Foto: NAIAS

Rivstart på bilåret 2017

Det nya året är knappt ur startgroparna men redan är bilnyheterna många. Bilsalongen i Detroit som öppnade 8 januari är den stora händelsen, men också teknikmässan CES innehöll flera bilnyheter.

Detroit brukar kallas bilens hemstad, och det var i Detroit årets första stora bilsalong, NAIAS (North American Auto Show), ägde rum.
I USA får saker gärna vara stora. Det gäller även bilar. Flera i USA storsäljande – och stora – bilar visades upp i nya versioner. Bland dem Toyota Camry, familjebussarna Chevrolet Traverse och Honda Odyssey samt pickuper från bland andra Ford och GMC.
Men Detroit-mässan är inte den enda mässan i år med bilnyheter. Elektronikmässan CES, International Consumer Electronics Show, i Las Vegas innehöll flera bilnyheter. Bil- och elektronikbranscherna kommer allt närmare varandra i och med utvecklingen inom ”smarta”, uppkopplade bilar samt självkörande bilar. Elektronik- och datorföretag som Nvidia och Amazon, till exempel, satsar på teknik för självkörande bilar respektive röststyrning.
Toyota fanns på plats på CES med konceptbilen Concept-i – företagets vision av hur en bil kan se ut år 2030 – med inbyggd humöravkännare och massage. En annan snackis var elbilen Faraday Future FF 91. På pappret imponerar FF 91 med dryga 1000 hästkrafter och en acceleration från noll till hundra på 2,4 sekunder. Det finns dock oklarheter kring finansieringen och frågan är när, eller om, bilen kommer ut på marknaden.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!