Foto: Maria Wall

Västerbotten är redan grejt – tro inget annat

Redan i din fråga till mig den här veckan finns det ett virus som idag är vanligare än flunsan. Det smygs ofta omedvetet in i konversationer, och om man inte ställer sig upp och protesterar – så kommer allt som följer att utgå från en felaktig utgångspunkt.

Vi går i den här fällan hela tiden och det kan vara lätt att tro på virus av det här slaget.
Påståenden där vi mellan raderna kan utläsa KRIS, är alldeles för vanliga och dessutom farliga.
Att vi måste göra ”Västerbotten grejt again” är tyvärr precis en sån slamkrypare, som förslår att det är åt pipan just nu.
Likadant är de uttalanden och propåer vi hör om att Sverige har gått sönder och att vi därför måste vi fixa det, kanske med alla upptänkliga medel.
Det spelar som ni hör och redan vet rätt i händerna på de som vill stänga gränser och inte dela med sig av kakan.
Men nu ska vi inte misströsta, det vore också kontraproduktivt – här finns dessutom både goda och mindre bra nyheter.
Det som är positivt är att Västerbotten aldrig varit grejtare, vi har aldrig varit fler i länet och vi har aldrig varit lika välutbildade och uppkopplade, både digitalt och via nätverk som sträcker sig över hela världen.
Därmed har vi oerhört mycket bättre förutsättningar än någonsin tidigare.
Det problemet som finns handlar om population, men inte att vi skulle vara på väg att bli för många, utan tvärtom. Vi börjar bli för få som arbetar. I Västerbotten behöver vi addera typ 40 000 arbetsföra människor inom en rätt snar framtid – människor vi inte vet vilka det är idag.
DET är ett problem – så att det kommer hit folk är således en lösning snarare än nåt annat.
Vi hör lite av det och betydligt mer om att vi måste stoppa utflödet av välfärd, resurser och arbeten – och inflödet av individer. Man vill vrida tillbaka klockan till 1900-talets mitt eller nåt.
Men det här är några effekter av globaliseringen och den får förvisso mycket skit nyförtiden men är i huvudsak någonting positivt, världens största rättviseprojekt kanske – där både information och arbetstillfällen fördelas på ett mer rättvist sätt.
Så långe det är ”vi” som drar fördelar av globaliseringen är allt hunky dory, men när andra konkurrerar ut oss – då är det plötsligt orättvist och onaturligt. Då hör vi glosor som ”låglöneländer” och arbetare från såna betraktas snarast som strejkbrytare.
Så till alla er som sätter ner klackarna och vill paxa så stora värden som möjligt åt svenskarna (i vårt fall, amerikaner i andra fall, och fransmän i ett tredje) har jag en fråga: Var har ni varit de senaste femton åren?
Det här har redan hänt och är inte bara ostoppbart utan framförallt rättvist.
Och att tro någonting annat är inte bara korkat, utan även ogint och meningslöst.
Det hjälper inte ett skvatt att retirera till nationalism och protektionism – sånt är och förblir ett elände, även i små versioner.
Jag citerar återigen mig själv, min hittills fyndigaste tweet om jag får säga det själv:
”Jag är stolt över att vara svensk – för vi är inte nationalistiska.”
Vi ska vara stolta över det som är grejt med Västerbotten, men inte FÖR stolta. Vi kan säga att vi är en av världens mest toleranta befolkningar (fortfarande), men samtidigt erkänna att det är juste i Jämtland också, och på Gotland. Vi ska säga att man kan få en förstklassig utbildning här, och under tiden bli en fena på att åka längdskidor. Att vi är nyfikna, superuppkopplade och ideologiska, och att vi rör på oss ute i friska luften och käkar klokt – vilket inte bara förhöjer livskvaliteten och vår fritid (som vi har nära till hands) utan också med största säkerhet förlänger våra välbalanserade liv.
Det är förbaskat fräscht i Västerbotten helt enkelt.
Det är inget reklamdravel utan dagens sanning.

Benny: vi människor anpassar oss efter en förändrad omgivning och vår egen ålder och situation. Kan vi få några exempel på saker du slutat upp med, en lista över saker du planerar att börja med, och några du tänker hålla fast vid?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!