Foto: Friends

Umeåprofilen: Christian – en vän för många

Januari innebär skolstart efter julledigheten. Roligt tycker många, men inte alla – enligt Friends är 60 000 barn i Sverige utsatta för mobbning. Stiftelsen Friends startades 1997, av Sara Damber som växte upp i Umeå, och är idag aktiv i hela landet. Organisationen arbetar för att genom utbildning, rådgivning och opinionsbildning minska mobbning och trakasserier. I Umeå finns Christian Fridh som är regionansvarig för Friends Region Nord.

Hejsan Christian! Du befinner dig på semester på varmare breddgrader, förstår jag. Just nu är det snörusk här i Umeå... Saknar du vintervädret?
– Ja, jag är på Gran Canaria, och nej, jag kan inte påstå att jag längtar hem till det vädret.
Kan du berätta lite om vad du och Friends gör?
– Vi brukar säga att vi finns där barn finns, även om det främst är vuxna som vi träffar – det är de som finns kvar när vi har åkt och som arbetar med barnen. Det vi gör är att vi utbildar personal och vuxna inom skola, förskola och idrott och ger dem verktyg för att effektivt och systematiskt arbeta med värdegrundsarbete för att förebygga mobbning. Tittar man på skolor är de ofta duktiga när något väl händer, men vi vill att de också ska arbeta förebyggande.
Du var med och startade regionkontoret i Umeå för tio år sedan. Vad är det viktigaste du lärt dig under dina år på Friends?
– En sak jag har lärt mig är att det finns väldigt mycket kompetent personal, men också att alla måste vara med – det räcker inte med bara rektorn och kuratorn. När det gäller mig själv har jag insett att mitt beteende är superviktigt – allt från hur jag rör mig till vad jag säger. Det gäller att se människan framför sig, vara intresserad och försöka få den att må bra. Folk säger ibland att ”alla är så lättkränkta”, men kan jag välja ett annat ord som gör att den jag pratar med mår bättre så har jag gjort något stort.
Friends fyller 20 i år – kommer det firas på något sätt?
– Det kommer det att göra. Vi arrangerar världens största antimobbningsmässa i Solna i maj. Det känns fantastiskt och vi kommer ha en massa bra föreläsare från världens alla hörn. Det blir vår stora fest.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!