Foto: Maria Wall

”I don’t like cricket, oh no. I love it!”

När Nicklas ber mig fundera på olika länders nationalsporter är det bästa tipset; när du är utomlands. Sätt på TV:n. I Bangkok är det massor av thaiboxning, volleyboll och badminton. I Dubai har jag sett kamelrace, svärdfäktning och jaktsport med häst och falk. Ibland visas inslag från lokala derbyn mellan fotbollslag i Emiratet. Mycket upphetsande referat för det mesta på arabiska.

I Sverige är vi uppfödda med att titta på Tipsextra och man skulle kunna tro att fotboll är det som dominerar sändningarna i England. Mina bestående minnen av tevetittande i England är inte det utan timslånga sändningar av ”snooker” som är en form av biljard. Eller cricket som pågår i timmar, ja dagar. Men cricket räknas som den fjärde största sporten i världen. Tittarna finns främst i de länder som en gång tillhört det brittiska imperiet. Några miljarder när vi räknar in Indien och Pakistan.
Taxichaufförerna i Dubai är uteslutande från Indien eller Pakistan så cricket är alltså deras sport. jag vet inte hur många gånger jag åkt taxi längs Sheikh Zayed road och hört referat i taxins radio, ofta på engelska så det är roande att höra på. Chaufförerna blir alltid glada när man kommenterar det man hör och säger: ”Pakis play good now?” De svarar: ”You interested in cricket, sir?” ”Yes, every day”, säger jag. De kan fråga: ”You play cricket in Sweden, also?” ”No no, we play brännboll”, brukar jag svara. ”It’s a swedish form of baseball.” ”Mhm”, svarar de. ”No cricket?” (De låter rätt förvånade).

Mer än fotboll i Barcelona
Fotboll är världens största sport och jag skulle tippa att det är rätt många svenskar som har åkt till Barcelona för att se El Clasico när Barcelona möter Real Madrid. Jag var där för några år sedan med ett sällskap. Dagarna innan handlade allt i de lokala tevekanaler matchen där Beckham och Zidane var med. Extra sportbilagor i tidningar. I väntan på matchdagen var jag och det sällskap jag åkt dit med ute och drällde på barer och nattklubbar. På en pub nere vid hamnen gjorde gjorde jag några stöddiga engelsmän rasande när jag frågade om de var här för att se matchen. ”No, we are here to play a sport for men!” Ett engelskt rugbylag minsann. De var pissed för att det inte stod någonting om dem i tidningarna. Några timmar senare var jag på en nattklubb som hette Carpe Diem. Jag hade hört att några av stjärnorna från Barcelonas fotbollslag brukade vara där och i vimlet fick jag en skymt av Ronaldinho. På pissoaren hamnade jag mellan två stöddiga atleter som var 2.20 ungefär. Jag sa: ”You don’t play football no?” Fick en slö blick från dem båda. Efteråt fick jag veta att jag pissat mellan Barcelona baskets största stjärnor. Basket är nå djävulskt stort i Spanien!

I Finland gäller Formel 1
Skidåkning är mycket riktigt Norges nationalsport. Alla som har varit på tävlingar i Holmenkollen ser att hela skogen är nedlusad av publik i lusekoftor. Ja även när det inte är tävlingar där går hela Oslo ”på tur” kring skidspåren. Och här är också backhoppningen stor.
Det blir VM i skidor i Lahti i Finland och man kunde gärna tro att skidåkning är nationalsporten här, men det är den inte. Vill du göra en finländare glad vid bardisken ska du prata om rally och Formel 1. Lär dig namn som Juha Kankkonen, Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm, Keke Rosberg, Mika Häkkinen och Kimi Räikkönen. Det är antingen rallymästare eller världsmästare från Formel 1. När de villigt bjuder dig på Karjala eller Lapin Kulta säg ”hakkapellitta”. Lite dum i huvet kan du gärna få vara. (Skål heter annars kippis.)
Svenska nationalsporter?
I Sverige kan vi stoltsera med att vi är bland de världsbästa i bandy och innebandy. Vi har några simmare i världsklass. Några orienterare och andra duktiga mästare i relativt udda sporter. Zlatan spelar i den största sporten fotboll och är världsstjärna och även om vi själva gärna vill lyfta fram Ingemar Stenmark så är hans sport rätt liten. Till skillnad från tennisens Björn Borg, pingisens Jan-Ove Waldner eller golfens Henrik Stenson. Men är detta också svenska nationalsporter? Vi hejar på våra ”svenskar” som spelar i NHL och tror att de är berömda i USA. Ja hade de spelat basket, baseboll eller american football så... Super Bowl, låter det bekant?
Den sista veckan i februari sitter vi och kollar VM i Lahti och hoppas på våra skidåkare. Jag minns år 2001 när Per Elofsson kom hem från Lahti med två VM-guld och firades på torget här i Umeå inför minst 3000 personer. Just då var skidåkning vår främsta nationalsport och jag vill gärna vara med om såna högtidsstunder fler gånger.

Ja du Nicklas. Nu tror jag vi har gjort bort sporten för ett tag. Men mat är någonting vi sällan skriver om. Hur duktig är du i köket? Kan vi få några tips från din egen matlagning!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!