Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Junko är Umeås sushidrottning

Efter att ha inlett sin matkarriär genom att sälja sushi via matbutiker tog Junko Sano-Janze det stora steget och öppnade den japanska restaurangen Sagami år 2008 tillsammans med maken Leif. Under dessa år har sushin slagit igenom på allvar hos svenskarna, men Junko slår gärna även ett slag för den övriga japanska matkulturen.

Hejsan Junko! Hur är läget?
– Bara bra. Efter julen är det många som vill äta något annat än julmat så det är ganska mycket att göra.
Snön och kylan har äntligen kommit. Gillar du vintern?
– Jag älskar vintern! Jag gillar snön och att åka skidor, och det är jätteskönt att springa när det är snö och solen skiner.
När började du med sushi, och hur kom det sig att det blev i Umeå?
– Jag kom hit 1989 och det var kärleken som tog mig hit. Jag började någon gång i början av 2000-talet med att sälja sushi på Konsum, sedan öppnade jag Sagami 2008, så jag har hållit på i ungefär femton år.
När Sagami öppnade fanns det knappt några sushi-ställen i Umeå. Nu finns det flera men Sagami är fortfarande den enda ”riktiga” eller breda japanska restaurangen... Kan du säga något kort om japansk mat och vad som går hem hos svenskarna?
– Sushi är bara en liten del av den japanska maten. I Japan har restauranger ofta en inriktning, det finns sushirestauranger, tempurarestauranger och så vidare, men vi har plockat ihop lite av allt. Jag öppnade Sagami för att umeåborna skulle kunna prova japansk husmanskost. Det som är mest populärt är karaage som är friterad kyckling på japanskt vis, tempura som är friterad fisk och friterade grönsaker, och okonomiyaki som är japansk pannkaka. Ramen börjar också bli populärt, det är en nudelsoppa som är väldigt god nu på vintern när det är kallt ute och man behöver värma sig.
Vad tycker du om att det finns så många sushiställen i stan numera?
– Det är jättebra! Jag blir glad varje gång jag ser någon handla sushi eller när jag ser sushi på tv. När jag började var det ganska ovanligt med sushi, men nu har sushin etablerat sig som hämtmat. Det är många som tar hem sushi på fredagarna då man kanske inte orkar laga något själv och inte vill ha hamburgare eller pizza.
Du anordnar sushikurser och är bevisligen bra på japansk mat, men hur står det till med den svenska?
– Jag tycker om den svenska maten men lagar den sällan hemma. Om jag lagar något blir det pasta då det blir så mycket ris annars.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!