Foto: TV4

En riktigt smakfull jul med Leila Lindholm

Det finns åtskilliga jultraditioner att följa, och olika sätt att tolka dem, hur man sätter piff på julen i just sitt hem. Tv-kocken Leila Lindholm har alldeles egna recept till en god jul som hon gärna delar med sig av till Bil & Bostad.

Många har minnen som är kopplade till just julen. I Leila Lindholms fall handlar det om bakning av smått industriella mått, med köket fyllt av mjölmoln, kokkärl och pepparkaksplåtar, som i en scen hämtad ur Pippi Långstrump. Det kan låta som totalt kaos, men bara för den oinvigda. För en blivande bakfantast var det istället en traditionell höjdpunkt, eller som hon själv skriver i sin nya bok Sweet christmas, ”att få mjöliga händer var något som jag såg fram emot”.
– Julmys hemma, det tror jag alla vill ha, spekulerar Leila Lindholm. Själv brukar jag börja planera inför julen vid första advent. Men den riktiga julstämningen kommer väl först när det är jul.
Julmys kan dock se olika ut i olika hushåll. Att bakning skulle florera i Leilas Lindholms julminnen kommer kanske inte som en överraskning, men vad mer kan man göra för att hitta den rätta stämningen?
– Ljusslingor är alltid trevligt, men det finns fler enkla sätt att hitta julkänslan. För mig handlar det mycket om dofter. När man gör glögg blir det jul, bara för att de dofterna är så starkt associerade med just julen, menar Leila Lindholm.

Julens dofter
Att tillaga sin egen glögg kan även vara ett prisvärt alternativ till att köpa den färdig. Leilas hemgjorda glögg innehåller rödvin, strösocker och glöggkryddor. Den serveras med russin och sötmandel, som vilken annan glögg som helst, men receptet inkluderar även remsor av apelsinskal. En liten egen twist, som är tänkt att lyfta en klassisk juldryck till nya dimensioner.
– Det är en av många klassiker i boken. Men jag försöker ta dem ett steg längre, kan man säga. Det kan vara enkla saker, som hur man kavlar pepparkaksdegen, penslar bakplåtspapperet, eller vad man väljer för kryddor. Jag brukar exempelvis använda svartpeppar i mina pepparkakor. Det är ingenting extremt, men en liten twist som sagt, säger Leila Lindholm.
Den nya boken är hennes sjunde kokbok i ordningen. Hon har tidigare skrivit böcker om vardagsmat och bjudmat, men det här är den första som behandlar julen. Och att hitta tillbaka till skrivprocessen igen har varit en givande upplevelse.
– Det är ett glädjande arbete, som man vill dela med sig av och sprida vidare. Det börjar med en idé, ett huvudkoncept, som man sen försöker utveckla. Man vill förmedla en helhet. Matlagning handlar så mycket om inspiration, det är alltid en röd tråd, helhetsperspektivet. Det innebär inte bara recept, utan mycket miljöer och bilder, för att på så sätt bygga upp en hel värld, förklarar Leila Lindholm.

Tillbaka i rutan
Böckerna i sig är således tilltänkta inspirationskällor, men var hittar hon själv inspiration, när fantasin tryter?
– Det finns inspiration överallt. Man kan hitta den i grannens hus, på resan eller i julhandeln. Slutprodukten kan vara bits and pieces av många olika saker, som man sätter ihop och försöker förmedla. När man får inspiration vill man ju sprida den vidare, berättar Leila Lindholm.
Den här julen är hon dessutom tillbaka i teverutan. Det rör sig då om Leilas jul, två heltimmes program inspelade tidigare under året, som sänds i Sjuan.
– De kommer också att innehålla massor av recept och inspiration. Ett avsnitt fokuserar på godis, medan det andra är mer inriktat på mat. En ganska opretentiös förhållning till julen, menar Leila Lindholm.
– Jag älskar verkligen julen, fortsätter hon, den är viktig av många olika skäl. Kanske mest för barnen, men även för vuxna. Det är ett tillfälle att träffa vänner, den innehåller mycket festligheter, och det finns alltid mycket att göra. Det är en tid att komma samman med andra människor och göra saker tillsammans.

Tid för barnen
Julen kan dock också vara mörk och kall och stressig. Varje jul är förvisso ännu en chans att skapa nya minnen, men som vuxen innehåller den också många måsten. Därför är det ett ypperligt tillfälle, enligt Leila Lindholm, att unna sig själv och sin familj någonting extra, och istället fokusera på barnen.
– Barn bidrar med mycket under julen, det är ju deras bästa tid på året, och julen handlar om dem. Man kommer själv ihåg hur det var under barndomen, alla de stora pepparkaksbaken och de traditionella juldekorationerna. I dag är jag oerhört glad över att min mamma tog sig tid att vara med oss under julen. För nu när jag själv har barn märker man hur mycket det betyder, de egna traditionerna som man skapar, allting som vi gör tillsammans. Och jag hoppas verkligen att de kommer att minnas det när de blir äldre.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!