Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Pernilla gläds åt det nya gymnastikhuset

Pernilla Eriksson har i hela sitt liv varit engagerad i gymnastiken – som aktiv, som ledare och i Svenska gymnastikförbundet och Umeå gymnastikförening (där hon idag är hedersmedlem). Hon är också ordförande i Umeå gymnastikföreningars hallgrupp och har sedan 2006 varit drivande i arbetet med att skapa ett Gymnastikens hus i Umeå – ett hus som det talats om sedan 1990 och som nu är verklighet. Gymnastikens hus invigs lördag 11 februari på Mariehem och blir en efterlängtad samlingspunkt för föreningar runt om i Umeå.

Hejsan Pernilla! Du är en av alla som engagerat dig i skapandet av Gymnastikens hus i Umeå, som efter många år nu är en realitet. Hur känns det?
– Overkligt men fantastiskt, Äntligen får Umeås gymnaster en anläggning anpassad för gymnastikens behov. Jag är framförallt så glad för alla gymnasters och ledares skull, det är för dem jag engagerat mig i hallen. För egen del känns det så klart kul att något som jag drömt och arbetat så hårt för under så lång tid är förverkligat. Jag har i tio års tid varit ordförande i hallgruppen och det har varit många vindar som vänt om vi skulle få ett gymnastikens hus, var det skulle placeras och hur det skulle se ut. Jag vill passa på att tacka alla som arbetat i hallgruppen som aldrig gett upp vår gemensamma dröm.
Vad innehåller Gymnastikens hus och vilka kommer att träna där?
– Hallen är anpassad för redskapsgymnastik. I hallen finns fyra gropar och fasta gymnastikredskap. Det är framförallt träningsverksamhet, läger och utbildningsverksamhet som kommer att vara i hallen. Vid större tävlingar behöver vi vara i andra hallar då läktaren då blir för liten. De discipliner som kommer att vara i hallen är Kvinnlig artistisk gymnastik (KvAG) redskapen hopp, barr, bom och fristående, Manlig Artistisk Gymnastik (MAG) redskapen fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck, Truppgymnastik redskapen hopp, trampett och tumbling samt även Trampolin. Det är i första hand gymnastikföreningarna inom Umeå kommun som kommer att träna i hallen och de föreningar som varit med i hallgruppen. Umeå Gymnastikförening, Gemini gymnastics, Sävar IK Gymnastik och Hopprep, Holmsundsgymnasterna, Hörnefors GF och Umedalens IF, men kommunen är också öppna för att hyra ut till andra föreningar och organisationer som har verksamhet som kräver den utrustning som finns i hallen, till exempel kommer Umeå Cheerleading förening och Umeå Holmsund skidklubb (freestyle trampolin) att träna i hallen. Men det är viktigt att påpeka att vi inte kommer att flytta all gymnastikverksamhet till denna hall utan att gymnastiken även finns kvar ute i stads- och kommundelarna.
Vilken betydelse får hallen för Umeås gymnaster – och Umeå som idrottsstad i stort?
– Hallen får stor betydelse för gymnastiken i Umeå och det blir en nytändning för alla gymnaster och ledare, förhoppningsvis leder hallen också till mer och bättre samarbeten mellan våra gymnastikföreningar. Ambitionen är att vi kan ta emot fler barn och ungdomar till gymnastiken, att de som vill utvecklas inom vår idrott får möjlighet att göra det, att vi även på sikt kan starta ett gymnastikgymnasium i Umeå. För Umeå som idrottsstad innebär det att vi nu sätter Umeå på Sveriges gymnastikkarta. Många föreningar runt om i landet har redan hört av sig och vill boka träningsläger i hallen. Vi hoppa också få fler gymnaster som väljer att stanna i Umeå och som väljer att flytta hit och träna och plugga.
Du arbetar som enhetssamordnare vid Idrottshögskolan och har tidigare lett barngrupper inom gymnastik. Varför är gymnastik och idrott viktigt?
– Alla människor behöver rörelse för att må bra och gymnastik är grunden i all idrott. Det är en fantastisk idrott för att få grundmotorisk träning, känna rörelseglädje, utveckla sina rörelsemönster, utvecklas och lära sig nya saker. Gymnastik är också en av våra vackraste idrotter att titta på och den finns i så många olika former. Gymnastik är en idrott som du kan hålla på med hela livet.
Det är mycket gymnastik och idrott i ditt liv – men vad gör du när du vill göra något helt annat?
– Umgås med familj och vänner, jag älskar stora middagar med släkt och vänner. Pyssla i hemmet och i sommarstugan är också skön avkoppling. Jag ägnar också stor del av min fritid till att titta på ishockey då mina båda söner (William 18 år och Rasmus 16 år) spelar, så mycket tid tillbringas i ishallar eller på arenor.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!