tiden och av allt möjligt.
Hur började intresset för inredning?
– Jag har alltid varit kreativ och har målat tavlor sedan jag var liten. Jag och min syster gick inte på dagis, vi var hos farmor och farfar på dagarna. Farfar var konstnär och modellmakare så jag tillbringade dagarna med att sitta och rita med honom i hans studio, där fick jag tidigt lära mig att använda verktyg och göra mina egna modeller och alla möjliga sorters pyssel. Pappa håller på med silversmide på fritiden och mamma har en keramikverkstad, så vi har väl en konstnärlig ådra i familjen.
Vilken är din personliga favoritinredningsstil?
– Man skulle ju kunna tro, med mitt jobb, att jag ändrade om där hemma hela tiden, men det hinns inte med. Min egen stil är ganska avskalad och jag tycker om naturmaterial såsom betong, trä, linne och läder. Hemmet går i en skandinavisk industristil, med gråskalor och inslag av trä, svarta detaljer, fårskinn och mycket textilier. Däremot har jag en väldigt neutral grund med vita och grå väggar så att man med små medel kan ändra rummets utseende. Ovanför soffan har jag tavellister där jag lätt kan byta ut tavlorna så att känslan i vardagsrummet ändras. Man behöver inte göra en helrenovering för att förändra ett rum, det kan räcka med att köpa nya kuddfodral, någon tavla och små inredningsdetaljer för att rummet ska få ett nytt uttryck. Trender är bra som inspiration men man ska alltid inreda för sig själv, då kan det aldrig bli fel och det håller dessutom längre. Jag brukar ofta blanda gammalt och nytt. Designermöbler med loppis- och auktionsfynd, det ger en mer intressant och personlig inredning. För ett mer ombonat intryck använder jag mycket textilier, kuddar, mattor, filtar och gardiner.
Ditt bästa inredningstips?
– Något som många ofta glömmer bort är belysningen. Det spelar igen roll hur fint rummet eller hemmet är om det är dåligt upplyst. Satsa därför på bra belysning och ha många olika belysningspunkter. En regel är att ha sju olika ljuskällor i ett rum vilket kan låta som väldigt mycket, men då räknas även fönster som en ljuskälla. Ett enkelt sätt att ändra stämningen i rummet är att installera dimmer.
Kan du berätta om din relation till programmet Bygglov...
– De första säsongerna av Bygglov tittade jag slaviskt på, och jag tyckte att Mija och killarna var otroligt duktiga! Nu på senare år har det blivit lite mer sporadiskt. Men jag har alltid tyckt om programmet och varit imponerad av vad de lyckas åstadkomma på bara fyra dagar.
Har du några andra projekt som du gör parallellt?
– Just nu jobbar jag väldigt intensivt med Zenhusen som är ett av Byggnadsfirman Erik Wallins projekt. Det innefattar arton radhus i Norra Djurgårdsstaden och kunderna flyttar in den här veckan. Jag är med i tidiga skeden och granskar ritningar, tar fram köksuppställningar, väljer inredning och träffar kunder för inredningsmöten. I mitt eget företag inreder jag mestadels åt privatpersoner men hjälper även till med offentliga miljöer och jobbar med homestyling. Jag hjälper även privatpersoner med diverse projekt. Det är kök, badrum, sovrum och barnrum. Vissa vill ha en helrenovering medan andra bara behöver hjälp med enstaka möbelinköp och färgsättning. Allt mellan himmel och jord, alltså.
Hinner du med någon fritid?
– Tillsammans med inredning så utgör träningen en stor del av mitt liv. När jag inte umgås med familjen eller inreder så tränar jag taekwondo och springer en hel del för att klara av Stockholm Marathon som jag har anmält mig till i juni.
Vad händer härnäst?
– För Byggnadsfirman Erik Wallin kommer jag att arbeta med tre nya projekt, Vattmyra Äng, Jackproppen och Hagastaden, och så har jag några spännande projekt för privatpersoner. Under våren kommer jag även hålla i några inredningsföreläsningar runt om i landet.
TOBIAS DREJBY

Fler Artiklar
Klicka och läs!