Ökat intresse för städtjänster i hemmet

Under de senaste åren har Umeå fått flera nya städföretag. En av orsakerna är att allt fler har börjat köpa regelbunden hemstädning, från pensionärer som behöver hjälp i hemmet, till barnfamiljer som vill få livspusslet att fungera.

Att hemstädning blivit mycket vanligare i både Sverige och Umeå är ingen hemlighet. När man googlar det kommer det upp fler sidor än man kan överblicka som erbjuder olika former av städservice. Det är en stor skillnad från hur det var när Agnetha Ahrling tillsammans med en vän grundade städföretaget Hemtrivsel 1998.
– Vi var bland dem som var först ut. Folk visste ju nästan inte vad hemstädning var för något. De var nästan lite oroliga, ”Ni kommer väl inte med en stor bil där det står ’Hemtrivsel’ på?” kunde de säga. Det fanns en känsla av att städning var något som man skulle klara av själv.
På sitt dåvarande jobb såg Agnetha att folk fick svårare att få ihop livspusslet.
– Jag var förskolelärare, och såg att kvinnor började jobba mer och mer heltid. Successivt hade kvinnans roll i hemmet förändrats. Barnen vistades längre och längre på förskola och fritids. Många föräldrar kände stress kring hur de skulle hinna med allt.

Olika sorters kunder
På så sätt såg Agnetha att hon kunde utföra en tjänst som gjorde att vardagsstressen minskade för många familjer, när de slapp oroa sig för städningen. Med åren har Hemtrivsel växt, och det tog verkligen fart år 2007 när RUT-avdraget kom. Sedan dess har de gått från 35 till 120 anställda, trots ökad konkurrens.
– Det skiljer naturligtvis i pris mellan företagen. Men vi har kollektivavtal, och bemannad kundservice 07-18. Man vet att Hemtrivsel kan man få tag på. Det bygger mycket på tillit.
Numera är ungefär 35 procent av deras tjänster regelbunden hemstädning, alltså personer de städar hos en gång i veckan, och Agnetha är glad över att deras städtjänster är så lättillgängliga med hjälp av RUT.
– Från början var våra kunder främst de som hade pengar över och jobbade heltid, men idag köper många äldre och många andra hemstädning.
– Jag tycker det är en sån fantastisk grej för att alla har möjlighet att köpa det här, och vi har ju kvar många anställda som startade hos oss för 18 år sedan, och det måste ju betyda att de trivs med sitt jobb.

Snabb ökning
Efter att RUT infördes ökade efterfrågan på städtjänster markant, och många nya städföretag startades i Umeå under de närmaste åren. I Sverige ökade antalet företagare inom branschen med 24 procent mellan 2007 och 2012, mer än tre gånger snabbare än ökningen av företagare i allmänhet. I den vågen tog Ulrika Nordin chansen, och startade städföretaget uStäd.
– Mitt dåvarande jobb la ner när jag var föräldraledig, och jag har alltid gillat att städa, så jag bestämde mig för att starta eget, säger hon.
Ulrikas företag inriktar sig uteslutande till privatpersoner, och håller nästan bara på med hemstädning, och för henne har trenden varit tydlig.
– Det är ett ständigt ökande. Det ökar varje år. Både på personalbiten och kundfronten.
För Ulrika har branschens utveckling verkligen varit positiv.
– För fyra år sedan var jag själv och hade inga kunder. Nu har jag sju anställda, och 65 regelbundna kunder.

Ljus framtid
Den ökade konkurrensen har inte varit enhälligt positiv. Från fackligt håll har det kommit kritik om många oseriösa företag som konkurrerar med låga löner, något både Agnetha och Ulrika känner till.
– Man hör ju rykten, att folk jobbar utan scheman för 50-60 spänn i timmen svart. Det är odrägligt helt enkelt, och det finns ju tyvärr i branschen, att folk är oseriösa, säger Ulrika.
– Själv har jag inte kollektivavtal, men jag har serviceavtal, och för mig är det viktigt att jag är schysst mot min personal och ger bra löner, så den lägsta lönen jag betalar är 129 kronor i timmen.
Men trots konkurrensen från oseriösa företag är Ulrika positiv inför framtiden.
– Jag tycker det ser ljust ut. Vi har ständigt nya kunder, folk hör av sig hela tiden, behovet finns fortfarande i Umeå, även om vi är många städfirmor.
JOHN MOGREN OLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!